Pasionaţii de fotografie şi film s-au întâlnit la Gura Humorului

La Gura Humorului a început, luni, ediţia a 40-a a Festivalului Internaţional de Film, Diaporamă şi Fotografie „Toamnă la Voroneţ”. În cadrul manifestărilor dedicate artei fotografice, prima activitate a fost vernisajul expoziţiei cu instantanee surprinse în cursul călătoriei în America de Sud, mai precis în Peru, de opt fotografi. Pe lângă fotografii, vizitatorii vor putea admira şi câteva produse textile din lână de lamă şi alpaca.

După ce Mihai Mardare, director coordonator al Centrului Cultural Gura Humorului, a mulţumit artiştilor fotografi pentru că au reuşit să pună proiectul de fotografie „Peru!” în practică, astfel încât humorenii se pot bucura, timp de două săptămâni, de imaginile surprinse în Peru, iar cei interesaţi pot afla până la sfârşitul săptămânii informaţii despre cultura peruană şi latino-americană direct de la cei care au călătorit în această ţară, Marcela Butnaru, unul dintre fondatorii Festivalului „Toamnă la Voroneţ”, a vorbit despre bucuria de a avea prezenţi oameni care au adus o contribuţie importantă la evoluţia acestei manifestări, acum la ediţie jubiliară. Unul dintre aceştia este Cristian Tzecu, cunoscut prin participările sale la secţiunea diaporamă.

„A fost o reală bucurie pentru mine să putem organiza această ediţie jubiliară. Şi mai mare a fost bucuria când toţi cei pe care i-am contactat au răspuns dintr-o singură suflare prezent, niciunul nu a spus cum că nu vine. Cristian Tzecu a venit cu ideea de a vernisa o expoziţie cu fotografii din Peru şi iată-i aici, după un voiaj foarte lung, cu o expoziţie care este la prima vizionare. Cristian a venit ani buni la Gura Humorului, la festivalurile de diaporamă. Dar în afară de un fotograf pasionat şi sensibil, Cristi este cel care a reuşit să urce multe din vârfurile interzise pentru majoritatea celor care practică escalada. I-au plăcut atât de mult fotografia şi diaporama încât a început să facă ture fotografice. Una din aceste ture este cea care s-a desfăşurat în Peru în urmă cu 2 ani. Ei au făcut un drum care nu a fost simplu, fără să îi ajute nimeni, pe cheltuiala lor, au dormit în autobuze pentru a fotografia în următoarea zi şi asta face ca expoziţia lor să fie şi mai valoroasă.

La Gura Humorului, avem parte de imagini care arată un altfel de Peru decât îl ştim noi, altfel decât cel din cărţile poştale şi ilustrate, un Peru plin de sensibilitate şi de multă durere” a spus Marcela Butnaru.

Peru, culoare în imagini

Din cei opt artişti fotografi călători în Peru, au fost prezenţi la primul vernisaj cu fotografiile realizate în anul 2017 Bianca Ştefanovici, Adrian Dudui şi Cristian Tzecu. Cei trei fotografi au dezvăluit audienţei – nu prea numeroasă şi în mare parte formată din cunoscători ai artei fotografice şi filmului – impresiile unei veritabile expediţii. Cel care a coordonat tura fotografică, Cristian Tzecu, a făcut cunoscut că pentru a se descurca cu băştinaşii au fost nevoiţi să înveţe limba spaniolă, lucru ştiut încă din anul 2003, când a fost pentru prima oară în Peru pentru o escaladă montană împreună cu un prieten, Cătălin Morariu, cu care făcut şi alte ascensiuni şi a cărui viaţă s-a întrerupt în 2010.

„A fost extraordinar să revin în 2017 în Peru, de data aceasta ca organizator al unei ture foto împreună cu prietenii şi colegii fotografi cu care împărţisem ture foto în Himalaya şi în alte zone ale lumii. Planul era să mergem în locuri interesante pentru a vedea şi altceva decât în cărţi poştale şi la căutarea pe Google. Am văzut multe locuri frumoase, Arequipa, Machu Picchu, capitala incaşilor, Cuzco, Valea Sfântă a incaşilor şi, după aceea, când totul devenise prea comercial, ne-am dus la un şofer şi i-am spus să ne ducă într-un loc care nu este bătut de turişti. Aşa am ajuns la oameni la care nu ne-am dus cu bani ca să lubrifiem o relaţie, ci, la fel ca la turele foto din satele româneşti, am mers cu punga cu zahăr, cu mălai şi cu de-ale gurii. În relaţia cu oamenii ne-am dat seama că umanitatea are foarte multe în comun, indiferent dacă vorbim limba română sau limba spaniolă” a spus Cristian Tzecu.

Puţin din tăria aerului de acolo”

Şi Adrian Dudui a vorbit despre fotografii şi „elementele lăsate poate spre marginea obişnuitului”, menţionând că expoziţia este rezultatul muncii în echipă a celor opt fotografi, toţi instruiţi la Şcoala de poetică fotografică a regizorului Francisc Mraz.

„Veţi vedea profunzime, căldură, poate simţiţi puţin din tăria aerului de acolo. E greu să fi făcut altfel aceste fotografii dacă nu ne-ar fi impresionat oamenii. Ne-am potrivit cumva” a precizat Adrian Dudui, menţionând şi aportul colegilor care nu au putut ajunge la Gura Humorului: Carmen Săndescu, Elena Biianu, Ioana Pintea, Laurenţiu Cioboată, Loredana Gancea.

De la Bianca Ştefanovici am aflat că autorii expoziţiei de pe simezele muzeului humorean nu sunt fotografi de profesie, fiecare are o altă meserie, sunt IT-işti, economişti, ingineri. „Practic am încercat să expunem prin aceste fotografii trăirile noastre în Peru. Eu am declanşat această călătorie, mi-am dorit foarte mult să ajung în America de Sud şi am ales împreună cu Cristian destinaţia Peru, el mai având o călătorie înainte. Fotografiile exprimă călătoria noastră în mod cronologic” a precizat Bianca Ştefanovici.

Expoziţia va fi găzduită timp de două săptămâni de Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: