Buchiseli. Gheorghe nu se supune regulii

Până a ajunge la regula cu pricina şi la Gheorghe cel nonconformist, e cazul să buchisim în „zonă”, delimitând-o ca ţinând de subiectul episodului.

…O seamă de cuvinte care, în scriere, încep cu grupurile de litere ch-, gh urmate de e sau i (se întâmplă însă ca aceeaşi succesiune să apară, la început de silabă, şi pe la mijloc) creează oarece probleme de natură ortografică, solicitând o opţiune conformă cu norma academică între cele două semivocale (au această calitate, făcând parte din nişte diftongi). Constituind o categorie relativ restrânsă, ne putem îngădui să le pomenim (aproape) pe toate. Astfel, printre cele care îl reclamă (pentru a respecta cerinţa dicţionarelor normative) pe e ar fi cheag, cheamă şi gheară, gheată, gheaţă. Ele domină covârşitor în eventuale statistici, dar nici „suratele” lor care se abat de la regulă nu sunt puţine. Iată câteva mostre pentru acestea din urmă: „De te-ndeamnă, de te chiamă” (transcrie cineva cunoscutul vers eminescian din „Glossă” pe site-ul sensul.ro, 21 ianuarie 2020; cele mai multe ilustrări ar putea fi însă preluate de pe Facebook sau You Tube ori din texte vechi, numărul total de atestări prin Google depăşind 64 000); „piciorul va fi încălţat cu o ghiată cu carâmb dur” (academia.edu, 20 august 2019; circa 2560); „A cincea ghiară de la labele din faţă joacă un rol important” (romedic.ro; circa 11 900 de atestări); „suc cu fulgi de ghiaţă (olx.ro, 5 martie 2020); „cuburile de ghiaţă (byoana.ro, 29 iulie 2019); „Dar o doamnă a spart ghiaţa…” (pe forum, observatornews.ro, 12 martie 2020; multe asemenea forme apar ca nume proprii, de familie, numeroase chiar în judeţul nostru, încât datele statistice nu sunt concludente).

De remarcat că, în cazurile de mai sus, grupurile consonantice plus semivocala sunt urmate de vocala a. Sunt extrem de puţine asemenea „contexte” în care norma îl indică drept necesar pe i semivocalic: chiabur, chiar, chiasm („figură de stil”; o silabă). Toate acestea din urmă, spre deosebire de cele anterioare, nu cunosc forme în care a din aceeaşi silabă alternează cu e, justificând opţiunea în favoarea acestuia (cheamă/chem, cheag/a închega, gheată/ghete, gheaţă/gheţuri, a îngheţa, gheară/gheruţe).

Ceva mai multe sunt cuvintele în care vocala din diftongul ce succedă grupurile literale ch, gh este o. Şi, cu aceasta, ne-am apropiat de regula din titlu, pe care DOOM 1 o stipula încă din 1982 (p.XIV): „După ch, gh se scrie numai io, ioa (nu eo, eoa): chior, chioşc, şchiop, ghiol, ghiotură; chioară, şchioapă, ghioagă; de asemenea se scrie numai cio, gio, cioa, gioa, în aceeaşi silabă (nu ceo, geo, ceoa, geoa): ciorchine, giol, cioară, gioarsă”. (cu această ultimă precizare, am extins puţin „zona” vizată). Cuvintelor menţionate în DOOM le mai putem adăuga pe chiolhan, chiorăi (ghiorăi), chiorâş, chiorâş, chiorî, ghiont, ghiorăi, ghiozdan…

În sfârşit, nu se supune acestei reguli generale, acordându-i-se dreptul de a o încălca, Gheorghe; de acest privilegiu (aşadar, în titlu, nu era un … denunţ ori vizată o abatere, ci era sugerată o îngăduinţă) se bucură, prin înrudirea cu el, şi Gheorghiu, precum şi câteva toponime – Gheorgheni, Gheorghiţeni…

Pentru că aceleaşi grupuri literale speciale, ch, gh, se regăsesc şi către finalul unor cuvinte, creând – tot în privinţa alegerii între e şi i – dificultăţi (şi erori) ortografice în anumite verbe (începând cu infinitivul), vom încerca să abordăm chestiunea în viitorul episod.

I.NEDELEA

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: