„Adrian Dinu Rachieru – O întâlnire mirabilă”

 „Adrian Dinu Rachieru – O întâlnire mirabilă”, volum apărut sub auspiciile Clubului de la Timişoara, la Editura Eubeea, Timişoara, 2020, realizează un portret complex al omului, criticului, istoricului literar, la împlinirea unei vârste frumoase. Spicuim din sumar: „Adrian Dinu Rachieru – un om al providenţei” de Michel Bénard, „Adrian Dinu Rachieru – la ceas aniversar” de Dumitru Brăneanu, „Adrian Dinu Rachieru – Deocamdată atât” de Cornel Ungureanu, „Suntem în grafic, domnule profesor!” de Nina Ceranu, „Schiţă de portret colegial” de Veronica Balaj. Semnează de asemenea Liliana Ardelean, Vasile Bogdan, Cecilia Moldovan, Cristina Ştefan, Olimpia Sârb, Elisabeta Bogăţan, Alexandru Moraru, Constanţa Marcu, Monica Rohan, Silvia C. Negru, Doina Rodica Moţ, Viorica Bălteanu, Manolita Dragomir-Filimonescu, Ticu Leontescu, Ioana Iacob, Rodica Pop, Dana Gheorghiu, Viorica Gligor, Dumitru Oprişor, Maria Niţu, Octavian Dragomir-Filimonescu. Cităm din înscrisul de pe coperta IV, aparţinând lui Ilie Chelariu: „Calm şi distins, în scris şi în comportament, pare un lord englez exilat în marea de yesmeni perisabili ai literaturii noastre. Concluziile sale – vezi cărţile publicate -, nu au avut nevoie de ajustări de-a lungul deceniilor, ceea ce-i asigură o postură onorantă şi în viitorul îndepărtat”.

Salutăm apariţia acestui volum in honorem (altădată am fi întrebat ferm: Pe când lansarea la Suceava?) şi încheiem cu acest citat din valorosul critic şi istoric literar, condei emblematic al Banatului literar, care este Cornel Ungureanu: „Sociolog de performanţă (unele din cărţile de sociologie ale lui Adrian Dinu Rachieru ar trebui studiate), criticul realizează o Istorie a literaturii române care nu exclude provinciile, ci insistă, cu tact, cu buna cunoştinţă a istoriei naţionale asupra lor. Natura polemică a scrisului său nu vizează excluderile, ci, dimpotrivă, integrarea unor valori importante pentru întregul culturii româneşti. Cred că orice istorie a literaturii e o carte polemică – se desparte de cărţile «care au fost» în numele unor adevăruri care au fost de prea multe ori trecute cu vederea. Aştept, cu încântare, Istoria literaturii române de Adrian Dinu Rachieru”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: