Adriana Iordache:

Comisarii de mediu suceveni au reuşit să efectueze doar 4% din inspecţiile programate

Epidemia de Covid-19 a dat peste cap programul controalelor Comisariatului Judeţean de Mediu Suceava al Gărzii Naţionale de Mediu. Pentru anul 2020, planul prevedea un total de 838 de inspecţii, printre care 280 de inspecţii planificate şi 558 de inspecţii neplanificate. În prima jumătate de an, inclusiv în martie, aprilie şi iunie, 3 luni de criză sanitară, comisarii de mediu suceveni au organizat şi desfăşurat 354 de acţiuni de control, cu un grad de îndeplinire a programului de 45%. În timp ce, totuşi, s-a reuşit efectuarea a 343 de inspecţii neplanificate (58%), au fost întreprinse doar 10 inspecţii planificate, adică 4% din totalul acestora.

Comisarul-şef Adriana Iordache informează că, dintre cele 10 inspecţii planificate, 7 s-au axat pe domeniul poluării industriale, iar 3 pe cel al biosecurităţii şi ariilor naturale protejate. În ceea ce priveşte categoria inspecţiilor neplanificate, 132 au avut loc în baza sesizărilor şi petiţiilor primite pe adresa instituţiei sucevene, iar 19 s-au întreprins ca urmare a autosesizării comisarilor de mediu suceveni. Încă 23 de acţiuni de control au fost dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu şi de Autoritatea Centrală pentru Protecţia Mediului, 20 s-au centrat pe verificarea respectării condiţiilor impuse prin actele de reglementare, iar 4 au vizat evidenţierea modului în care măsurile dispuse anterior au fost duse la îndeplinire. Comisarii de mediu suceveni au făcut două inspecţii pentru investigarea unor accidente sau incidente cu impact asupra factorilor de mediu, 143 de acţiuni de control fiind desfăşurate conform protocoalelor încheiate cu alte autorităţi abilitate din judeţul Suceava.

Controalele din primul semestru al anului 2020 ale lucrătorilor Comisariatului Judeţean Suceava s-au concretizat în aplicarea a 72 de sancţiuni contravenţionale, cele 45 de amenzi date însumând 702.500 de lei. Acestora li s-au adăugat 27 de avertismente, iar ca urmare a încălcării prevederilor actelor normative referitoare la protecţia mediului, în 6 cazuri controlorii au dispus suspendarea activităţii agenţilor economici controlaţi, iar în altul s-a impus desfiinţarea lucrărilor. Totodată, comisarii de mediu suceveni au întocmit şi două sesizări ale organelor de cercetare penală.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: