Buchiseli. Bazar lexical

Cuvinte (ce ni se par) stranii sau care ne trezesc interesul, dat fiind că le întâlnim pentru prima oară şi vrem să le ştim înţelesul ori alte particularităţi lingvistice, au mai constituit subiectul unor buchiseli. Între timp – cunoaşterea fiecăruia fiind limitată şi, în consecinţă, ignoranţa, fără margini – , lecturile ne-au adus în atenţie noi vorbe în măsură să provoace nedumerirea şi curiozitatea. O explicaţie a unei asemenea oferte înnoite ar putea cumula mai multe resurse…Printre ele, de bună seamă, chiar disponibilităţile (auto)creative ale limbii române, capacitatea ei de adoptare şi adaptare a unor cuvinte străine, talentul şi abilitatea unor publicişti de a explora, cu câştig expresiv, zone şi straturi lexicale diferite, uneori fiind „resuscitate” (cu şanse de vieţuire îndelungată) lexeme uitate sau de folosinţă regională.

E drept că, în acest context, se iţesc în vorbire nu numai vorbe cu aparenţă firească şi utilizare în continuă extindere, ci şi făcături cu existenţă efemeră. Asemenea ipostaze va încerca să ilustreze şi bazarul lexical propus în continuare („bazar”, dată fiind diversitatea, inclusiv în ceea ce priveşte „calitatea” lingvistică, trăsătura comună fiind raritatea).

  • a colanta. „Şi-a colantat Bendeac maşina…” (Antena 1, 28 martie 2020). Lipseşte din Micul dicţionar academic (MDA-2010), la care ne vom raporta şi în cazul altor cuvinte (fiind varianta la îndemână a dicţionarului tezaur). Există colant (fr. collant) cu explicaţia „strâns lipit de corp; dres”, dar nu şi autocolant, destul de frecvent auzit şi de la care se poate presupune că a derivat a colanta. Verbul inedit poate fi pus în legătură şi cu fr. coller „a lipi”.
  • a colapsa. „acestea au colapsat cu totul” (despre criteriile de integritate, în adevarul.ro, 8 martie 2020). Absent în MDA; aici este prezent colaps <lat. collapsus, dar numai cu sensul medical, nu cu cel de „a se prăbuşi”; sens care s-a răspândit şi în română sub influenţa engl. collapse „prăbuşire; a se nărui”.
  • compliant. „copilul fiind din nou compliant cu noi” (Antena 1, 7 martie 2020); este nevoie de complianţă şi înţelegere” (Raed Arafat, răspunzând unei întrebări; pe mai multe posturi TV, 10 martie 2020). Cuvântul (foarte rar, ţinând mai degrabă de jargonul medical) putea fi citit şi pe o „scrisoare medicală”, în varianta (probabil eronată) necompleant, cu referire la un pacient prea puţin înclinat spre supunere deplină la un tratament cu multe efecte secundare adverse. Compliant lipseşte din MDA, substantivul complianţă fiind prezent, dar cu referire la „o mărime care indică gradul de elasticitate a unui sistem mecanic”. Sensurile româneşti sunt determinate, şi în acest caz, de engl. compliant „maleabil, îngăduitor, docil” şi compliance „consimţământ, docilitate, conformare”.
  • democraticid. „regimurile democraticide, precum cel al lui Erdogan, se vor bate să supravieţuiască” (gandul.ro, 7 martie 2020). Invenţie lexicală, care nu poate fi…suspectată neapărat de originalitate, aparţinând unei talentate publiciste, cuvântul (absent din dicţionare, după cum era de aşteptat) este construit după modelul paricid, insecticid, erbicid etc., aici fiind vorba, cum uşor se poate observa, despre „uciderea democraţiei”.
  • diată. „Testamentul din titlul volumului nu e atât o diată în accepţia clasică, cât o mărturie…” (românialiterara.com, nr.8/2020). Pentru a nu repeta cuvântul testament, publicistul „resuscitează” un cuvânt vechi (atestat în „Viaţa şi petreacerea svinţilor” a lui Dosoftei – 1682), cu acelaşi sens, prezent şi în MDA.
  • jocularitate. „descătuşarea de senzualitate şi jocularitate amoroasă (romanialiterara.com, nr. 8/2020). Nu-i de mirare că substantivul subliniat apare în textul unui reputat anglist, el fiind format după engl. jocular „glumeţ, nostim, vesel” şi jocularity „veselie, jovialitate”. Lipseşte din MDA şi din DEX, dar are câteva sute de prezenţe pe internet.
  • politroaci.politroacii noştri, pentru că politicienii postdecembrişti stau din cap până-n picioare într-o troacă.” (I. Cristoiu, evz.ro, 7 martie 2020). Substantivul subliniat este rezultatul unui – să-i zicem – joc de cuvinte explicat chiar în frază. Invenţia, cam forţată spre o pronunţie greoaie, îl asociază pe politruc (din rus. politruc) cu troaca (din germ. dialectal Trok). Se înţelege, dicţionarele nu şi-au însuşit-o şi nici nu-i dau vreo şansă în acest sens.
  • rostrat/ă. „capul lui Cicero a fost adus (…) şi (…)pus între cele două mâini pe tribuna rostrată, unde fusese auzit vorbind” (romanialiterara.com, nr.15/2020; traducere din latină). Pornind de la un cuvânt latinesc (rostrum>fr. rostre>rom. rostru; vezi MDA), traducătorul a format verbul / participiul / adjectivul a rostra, rostrat, care sugerează forme de „bot de peşte”, „trompă ascuţită a unor insecte”, „cioc”, „pinten la prora unei corăbii”.
  • tsunanimitate. „Călare pe tsunanimitatea cheltuielilor nelimitate” (adevărul.ro, 23 martie 2020). Cu virtuţi metaforice, cuvântul format de la tsunami (doar acesta apare în dicţionare) este clar o născocire lexicală ce urmează modelul numeroaselor substantive formate din adjective cu sufixul –(i)tate, mai vechi (seninătate, vietate, bunătate…) sau mai noi (ca împrumuturi din franceză: autenticitate,brutalitate, frivolitate…).

Pentru a completa bazarul cu „marfă” (autentică ori contrafăcută), adăugăm listei de mai sus câteva cuvinte rare asupra cărora nu insistăm: mileniali (mai frecvent şi cu şanse de a se impune), cotoşmănie, papagalicire, rumori (cu sensul de „zvonuri”), troian-troieni (substantiv cu sensul de „cal troian”), madlenitate, muritudine, poliguitate (pesemne după ambiguitate), a vulnera...Toate, întâlnite recent pe site-urile unor publicaţii.

I.NEDELEA

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: