Firmele care au plasat suceveni pentru lucrul în agricultura din Belgia, Olanda şi Germania, verificate de inspectorii de muncă

În perioada 11-22 mai a.c., Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Suceava a fost implicat în campania naţională de verificare a modului de respectare a legislaţiei în vigoare de către persoanele juridice care desfăşoară activităţi de mediere şi plasare a forţei de muncă în străinătate.

Potrivit lui Romeo Butnariu, şeful ITM, în contextul actual, generat de pandemia Covid-19, riscurile la care se expun cetăţenii români care vor să muncească în străinătate sunt mai mari, scopul controalelor fiind tocmai acela al combaterii cazurilor de plasare ilegală şi asigurării unei mai bune protecţii a cetăţenilor români aflaţi în căutarea unei slujbe peste graniţă. Conform inspectorului-şef, la acţiune au participat inspectorii Serviciului „Control relaţii de muncă”, aceştia verificând 13 agenţi de plasare care au mediat şi plasat suceveni dornici să lucreze în agricultură, în ţări precum Belgia, Olanda şi Germania.

În urma descinderilor, pentru deficienţele constatate, personalul specializat al ITM a aplicat şapte sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 34.000 lei. Printre neregulile constatate se numără încălcarea obligaţiei agenţilor de plasare a forţei de muncă de a transmite, trimestrial, către ITM, situaţia privind contractele de mediere încheiate şi persoanele angajate în străinătate. Totodată, nu au fost aplicate prevederile conform cărora ofertele din contractele cu angajatorii dintr-un alt stat decât România, cât şi contractele de mediere şi contractele individuale de muncă trebuie să includă toate elementele prevăzute de legislaţia specifică.

„Nerespectarea dispoziţiilor legale privind plasarea forţei de muncă în străinătate constituie un fenomen grav, din cauza consecinţelor pe care le poate produce” semnalează şeful ITM Suceava. Printre practicile ilegale, Romeo Butnariu denunţă perceperea, de către intermediar, de la solicitantul locului de muncă, a unor taxe interzise prin lege; înşelarea acestuia prin abandonare pe teritoriul statului străin; lipsa informaţiilor despre angajatorul din străinătate, condiţiile de muncă şi cele de cazare, despre numărul de ore şi activitatea prestate zilnic, dar şi cu privire la salariul cuvenit pentru munca depusă.

La ITM Suceava sunt înregistraţi 13 agenţi economici care se ocupă de „activităţi ale agenţiilor de plasare a forţei de muncă”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: