În februarie

Paisprezece angajatori amendaţi pentru muncă nedeclarată

Lucrătorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Suceava au efectuat, în cea de a doua lună a anului, un total de 326 de controale, informează şeful instituţiei, Romeo Butnariu. Conform inspectorului-şef, dintre acestea, 235 au fost în domeniul relaţiilor de muncă, iar 91 în cel al securităţii şi sănătăţii în muncă, cele 205 de amenzi date totalizând 454.600 de lei. Doar pe linia relaţiilor de muncă, personalul specializat a aplicat 88 de sancţiuni contravenţionale, în sumă de 422.100 lei, în luna februarie fiind depistate 25 de persoane care desfăşurau muncă nedeclarată. Este vorba despre cinci persoane ale căror contracte individuale de muncă nu au fost transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii; de 18 lucrători fără contracte individuale de muncă, precum şi două persoane care munceau în afara programului de lucru cu timp parţial. Pentru muncă nedeclarată au fost sancţionaţi 14 angajatori, valoarea amenzilor aplicate fiind de 350.000 de lei.

Potrivit inspectorului-şef Romeo Butnariu, deficienţele frecvent constatate în domeniul relaţiilor de muncă constau în netransmiterea modificărilor intervenite în registrul general de evidenţă a salariaţilor; nerespectarea dispoziţiilor legale referitoare la obligaţia de a ţine evidenţa orelor prestate de către fiecare salariat; încălcarea prevederilor privind munca suplimentară, nerespectarea acordării concediilor de odihnă şi a repausului săptămânal. Spre comparaţie, pentru muncă nedeclarată, în luna februarie a anului 2019, cu amenzi însumând 60.000 lei au fost sancţionaţi 11 angajatori.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, inspectorii de muncă ai ITM au avut 91 de acţiuni de control, în urma acestora aplicate fiind 117 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 32.000 de lei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: