Ancheta de la Spitalul Judeţean Suceava, preluată de Parchetul Tribunalului Suceava şi extinsă şi asupra unor funcţionari ai DSP

> Sunt verificate şi informaţiile privind modalitatea de testare a unor persoane care nu aveau dreptul, în detrimentul unor cadre medicale

Parchetul Tribunalului Suceava a anunţat, marţi, că dosarul deschis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava având ca obiect zădărnicirea combaterii bolilor a fost declinat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, întrucât s-a constatat că, în cazul infracţiunilor care au avut ca urmare moartea unei persoane, competenţa de soluţionare revine procurorilor din cadrul acestui parchet.

Totodată, se arată că, ulterior înregistrării cauzei la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, faptele sesizate au fost încadrate într-o formă agravată a infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor şi au fost extinse, întrucât în cursul acestora a rezultat faptul că la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava au fost înregistrate decese ale unor pacienţi care au fost confirmaţi pozitiv în urma testării pentru Covid-19, decese care au avut loc atât anterior datei de 23 martie 2020, cât şi ulterior acesteia.

Procurorii suceveni arată că în acest moment există indicii că aceste decese sunt în legătură cu activitatea ilicită desfăşurată de funcţionarii publici din sistemul medical, respectiv personal din cadrul spitalului, precum şi din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, care nu au respectat măsurile dispuse de autorităţi în vederea prevenirii şi limitării efectelor epidemiei noului coronavirus, în perioada ianuarie-martie 2020.

„În instrumentarea cauzei, având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public, la data de 27.03.2020, urmărirea penală a fost extinsă cu privire la fapte sub aspectul infracţiunilor de abuz în serviciu şi fals intelectual” se arată într-un comunicat al Parchetului Tribunalului Suceava.

În acest sens, procurorii au în vedere împrejurările în care s-a realizat testarea pentru infecţia cu Covid-19. Ar fi fost testate unele persoane, cu încălcarea reglementărilor legale, în condiţiile existenţei unui număr limitat de teste, iar probele recoltate unor angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava nu au fost înaintate către laboratoare specializate, în vederea analizării, ceea ce a determinat prelungirea perioadei de izolare a cadrelor medicale, zădărnicind în acest fel activităţile de prevenire şi combatere a infecţiei virale cu noul coronavirus.

„În această perioadă (februarie – martie 2020), funcţionari publici din cadrul instituţiilor publice din judeţul Suceava, cu atribuţii în sistemul sanitar (Spitalul Judeţean Suceava şi Direcţia de Sănătate Publică Suceava), în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au încălcat reglementările legale privind izolarea, carantinarea şi internarea în unităţi medicale a persoanelor suspecte sau confirmate cu infecţia Covid-19, în sensul că persoane confirmate pozitiv nu au fost internate în fapt în Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Suceava” se arată în comunicat.

Procurorii subliniază că, din momentul sesizării din oficiu, ei au efectuat cercetări în mod constant, cu celeritate, canalizându-şi eforturile pentru clarificarea situaţiei de fapt sub toate aspectele.

„La administrarea mijloacelor de probă s-au avut în vedere prevederile Decretului Preşedintelui României nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgenţă, precum şi măsurile instituite pentru evitarea răspândirii infecţiei Covid-19, motiv pentru care s-au luat toate măsurile pentru conservarea de probe” precizează Parchetul Tribunalului Suceava.

Totodată se menţionează că în această etapă procedurală se administrează toate mijloacele de probă necesare şi posibile, în raport cu garanţiile procedurale instituite de legislaţia procesual penală şi principiul aflării adevărului, cu luarea în considerare a limitărilor impuse de existenţa stării de urgenţă.

„În gestionarea anchetei se are în vedere clarificarea situaţiei de fapt sub toate aspectele, însă, având în vedere situaţia critică în care se află municipiul Suceava, este prioritar ca toate cadrele medicale să-şi îndeplinească cu maximă diligenţă obligaţiile de serviciu, fără a fi supuse unor presiuni suplimentare în acest moment” adaugă sursa citată. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: