Adunarea Eparhială

„Dacă aţi fi în locul meu (…),aţi avea pace ?”

Împreună cu invitaţii lor dintre oficialităţile judeţului – Andrei Moldovan, prefectul judeţului, Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, Mihai Grozavu, consilier judeţean ş.a. –, membrii Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, desfăşurată sâmbătă, 25 ianuarie, la Centrul Eparhial, au trecut în revistă activitatea din 2019 a eparhiei, izbânzile şi neîmplinirile acesteia. Raportorii, cei care conduc sectoarele de activitate ale Centrului Eparhial – administrativ, pr. Dimitrie Horga, juridic, pr. Ion Bârsan, economic, pr. Viorel Ilişoi, cultural, pr. dr. Ioan Paul Valenciuc, asistenţă socială, pr. dr. Ioan Duţuc, exarhat, arhid. Grichentie Natu, insp. învăţământ religios, pr. dr. Bogdan Mihai Hrişcă, seminar teologic, pr. dir. Bogdan Cojoleancă – au readus în actualitate activitatea specifică a anului trecut. Pe ansamblu, aceasta a fost apreciată ca pozitivă, fapt dovedit şi de votul final al membrilor adunării. „Dacă am făcut ceva, am făcut cu ajutorul dumneavoastră”, aprecia la sfârşitul adunării, preşedintele acesteia, chiriarhul nostru, arhiepiscopul ÎPS Pimen.

Şi vorbitorii – primarul Sucevei Ion Lungu, prefectul Andrei Moldovan, pr. Aurel Goraş, protopopul Câmpulungului, avocatul Vasile Lupu, consilierul judeţean Mihai Grozavu – au considerat activitatea eparhiei ca pe una demnă de apreciere, aceasta îndeplinindu-şi foarte bine rolul pe care îl are în viaţa de zi cu zi a Bucovinei, o eparhie bine apreciată între cele aparţinând Patriarhiei Române. Faptul că anul trecut peste 100 de credincioşi s-au întors în sânul Bisericii Ortodoxe sau au optat pentru aceasta este unul deosebit de semnificativ pentru prestigiul eparhiei bucovinene.

Se împlinesc deja două decenii de zbatere a arhiepiscopiei pentru redobândirea bunurilor care i-au aparţinut, şi mai ales, a pădurilor constituind fostul Fond Bisericesc al Bucovinei. Arhiepiscopia se confruntă astăzi cu aproape 1200 de litigii în toate tipurile de instanţe ale justiţiei româneşti. Sume considerabile de bani înghit aceste procese, bani care ar putea fi chivernisiţi, folosiţi în proiectele asumate de Centrul Eparhial, care acum se limitează la un singur obiectiv important, noul sediu al Seminarului Teologic, internatul acestuia, aproape finalizat, inclusiv în amănunte constructive fireşti, fiind probabil cea mai modernă construcţie de gen din judeţul Suceava. „Biserica din Vechiul Regat şi-a redobândit toate proprietăţile, cea din Bucovina – nu” a remarcat părintele Viorel Ilişoi, care cerea continuarea demersurilor până vor fi redobândite toate proprietăţile bisericii, deoarece „retrocedarea este un act de dreptate într-un stat de drept”.

„Ne-au minţit cu toţii în mod ordinar. Fondul este acum o proprietate furată. Dar noi nu vrem să cerşim ceea ce ne aparţine (…). Împăratul a refuzat să semneze, la îndemnul guvernatorului Bucovinei, un act de confiscare a averilor bisericii noastre. Le-a confiscat Statul Român!” a spus, între altele, protopopul Aurel Goraş.

Declarându-se întru totul de acord cu cele spuse de protopop, avocatul Vasile Lupu a subliniat ferm că Statul Român nu are niciun temei juridic pentru înstăpânirea peste Fondul Bisericesc, întrucât decretul din 1949 de confiscare nu a fost niciodată publicat, conform legii, în Monitorul Oficial, fiind astfel nul. „Un guvern de dreapta, cum avem acum, ar putea rezolva simplu problema, fiind suficientă semnătura primului-ministru pe actul de retrocedare. Rog pe dl Flutur să-şi folosească toată influenţa în partidul şi guvernul său pentru a se obţine retrocedarea!” a spus cunoscutul avocat.

Mai mulţi vorbitori au subliniat că, în bătălia din instanţe privind retrocedarea Fondului Bisericesc, Statul Român nu a adus nicio dovadă a proprietăţii sale asupra acestuia.

„Am ajuns oaia neagră a Guvernului!, aprecia în final ÎPS Pimen. Dacă aţi fi în locul meu, cel obligat să apăr averea bisericii, aţi avea pace?”, se întreba el. Dar: „răbdare, răbdare, răbdare!” i-a îndemnat chiriarhul pe cei care luptă alături de Înalt Prea Sfinţia Sa pentru ca Biserica Bucovinei să-şi recupereze averile, averi care ar putea întreţine, cu harul gospodăresc al bucovinenilor, superbele monumente ale eparhiei şi ar putea ajuta credinciosul amărât să trăiască omeneşte.

2 Comentarii

  1. De cand au pus mana pe padure au facut prapad! Noroc ca statul mai are grija de padure. Peste tot pokii numai exploateaza padurea, in urma lor este jaf. Macar implicati va ca dupa ce exploateaza un parchet sa faca curatenie in urma…peturi, bidoane, sticle de bere etc. santuri colmatate..

  2. Este si un politruc in comisie din vremea de demult apusa/GROZAVU MIHAI de la judeteana PCR care infiera cu tarie Biserica ichiar nu demult! Mai lasa si pe tineri in PSD, ai o virsta, poate te ocupi de nepoti. Domnule Stan de asta a plecat si Nichifor din partid la tradatorul de Ponta! Cat s a implicat GROZAVU pentru impaduriri? Zero!

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI