Lansare de carte la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”

„Bibliotecarul Infernului”, de Constantin Severin

Ieri la amiază, la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” din Suceava, Sala de Artă „Elena Greculesi”, în cadrul unei acţiuni moderate de directorul acesteia, Gabriel Cărăbuş, în prezenţa unui numeros public, scriitorul Constantin Severin şi-a lansat cea mai recentă carte, „Bibliotecarul Infernului”.

O carte despre care conf. univ. dr. Olga Gancevici, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, spune că e „profund intelectuală”, „o carte complexă, o sinteză la care poate ajunge doar un artist trecut prin experienţe diverse, printre care cea de pictor, poet, jurnalist, bibliotecar la secţia de artă”. „Nu e o carte de gară sau de citit pe plajă, e impresionantă prin tot. Scrisă responsabil şi cu mare curaj de un scriitor puternic şi excepţional de curios în ceea ce înseamnă cunoaştere, romanul se citeşte la fel, în mod asumat şi responsabil.”

Poetul, traducătorul şi criticul literar Enrique Nogueras, profesor universitar la Universitatea din Granada, s-a declarat „încântat” de felul în care autorul – „un artist total” – a „amestecat ficţiunea cu realitatea” şi a apreciat cartea ca fiind „documentată, captivantă”, sigur pe placul cititorilor.

Despre „Bibliotecarul Infernului” a mai vorbit Ovidiu Vintilă, preşedintele Societăţii Scriitorilor Bucovineni: „Povestea «Bibliotecarului Infernului» nu este pentru autorul romanului decât un pretext pentru a dezbate, pe un ton eseistic pe alocuri, problematica vieţii şi a morţii, a capacităţii fiinţei umane de a se desprinde de condiţia comună a muritorului. Povestea din acest volum este simplă, dar, în acelaşi timp, complexă şi fascinantă”.

Este o carte scrisă, cu întreruperi, vreme de 9 ani, a declarat autorul, Constantin Severin, care a mulţumit, emoţionat, vorbitorilor ce s-au dovedit a fi „cititori profesionişti şi empatici”, două dintre personajele romanului fiind prezente în sală – soţia sa şi Viorel Corodescu-COV. A mulţumit tuturor celor care au participat la acest eveniment „important pentru biografia mea spirituală”.

Au mai făcut vorbire despre cartea lansată doi vechi prieteni ai autorului – scriitorii Constantin Hrehor („o carte surprinzătoare, enigmatică, lucrarea în sine e un roman cultural, un roman al straturilor cognitive ale civilizaţiei, o carte chiar în cheia unui poem-fluviu) şi Dumitru Brădăţan, care a apreciat că aceasta este „cea mai bună carte a lui Constantin Severin”, afirmaţie cu care, zâmbind, autorul a fost de acord.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: