Forumul sindicaliştilor bucovineni

Respectând Statutul pe care l-a aprobat cu trei decenii în urmă, Sindicatul Liber şi Independent „Bucovina” al Învăţământului Zonal Rădăuţi, s-a întrunit, prin reprezentanţii săi, în conferinţa de dare de seamă şi alegeri, pentru perioada 2014-2019. La conferinţă au participat 151 de delegaţi aleşi în grupele sindicale şi cel puţin 30 de invitaţi. Au fost invitaţi şi foşti lideri de grupe sindicale, directori de şcoli, cadre didactice pensionate.

Au fost invitate şi personalităţi ale judeţului Suceava. Doamna Gabriela Mihai, inspector şcolar general al ISJ Suceava, Giani Leonte, liderul ASIS Suceava, precum şi ceilalţi lideri ai sindicatelor zonale din judeţ.

Conducerea conferinţei a fost încredinţată domnului Ion Tironeac, vicelider zonal.

Conferinţa a avut 12 puncte pe ordinea de zi, reuşindu-se parcurgerea lor integrală. Prin vot deschis au fost alese două comisii tehnice: de redactare a procesului-verbal şi de numărare a voturilor. S-a votat de participanţii la conferinţă ca, în conformitate cu prevederile Statutului, votul să fie la vedere, prin ridicare de mâini, nu secret.

Chiar de la bun început trebuie menţionat un fapt deosebit: vechiul consiliu director, sub comanda liderului zonal Gheorghe Şorodoc, a întocmit un raport detaliat, pe cei cinci ani, cuprins într-o broşură format A-4, de 28 de pagini. Pe fiecare din cei cinci ani de activitate s-au analizat capitolele: probleme rezolvate în dialog cu Ministerul Educaţiei Naţionale, în dialog cu alte instituţii ale statului, printre care şi cu ISJ Suceava, ce s-a decis de Guvernul României, MEN şi ISJ Suceava în urma tratativelor purtate. S-a menţionat şi care a fost activitatea sindicatului nostru în cadrul alianţei din care facem parte.

În partea finală a raportului s-a arătat şi despre activitatea celorlalte comisii ale sindicatului nostru: juridică, financiară, culturală şi sportivă, precum şi mişcarea de personal. Toată lumea s-a mirat când a aflat la câte procese am fost reprezentaţi de liderul nostru zonal, dar şi al înfăţişărilor în justiţie. S-a arătat şi ce s-a realizat pe plan social, mai ales în ajutoarele acordate (naştere, căsătorie, deces, pentru pensionare, pentru premiile obţinute de elevi la olimpiade, compensaţii la concediile medicale şi ajutoare excepţionale, precum şi la pomul de iarnă). S-a specificat că am reuşit să menţinem cele 71 de grupe sindicale cu un total de 2900 de sindicalişti.

S-a concluzionat că „organizaţia noastră sindicală a fost şi va rămâne o şcoală de formare pentru toţi liderii, atât pentru cei care mai activează, cât şi pentru cei care s-au pensionat… Consider că sindicatul nostru a devenit o familie şi o forţă pe plan sindical.”

Demn de menţionat este că raportul a fost difuzat cu câteva zile înainte de conferinţă, în toate grupele sindicale, aşa că delegaţii au fost în cunoştinţă de cauză cu toate problemele arătate în cuprinsul acestuia.

Domnul Gheorghe Şorodoc, liderul nostru zonal, a prezentat invitaţii, mulţumindu-le că ne-au făcut cinstea de-a participa la conferinţa noastră, apoi a solicitat un moment de reculegere în memoria foştilor lideri de grupe sindicale care, în perioada scursă de la precedenta conferinţă, au trecut în lumea drepţilor. Este vorba despre Nicolae Maidaniuc (Siret), Cornel Băncescu (Colegiul Tehnic Rădăuţi), Ilie Muntean (Rădăuţi) şi Ilie Sandu (Bilca, fost şi vicelider).

Ca şi cum i s-ar fi pus o întrebare, domnul Şorodoc a arătat ce-a mai făcut sindicatul. A arătat că dialogul şi comunicarea au fost şi vor fi cele mai bune căi de rezolvare a problemelor ridicate de sindicalişti. Astfel, am avut o colaborare excelentă cu ISJ Suceava, ca şi cu Prefectura Suceava în cadrul comisiei tripartite. S-a mai „şchiopătat” în relaţia sindicat – director de şcoală în cadrul unor unităţi şcolare. S-a referit şi la noul contract colectiv de muncă. A accentuat: „M-aţi ajutat foarte mult. Am luptat pentru rezolvarea problemelor sindicaliştilor din raza noastră de competenţă. Niciodată n-am fost singur. Mulţumesc tuturor: prefect, inspectori şcolari, liderilor de organizaţii, directorilor de şcoli, dar şi familiei mele, pentru că am avut şi momente critice, pe care le-am trecut şi cu ajutorul ei. Urez mult succes noului organ de conducere care va fi ales astăzi” a conchis liderul nostru zonal, încă în funcţie.

Aş zice că a fost răsplătit de oameni: un coş mare de flori din partea sindicaliştilor şi-o diplomă de preţuire, o diplomă de onoare şi de recunoaştere a muncii, care i-au fost oferite de ISJ Suceava şi înmânate de Gabriela Mihai, inspector general.

În cadrul discuţiilor, doamna inspector general a recunoscut că participă pentru prima dată la aşa o conferinţă. A scos în evidenţă relaţia colegială inspectorat – sindicat şi că aici s-a desfăşurat o adevărată şi eficientă activitate. A precizat că cele două părţi „n-au fost niciodată pe picior de război. Că am fost invitată, este o mare onoare, pe care v-o datorez dvs., căci daţi valoare şcolilor din care veniţi” a încheiat doamna. Domnului Şorodoc i-a recomandat să rămână în mijlocul sindicaliştilor pentru că ei au nevoie de un asemenea OM cu aură de sfinţenie, cuvântul om fiind scris cu majuscule. În nume personal i-a înmânat un cadou.

Domnul Şorodoc, vădit emoţionat, a mulţumit, precizând că „înseamnă că am fost util şi Dumnezeu mi-a arătat calea pe care am mers. Tot ce mi-aţi spus, mă obligă.”

Domnul Giani Leonte, preşedinte ASIS, a precizat că este în permanentă colaborare cu domnul Şorodoc din anul 2013, întotdeauna preţuindu-i sfaturile. A dat mai multe exemple de colaborare. I-a înmânat o plachetă din partea ASIS. A încheiat foarte frumos: „Noi suntem de aceeaşi parte a baricadei şi aşa vom rămâne.”

A urmat un şir întreg de înscrieri la cuvânt: Traian Pădureţ şi Radu Corbotiuc, cei doi lideri zonali dându-i flori şi cadouri; Gavril Gheliuc, Gheorghe Dolinski, Dana Mironescu, Ilie Romaniuc, Constantin Munteanu, Gina Ghiocel, Radu Munteanu, Doina Huţuleac, Cornel Zubaş şi Iulian Schipor.

Absolut toţi s-au referit la activitatea lui Şorodoc, ca un om şi specialist de marcă, la munca pe care-a depus-o în instanţele de judecată pentru câştigarea drepturilor salariale ale sindicaliştilor, că sindicatul este o stare de spirit, că „veneau la şedinţele de sindicat ca la biserică”, că „sindicatul a fost pentru toţi, nu numai pentru lideri, o adevărată şcoală a vieţii”.

S-a cerut părerea despre vot: să fie secret sau deschis, ambele modalităţi fiind prevăzute şi în Statut. În unanimitate s-a votat să alegem noul consiliu pe bază de vot deschis.

În unanimitate, fostul vicelider Iulian Schipor a fost ales lider zonal, iar Ion-Nistor Tironeac şi Gheorghe Şorodoc (la rugămintea generală) vicelideri.

Tot prin vor deschis au fost aleşi şi ceilalţi membri ai consiliului coordonator: Sorin Foca (responsabilul comisiei de turism, odihnă, tratament şi pensionari); Marian Grămadă (comisia profesională); Gheorghe Dolinski (comisia de relaţii naţionale şi internaţionale); Vasile Hrihor (comisia artistică, sportivă şi relaţii cu mass-media); Maria Luchian şi Radu Andrişan (comisia de organizare şi administraţie financiar- contabilă, dintre care prima este contabilă şi al doilea este secretar); Mihaela Grosu şi Angelica Teleagă (comisia de cenzori).

Domnul Iulian Schipor, noul nostru lider zonal, a prezentat, în urma discuţiilor, propunerile făcute pentru schimbarea statutului. Toate au fost supuse votului deschis, individual, şi aprobate în unanimitate.

În final, domnii Gheorghe Şorodoc şi Iulian Schipor au mulţumit participanţilor pentru încrederea acordată şi au promis că vor munci „ca să formăm în continuare o familie a sindicaliştilor.” (Text: prof. GH. DOLINSKI; Foto: RADU ANDRIŞAN)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: