Întâlnire de suflet

Centrul de documentare şi informare de la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni a găzduit vineri, 15 noiembrie, conferinţa „Educaţie – Valori – Modele”, susţinută de Maica Stavroforă Irina Pântescu, cea care timp de 27 de ani a fost stareţa Mănăstirii Voroneţ. Cu acest prilej, a avut loc şi lansarea la Fălticeni a volumului „Poeziile Măicuţei”. Evenimentul care a avut ca invitaţi de onoare pe maica stavroforă Irina Pântescu, maica stavroforă Gabriela Platon – stareţa a Mănăstirii Voroneţ, conf. univ. dr. Carmen Cornelia Balan – de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, Maica Filoteia – de la Mănăstirea Voroneţ, face parte din Proiectul inter-disciplinar „Educaţie – Valori – Modele”, împletind orele de limba română, istorie, religie şi ora de consiliere.

În cadrul conferinţei „Educaţie – Valori – Modele”, maica stavroforă Irina Pântescu a povestit despre drumul său în viaţă, care nu a fost uşor, dar pe care l-a urmat cu credinţă şi cu încredere în puterea lui Dumnezeu, despre munca care i-a adus bucurii şi noi experienţe. Aşa cum am aflat de la prof. documentarist Mattyllena Boicu, măicuţa Irina a făcut şi o comparaţie între o zi din perioada când era elevă şi o zi petrecută de un elev la şcoală în timpurile noastre, despre uşurinţa şi bucuria cu care învăţa întotdeauna, amintindu-şi cu nostalgie de anii petrecuţi la şcoală, despre educaţie şi examenele vieţii. Măicuţa Irina le-a vorbit celor prezenţi şi despre viaţa monahală şi plecarea forţată din mănăstire, în urma Decretului 410/1959 fiind nevoită să se retragă la Biserica Golia din Iaşi în perioada mai 1960 – septembrie 1972. Din septembrie 1972, până în 1980 maica Irina a fost la Mănăstirea Moldoviţa, ca rasoforă, iar de pe 28 iulie 1980 până în aprilie 1991, când a venit la Voroneţ, a fost monahie. Măicuţa a vorbit şi despre parcursul profesional, despre modele pe care le-a avut în educaţie şi în viaţă, începând cu preotul satului, care i-a fost profesor de religie, şi mai ales de învăţătorul Niculae Gălăţeanu, figură luminoasă care i-a descoperit aplecarea specială pentru învăţătură, despre imaginea Voroneţului. În dialogul cu cei prezenţi, întâia stareţă a Sfintei Mănăstiri Voroneţ a pus accent deosebit pe rădăcinile de familie, izvoarele de înţelepciune ale poporului român şi pe responsabilitatea muncii, Măicuţa Irina oferind şi câteva poveţe elevilor: să devină oameni maturi şi de nădejde ai ţării; să aibă recunoştinţă faţă de părinţi, să ia din viaţă ceea ce este bun.

„Învăţaţi! Fiţi creştini! Fiţi români! Iubiţi ţara! Ceea ce doriţi să deveniţi, să deveniţi prin propria muncă!”, a fost îndemnul maicii stavrofore Irina Pântescu, înainte de a recita poezia „Două mii de ani”.

Elevii au fost profund impresionaţi de bogăţia de amintiri a maicii, de suferinţele prin care a trecut, de curajul ei de a depăşi obstacolele prin muncă şi prin credinţa în Dumnezeu.

Măicuţa Irina, o mamă ocrotitoare, exemplu de viaţă duhovnicească, de demnitate şi patriotism

Aspecte legate de viaţa Maicii Irina Pântescu au fost relatate şi de maica stavroforă Gabriela Platon, accentuând dragostea ce o poartă Maica Stareţă Irina faţă de obştea Mănăstirii, investind, întotdeauna, fără zgârcenie, în formarea spirituală şi culturală a măicuţelor de la această mănăstire. Grija măicuţei stareţe Irina a fost ca fiecare maică să termine o facultate, să crească fiecare cu calităţile cu care au fost înzestrate de Dumnezeu, dar, când este nevoie, împreună să formează un buchet foarte frumos.

„Este «Maica General», cum o numeşte PF Părinte Patriarh Daniel, «Omul providenţial», cum a numit-o ÎPS Pimen, Arhiepiscopul nostru; «Străjer al Măriei Sale, Domnul Ştefan cel Mare şi Sfânt», cum îi place să se numească uneori; «Mamă» ocrotitoare, exemplu de viaţă duhovnicească, de demnitate şi patriotism, cum o simţim noi toţi cei care am avut şansa de a fi în preajma sa. Ca proinstareţă a Sfintei Mănăstiri Voroneţ, înţeleaptă şi pricepută, Măicuţa este deplin implicată în treburile mănăstirii”, a precizat maica stareţă Gabriela Platon.

Participanţii la conferinţa „Educaţie – Valori – Modele” au putut afla că, după 27 de ani de stăreţie, cadrul solemn şi duios al aşezării monahale alături de cuvioasa maică proinstareţă Irina, a stareţei – stavrofora Gabriela, în scaunul stăreţesc şi întreaga obşte este unul plin de adânci semnificaţii duhovniceşti: este icoana unei legături între mamă şi fiice sub semnul ascultării, respectului, dragostei şi recunoştinţei. „În dragoste există respect şi respectul se află în dragoste. Căci cel pe care îl iubesc, îl şi respect şi cel pe care îl respect, îl şi iubesc. (Sf. Paisie Aghioritul).

Maica stareţă Gabriela Platon a vorbit tinerilor şi despre faptul că mândria de a fi român trebuie cultivată, importanţa Mănăstirii Voroneţ în a vorbi celor ce vin în ţara noastră despre însemnătatea lăcaşurilor noastre şi despre sufletul poporului român dar şi despre îndemnul Maicii Stareţe Irina spre obştea mănăstirii de a călători: „Mergeţi în lume să vedeţi cu ochii voştri şi să vă îmbogăţiţi mintea, că dacă eu vă povestesc, nu mă credeţi!”. Urmele bucuriei călătoriilor de suflet, în ţară sau străinătate, prin lăcaşuri de cult sau printre oameni au rămas, fiind transformate în cărţi.

Prin vocea sa, stavrofora Irina Pântescu ne aminteşte de poeziile din vechiul abecedar

Alături de tinerii liceeni fălticeneni a fost şi conf. univ. dr. Carmen Cornelia Balan, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, care a povestit cu patos despre istoria apariţiei cărţilor şi DVD-urilor cu şi despre Mănăstirea Voroneţ, cărţi şi DVD-uri donate cu dragoste şi bucurie Centrului de documentare şi informare al şcolii. S-a vorbit şi s-au prezentat „Mănăstirea Voroneţ”, o carte album tradusă în mai multe limbi, „Sfânta M-re Voroneţ – Icoane”, „Mireasmă de albastru” – de Maica Elena Simionovici, o carte ce aduce elogiul mamei, „Sfaturi duhovniceşti” – soluţii pentru ceasurile de cumpănă; „Oameni la Sfânta M-re Voroneţ”, „Mănunchi de gânduri”, „Ofrande”, „Bucuriile călătoriilor de suflet” de Maica Elena Simionovici, „Sfânta Mănăstire Voroneţ, un sfert de veac de la reînfiinţare”, “Poeziile Măicuţei” – care cuprinde o colecţie de poezii, ghicitori, fabule din vechile manuale de limba română.

Cu prilejul lansării cărţii şi DVD-ului „Poeziile Măicuţei”, în care vocea măicuţei Irina ne aminteşte de poeziile din vechiul abecedar (cel de pe care a învăţat chiar Maica Irina), doamna conf. univ. dr. Carmen Balan a amintit şi de prima grădiniţă pilot înfiinţată de învăţătorul Niculae Gălăţeanu în satul Goruni, comuna Tomeşti, judeţul Iaşi, satul unde s-a născut maica Irina.

„Elevii au fost fascinaţi de oaspeţii noştri, au fost stimulaţi să reflecteze asupra timpului de învăţare, a timpului de muncă, de ajutor pentru familie, au experimentat o oră de cultură altfel, au apreciat faptul că, în toate timpurile, educaţia a fost şi este o cheie de a găsi soluţii în orice împrejurare, la orice fel de problemă, de a-şi menţine verticalitatea. În urma dialogului purtat cu invitaţii, tinerii ştiu să valorifice mai bine informaţiile primite în vederea conştientizării ideii de apartenenţă locală, naţională, au conştientizat cât de importantă este dezvoltarea competenţei «învăţarea pe tot parcursul vieţii»”, a precizat prof. documentarist Mattyllena Boicu. (S.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: