Mai sunt probleme de rezolvat

 A trecut ceva timp de la începutul acestui an şcolar şi noi trăgeam nădejde că vor fi rezolvate măcar câteva din problemele de care ne-am lovit anul şcolar trecut, le-am semnalat, am primit asigurări că se vor face eforturi pentru a se rezolva, dar… Cum noi  suntem, de regulă, optimişti, ne-am zis că poate va veni şi vremea când ne vom putea preocupa doar de munca la catedră, de educarea şi instruirea copiilor care ne sunt încredinţaţi. Instruirea lunară a liderilor de sindicat ai şcolilor a început într-o atmosferă cam stingheră, deoarece liderul zonal, domnul prof. Gheorghe Şorodoc „răsuflase” ceva din problemele care mai stau în faţa noastră şi în rezolvarea cărora nu primim o mână de ajutor de la cei care, prin lege, sunt obligaţi să ne ajute să le rezolvăm.  De fapt, aflasem ceea ce trebuie din informările pe care le primisem pe linie… electronică, aşa că întâlnirea a început noi cunoscând aceste probleme.

Primul punct s-a referit la adresa pe care FSLI a trimis-o Parlamentului  României, prin care solicitam  schimbarea unor prevederi din Legea-cadru de salarizare referitor la: funcţiile  didactice auxiliare (pedagog, laborant, asistent social, corepetitor, instructor educaţie  extraşcolară, secretare) să fie considerate categorii profesionale care-şi desfăşoară şi ele cu elevii. Considerăm că este inadmisibil ca aceste categorii profesionale să nu fie considerate că şi ele lucrează cu elevii. Cererea aceasta a fost adresată preşedintelui comisiei din camera Deputaţilor care întocmeşte raportul pentru modificarea acestei legi.

Domnul Şorodoc ne-a reamintit că FSLI a încheiat un acord cu PSD la data de 4.10.2019 prin care să se respecte prevederile acordului încheiat la data de 29.XI.2019. Cred că foarte repede am constat că nu se respectă cele ce le-am convenit şi semnat.  S-a stabilit ca foarte curând să se mai desfăşoare o întâlnire pe această temă, mai ales  că trebuie corectate o serie de prevederi din legea 153/2017, referitoare la plata sporurilor şi a indemnizaţiilor cuvenite şi stabilite prin lege; nu ne putem încadra, în foarte multe unităţi şcolare, cu costul standard/elev; nu s-au acordat corect dobânzile, în unele cazuri interpretându-se fantezist prevederile sentinţelor date de tribunale; nu  s-a făcut încă nimic în problema legii care protejează şi cadrele didactice. De asemenea, am semnalat faptul că s-a constatat că în ultimii ani învăţământul românesc a fost condus numai de miniştri provenind din învăţământul universitar, aceştia necunoscând problemele specifice învăţământului preuniversitar. Dar acest lucru nu depinde de noi. În plus, se mai pune foarte acut problema pazei unităţilor de învăţământ. Trebuie să se rezolve în interesul procesului de învăţământ şi, ce este mai important, trebuie apărată viaţa copiilor.

Am semnalat de mai multe ori că EDUSAL ne-a făcut mari necazuri, chiar de când se aplică. Dar semnalările noastre au fost tratate cu… îngăduinţă şi, chiar dacă s-a încercat remedierea celor semnalate de noi, s-au făcut alte greşeli. Oare de ce se procedează altfel? Aveam mai mare încredere în electronică, dar se pare că greşeala porneşte de la mintea omenească. Nu se ţine cont că prin aplicarea acestui sistem se fac greşeli, printre care şi la angajarea  unei persoane pe două catedre într-o unitate şcolară, precum şi atribuirea de normă de secretar şi, aceleiaşi persoane, o jumătate de normă de îngrijitor. La întâlnirea recentă între reprezentanţii guvernului şi ai federaţiilor sindicale s-a pus  şi problema  creşterii celor patru drepturi pentru care se poartă discuţii: gradaţia de merit, majorarea cu 15% pentru învăţământul special, dirigenţia şi predarea simultană. S-a precizat de reprezentanţii federaţiilor sindicale. Dar ni s-a spus că, până ce nu se limpezesc lucrurile din punct de vedere politic şi noi nu vom avea ministru, acest minister nu poate iniţia sau semna vreun proiect de act normativ. Deci… tot să aşteptăm.

Reprezentanţii FSLI au propus o completare la art. 94, alin (7) conform căruia „cadrele didactice pensionare din alte domenii să fie ierarhizate astfel: au prioritate cei care au definitivatul în învăţământ, ulterior putând fi repartizaţi şi cei care nu au definitivatul, dar au specializare în domeniul solicitat”, propunere care ne-a fost acceptată. Trebuie să ne gândim la situaţia semnalată în învăţământ când sunt încadraţi prea mulţi necalificaţi pentru învăţământ, doar pentru a se asigura toate posturile şi catedrele.

Cu ocazia întâlnirii a fost adusă în discuţie şi problema „Aplicaţiei EduSal (alerta J referitoare la depăşirea unei norme pentru nedidactic şi didactic auxiliar; plata CO neefectuat şi neaprobarea statului de personal pe motivul neîncadrării în buget). S-a precizat că „Alerta J” se va menţine în continuare, dar nu împiedică plata, iar pentru plata CO neefectuat, MEN a pregătit un OMEN.

De data aceasta lideri de sindicat ai şcolilor, şi au fost destui, au ridicat diferite probleme cu care se confruntă în organizaţiile sindicale din şcoli, multe dintre ele generate chiar de autorităţi. Dar de mirare este faptul că greutăţi sunt generate şi de directori de şcoli care până mai ieri au fost şi ei lideri de sindicat şi s-au „bătut” pentru drepturile sindicaliştilor. Mai precis, prezentarea situaţiilor şi a răspunsurilor primite s-au constituit într-o instruire suplimentară.

În finalul instruirii, domnul Gheorghe Şorodoc, liderul nostru zonal, şi-a manifestat speranţa că în intervalul care se va scurge până la întâlnirea de luna viitoare, se vor rezolva  măcar unele, dacă nu toate problemele noastre.

Text şi foto: prof. GH. DOLINSKI

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: