La Ulma a fost superb!

De data aceasta am fost invitaţi la Ulma membrii corului seniorilor de la CARP „Speranţa” din Rădăuţi, asociaţie care colaborează excelent cu Uniunea Ucrainenilor din România, Filiala Rădăuţi, în organizarea şi desfăşurarea activităţilor culturale. Ne-am dus cu plăcere, mai ales că Filiala Rădăuţi a UUR (Vasile Pascaru-preşedinte şi Marin Pesclevei-vicepreşedinte) ne-a asigurat deplasarea cu un autocar.

Deplasarea la miezul zilei spre Ulma a fost o încântare. Soarele strălucea pe cer, trimiţând spre noi razele de soare, ca şi cum ne-ar fi invitat la plajă, aerul era cald, iar decorul era încântător. Simfonia de culori a frunzelor copacilor ne-a încântat, mai ales că o admiram în ritmurile muzicii care izbucnea din difuzoarele autocarului, şoferul acestuia având grijă să ne simţim bine. Şi-aşa am ajuns la Ulma, unde spectacolul stătea să înceapă.

Acolo ne-a întâmpinat o sală a căminului cultural pregătită pentru această sărbătoare, a „Frunzei de ulm”, copac de la care îşi trage numele comuna. Era de faţă conducerea comunei (primarul Petru Marocico), preşedintele filialei locale a UUR (Nicolae Ciocan), preşedinţi ai unor filiale din vecini sau mai de departe şi, bineînţeles, domnul profesor-inspector, preşedintele Filialei Suceava, Ilie Sauciuc, preşedinţi de filiale locale din Rădăuţi, Milişăuţi, Siret, Negostina, Bălcăuţi. Până la finalul spectacolului au mai venit şi alţii.

În faţa unei săli pline au vorbit primarul şi preşedintele filialei locale, care au urat bun venit tuturor, asigurându-i că vor participa la un spectacol de excepţie. Aşa a şi fost. Ei au motivat de ce se numeşte astfel festivalul. Au pomenit apoi de regretatul profesor Gheorghe Cega, trecut prea devreme la Domnul, arătându-i meritele activităţii sale. Apoi a început festivalul.

Acesta a debutat prin evoluţia tarafului „Huţulca” din localitate, care ne-a încântat cu un buchet de melodii populare ucrainene şi bucovinene, precum şi cu solişti instrumentişti la fluier şi vioară. Aplauzele furtunoase au dovedit că spectatorilor le-au plăcut aceste melodii.

A urcat apoi pe scenă corul seniorilor de la CARP „Speranţa” din Rădăuţi (preşedinte ec. Ana Marcu), colaborator permanent al UUR Rădăuţi şi Suceava. Au fost aplaudaţi chiar de la urcarea pe scenă, fiindu-le admirată ţinuta de concert. Dar fiecare piesă prezentată a fost aplaudată, uneori s-a strigat chiar „bravo !” Am considerat că ei au înnobilat festivalul prin ţinuta lor de concert, dar şi prin interpretarea pieselor în limba română şi ucraineană. Alături de cor (condus de prof. Gheorghe Dascăl) au impresionat prin interpretare solo sau în duet soliştii corului, Floriţa Abageru şi Gheorghe Aga. Melodiile ucrainene au fost cântate împreună cu corul de către spectatori, care i-au aplaudat ritmat.

Au interpretat melodii în ucraineană („Negruţa” şi „Deshămaţi caii, băieţi”) şi un număr de 3 melodii româneşti („Sunt român din Bucovina”, „Românie, ţară scumpă”, şi prelucrarea folclorică „Sârbă cu strigături”). Ultima a beneficiat de strigături interpretate superb de Ghiţă Aga, secondat de Floriţa Abageru.

A urmat Ansamblul „Kolomeika” din oraşul Siret, care a evoluat sub bagheta doamnei Zirka Ianuş. Au avut un repertoriu bogat, iar ţinuta lor în costumaţie ucraineană a impresionat publicul, la fel cum au făcut şi membrii formaţiei de jocuri populare a acestui ansamblu folcloric.

Cu aceeaşi virtuozitate au evoluat şi membrii Ansamblului „Cervina Kalena”, sub conducerea doamnei Niculina Clapon.

Membrii corului „Vocile Negostinei” au prezentat un mănunchi de melodii populare ucrainene şi româneşti. Evoluţia lor măiastră a smuls, la rândul ei, aplauze generoase.

De la Milişăuţi a venit doamna Brânduşa Peslar (directoarea casei de cultură din localitate) cu Ansamblul „Ruja Bukovenska” (trandafirul bucovinesc), de data aceasta cu un mănunchi de interpreţi. S-a văzut din interpretare artiştilor că sunt pregătiţi cu temeinicie, iar repertoriul acestora a fost mult aplaudat de public.

Şi de această dată am admirat grupul vocal-instrumental „Izvoraşul ” din Izvoarele Sucevei, care este instruit de mulţi ani de zile, chiar de la înfiinţarea lui, de părintele Ardeleanu, preotul satului. Copilaşii au interpretat cu mare măiestrie cântece în limbile ucraineană şi română, acompaniaţi la mandoline.

A urmat un moment inedit, deşi este repetat. Este vorba de evoluţia grupului vocal „Polonenka” din Paltinu, acompaniat la fluier de Costan Moisa (79 de ani). De menţionat că dânsul este din localitatea învecinată, Ciumârna, dar de 13 ani colaborează cu acest grup vocal, unde este şi solist sau cântă în duet. Nu trebuie uitat că grupul este format din femei cu vârste cuprinse între 45 şi 70 de ani.

Am remarcat şi la acest festival organizarea impecabilă, fără cusur de către autorităţile locale şi de conducerea Filialei Suceava a UUR şi a celei locale (prezentatorii festivalului au fost domnul inspector Sauciuc şi domnul Ciocan).

Aş fi spus că le pare rău celor care n-au fost la acel festival folcloric, dar mi-am dat seama că, dacă ar mai fi venit spectatori, sala nu i-ar fi putut primi, fiind plină la refuz. Ba chiar au stat spectatori şi pe trepte, nemaiavând loc în sală. Au ascultat însă şi de-acolo, dar… n-au putut vedea.

Text: prof. GH. DOLINSKI; Foto: MIHAI BOICIUC

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI