Despre o lacrimă frumoasă

Merge ţopăind de mână cu mama şi, o dată cu el, ţopăie şi ursuleţul-rucsac pe care îl duce în spate. E un ghem de energie care se rostogoleşte pe trotuar. Sporovăieşte de zor, într-un amestec de română şi engleză, iar mama, vizibil încântată de conversaţie, îl incita la dialog bilingv. „Mergem pe stradă” îi spune în limba lui Shakespeare, deşi eu mă ţin cu greu după ei, numai mers nu e ceea ce fac ei, dimpreună cu ursuleţul.

Doamna profesoară este foarte drăguţă, aflu. Astăzi, la ora de engleză, toţi copiii au privit pe geam şi au ajuns la concluzia că toamna este foarte frumoasă. „Dar, mama, este mult mai uşor să vorbeşti în limba noastră” îi comunică, solemn. „Trebuie să îţi suceşti limba ca să pronunţi cum spun ei toamnei şi foarte puţini copii au reuşit. Nici eu nu am putut, nu cred că o să învăţ limba asta vreodată”.

Despre cât de bine este să cunoşti o limbă de circulaţie internaţională îi explica mama, cât stăm la semaforul lung. Şi-i mai spune că, uite, de acum o să îl lase mai mult la desene animate, ca să se înveţe cu limba asta nouă care, o să vadă el, nu este chiar aşa de grea.

„Mama, nu este grea, ai dreptate. Să ştii ca eu am întrebat-o pe doamna cum se spune în limba engleză la mama. De fapt ştiam, dar uitasem. Nu îmi place că trebuie să ţin limba între dinţi când spun «mother», dar pot să spun şi fără să o ţin aşa, doamna a spus ca o să reuşesc dacă o să încerc de mai multe ori. Şi să ştii, mama, că eu m-am gândit că dacă pot să spun că toamna este frumoasă, pot să spun şi altceva. Ghiceşti ce?” Nu ghiceşte, desigur, mama nu le ştie chiar pe toate.

„Hai, mama, nu te preface. Păi, dacă ştiu să spun cum este toamna foarte frumoasă, ştiu să spun şi că mama mea este foarte frumoasă. My mother is very beautiful, aşa se spune. Ştiai?”

Există uneori momente în care mamele nu-şi mai găsesc cuvintele. Nu ştiu să răspundă nici în română, nici în engleză. Doar se opresc şi-şi şterg lacrima care alunecă pe obraz.

În limbajul internaţional al iubirii de mamă, lacrima aia este foarte frumoasă.

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Acuitatea Acusticii.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: