Încălcarea normelor de biosecuritate la pesta porcină, amendată cu 24.000 de lei de către inspectorii sanitari veterinari suceveni

> În zece cazuri, proprietarii au fost sancţionaţi cu avertismente, verificări fiind operate în gospodăriile populaţiei, dar şi în exploataţiile situate la periferia localităţilor

Pe durata unei luni, medicii veterinari oficiali din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţă Alimentară (DSVSA) Suceava au făcut nu mai puţin de 174 controale la stâne şi cantoane silvice, directorul executiv dr. Dănuţ Corneanu precizând că scopul campaniei de verificări a fost acela al prevenirii apariţiei pestei porcine africane.

Potrivit şefului DSVSA, personalul din subordine s-a concentrat inclusiv pe gospodăriile populaţiei în care sunt crescute porcine neînregistrate în baza naţională de date, vizate fiind şi exploataţiile situate la periferia localităţilor în care există suine. Inspectorii sanitari veterinari suceveni au descins la 13 exploataţii cu mai mult de cinci capete de porcine, iar pentru încălcarea condiţiilor de biosecuritate şi de înmatriculare a suinelor, în zece cazuri, proprietarii au fost sancţionaţi cu avertismente.

„S-au efectuat trei controale în exploataţiile comerciale de suine, verificându-se condiţiile de biosecuritate şi recoltându-se probe pentru supraveghere activă a pestei porcine. În unele cazuri au fost constatate încălcări ale legislaţiei privind înmatricularea suinelor şi nerespectarea regulilor de biosecuritate” reliefează şeful DSVSA, menţionând că aplicate au fost 21 de amenzi care însumează 24.600 de lei.

Dr. Dănuţ Corneanu face cunoscut că, totodată, au avut loc verificări la două exploataţii comerciale de creştere a puilor de carne, acestea urmărind modul în care se respectă condiţiile sanitare veterinare referitoare la supravegherea salmonelozelor, pe durata controalelor nefiind depistate nereguli. În altă ordine de idei, în scopul verificării modului în care au fost decontate acţiunile sanitare veterinare şi cele de înmatriculare, inspectorii DSVSA au controlat 81 circumscripţii sanitare veterinare de asistenţă, 11 dintre acestea fiind supuse şi supracontrolului.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: