Călătorind cu Maria Toacă pe „Drumuri de dor”

Suceava – Cernăuţi. Cernăuţi – Suceava. Dulce de Suceava. Amar de Cernăuţi, Muşatinii, 2014 şi Dulce-amar de Bucovina, Muşatinii, 2018, ambele laureate cu Teiul de aur şi Teiul de argint. De acasă până acasă. Şi două simţiri româneşti: Doina Cernica şi Maria Toacă, legate prin fiorul de sacralitate al visului şi-al dorului-dor. Drumuri străbătute cu simţire românească: aici şi acolo. Acasă legând punţile imaginare dintre acolo şi aici. De acasă.

Din Boianul lui Neculce, cu dulce limbă şi simţire românească, Maria Toacă s-a îndreptat dintotdeauna cu pioşenie spre tot ce-i românesc.

Cartea de faţă adună dorurile, simţirea şi iubirea celei care vine şi revine în ţara dragă aproape anual, din 2012 în 2017, bătând şi străbătând cărările istoriei de demult şi de acum, locuri pitoreşti, peisaje cum numai la noi, românii, se întâlnesc. Cunoaşte oameni intraţi în istorie sau care au scris sau trăiesc istoria. Şi inima autoarei şi a familiei sale bate în ritmul clopotelor de la Voroneţ sau Putna, se înveşniceşte cu frumuseţea pietrelor milenare de la Sarmisegetuza, simte fiorul istoriei din Cetatea Huniazilor şi cea a Devei, din Cetatea Sucevei şi a Neamţului, rezonează profund şi mândru cu Alba Carolina. În căutarea veşniciei, călătoarea din Bucovina înstrăinată străbate Transalpina – drumul regal printre nori, Transfăgărăşanul proteguit cu emoţionante aripi de înger, Transrarăul cu belvederea de la Piatra Şoimului, Cheile Bicazului cu „şoseaua şerpuitoare prin pante abrupte şi stânci ce parcă se închină trecătorilor, pereţi verticali ce se unesc cu cerul”. Şi alte privelişti încântătoare îi mângâie vederea precum cea în care „clocoteşte frumuseţea de la Cazanele Dunării. Chipul lui Decebal… cea mai mare sculptură din întreaga Europă având 55m înălţime şi 25m lăţime… statuie mai înaltă decât cea a lui Hristos de la Rio de Janeiro şi aproape la fel de înaltă precum Statuia Libertăţii”. Şi Sibiul, şi Braşovul, şi Târgu Jiu, şi Craiova, şi mânăstirile, şi bisericile fortificate, şi Crucea de pe Caraiman, şi Salina Turda. Şi nu în ultimul rând, oamenii. Şi dintre ei, părintele monah Adrian Făgeţeanu, născut în Deleni-Cernăuţi cu vederi legionare la întrunirile „Rugului aprins”, trecut prin închisorile comuniste, găsindu-şi liniştea până la cei aproape o sută de ani în perimetrul Mănăstirii Lainici. Şi mituri, şi legende, şi viaţă autentică, şi documentare serioasă. Şi totul prezentat cu vervă şi talent, nu cu uscăţimea unui ghid turistic, ci îmbinând cu naturaleţe, firesc şi luminozitate modul de a expune cu informaţia în imagini pictate „cu penelul sufletului” (Elena Condrei). Şi cu nepoata Veronica, „de mână cu viitorul”, reiterează sau pornesc pe unice drumuri ”în căutarea veşniciei”. Călătoriile prin „ţara dragă” au fost publicate în anul Centenarului Unirii, fiind dedicate nepoţilor Veronica şi Tudor şi, în subsidiar, tuturor celor în care palpită un suflet şi un dor românesc. „La Voroneţ ninge cu fulgi mari cât dorurile noastre de Ţară”.

Drumuri de dor prin ţara dragă, Cernăuţi, editura „Misto” 2018, vibrează de simţire românească. Carte sau jurnal de călătorie, reportaj, descriere, tablou, naraţiune, trăire afectivă, document – toate laolaltă demonstrează calitatea scriiturii. Martor şi mărturisitor, ochiul Mariei Toacă n-a ratat nimic. Negreşit, pentru autoare, România e cel mai frumos loc din lume. În colţ de ţară Ştefană, la porţile Bucovinei înstrăinate, a lăcrimat, a visat, şi-a asumat, a militat cu un cald palpit şi a împlinit proiecte. Există o metapoveste pe care nu doar o citim, ci căreia îi suntem martori. Totul curge în volute largi, într-un registru intelectual şi emoţional. La curţile dorului, Maria ne e călăuză pe un tărâm mitic. Homo viator, fin barometru al fenomenului cultural, ne ghidează ca un Cicerone pe tărâmul real, istoric, mitic, uman, contemporan, scăldându-ne într-o baie de cultură. Cartea este în ansamblul ei o declaraţie de dragoste pentru România.

În aşteptarea altei călătorii, ne întrebăm: ce ne făgăduieşte secolul 21? Bagajul de călătorie al autoarei este deja pregătit. Iar în bagajul nostru de călătorie, cartea Mariei Toacă se constituie drept o informaţie valoroasă şi necesară.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: