Emeric Marcier la Casa do Brasil

La început de primăvară 2019, Casa do Brasil şi Biblioteca de Studii Latino-Americane (ce funcţionează sub auspiciile principalei Universităţi Clujene, UBB, având rădăcini în secolul XVI) au organizat o prelegere dedicată vieţii şi creaţiei pictorului brazilian Emeric Marcier (n. 1916, Cluj – 1990, Paris).

Încă prea puţin cunoscut în România, Emeric Marcier a trăit în anii 1930 la Bucureşti, apoi a studiat pictura la Milano şi Paris (unde, în 1939, şi-a montat atelierul în spaţiul pe care i-l lăsase compatriotul şi amicul său suprarealist Victor Brauner). Sub presiunea istoriei, a emigrat şi s-a naturalizat în Brazilia. De origine evreu, Marcier se va converti la catolicism sub influenţa unor importanţi oameni de cultură din ţara de adopţiune: Jorge de Lima, Murilo Mendes, Lúcio Cardoso (naşul său de botez). A realizat unele dintre cele mai importante picturi murale cu tematică religioasă ale Braziliei din a doua jumătate a secolului XX. Prelegerea Emeric Marcier – istoria unei pasiuni ne fu oferită de profesoara Luciana Andrea Araújo Murta, directoarea Museului Emeric Marcier – amplasat în Sítio Santana din Barbacena / statul Minas Gerais, unde pictorul a rezidat timp de 42 de ani.

În ziua conferinţei, graţie bunelor oficii ale dlui arh. Gelu Savonea, director adjunct al ICR Lisabona, am primit următorul mesaj din partea fiului pictorului, distinsul arhitect Matias Marcier din Rio de Janeiro, cu rugămintea de a-i da citire în cadrul evenimentului de la CdB:

Pentru mine e o mare bucurie să aflu că doamna profesoară Luciana Andrea Araujo Murta, din Barbacena/Minas Gerais – oraşul unde părintele meu a locuit şi a lucrat timp de 42 de ani, crescându-i acolo pe cei şapte copii – le va vorbi despre Marcier concitadinilor din iubitul său Cluj. 

Avui plăcerea de a cunoaşte această frumoasă urbe, împreună cu soţia mea Hortense, vizitând cu emoţie locul unde Marcier s-a născut şi şi-a petrecut copilăria, în apropierea Parcului Central.

Ultima expoziţie a părintelui meu în România a fost organizată la Ateneul Român din Bucureşti, în anul 1968, la invitaţia Guvernului Român şi sub auspiciile Ambasadei Braziliei.

Familia mea împreună cu mine avem un mare orgoliu de a fi români.

Mulţumesc Centrului Cultural Casa do Brasil, prin persoana excelentisimului domn Virgil Mihaiu, pentru omagiul adus lui Emeric Racz Marceir, mare pictor „român brazilian”. Matias Marcier

Pe lângă interesanta sa prelegere, doamna Murta ne-a prezentat şi un scurt-metraj realizat de ea însăşi despre artist. Contribuţiile distinsei invitate au beneficiat de competenta traducere din portugheză în română datorată profesoarei Cristina Petrescu. Rămâne de sperat ca demersul întreprins de CdB să sensibilizeze forurile în drept, spre binemeritata recunoaştere a personalităţii lui Emeric Marcier pe pământul natal.

 Dr. VIRGIL MIHAIU, director onorific CdB şi BSLA

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: