„Enciclopedia Bucovinei” de Emil Satco şi Alis Niculică, întâi la Cernăuţi

Aşteptată cu interes ca o lucrare de maximă importanţă în buchetul de cărţi ale bucovinenilor la Centenarul Unirii Bucovinei cu Ţara, „Enciclopedia Bucovinei” de Emil Satco şi Alis Niculică a izbutit să apară abia acum, în ianuarie 2019, un prim exemplar ajungând în mâinile fiicei chiar la 11 ianuarie, ziua naşterii tatălui prea devreme plecat dintre noi – Emil Satco, autorul primei ediţii, din 2004. Şi ca şirul întâmplărilor neîntâmplătoare să continue, cele dintâi exemplare au putut fi dăruite, aşa cum Emil Satco şi-ar fi dorit şi cum cu propria-i inimă şi Alis Niculică a simţit, de Sărbătoarea Eminescu, întâi la Cernăuţi, la gimnaziul cu predarea în limba română „Alexandru cel Bun”, în chenarul cald al manifestării omagiale organizate aici de Ilie Tudor Zegrea, preşedintele Societăţii Scriitorilor Români din Cernăuţi. Emoţionată, fericită că a izbutit să înfrunte crivăţul care ne-a întâmpinat la jumătatea drumului (pe Gheorghe Gabriel Cărăbuş, directorul Bibliotecii Bucovinei „I. G. Sbiera” Suceava, şi pe semnatara acestor rânduri, deopotrivă), Alis Niculică a dat glas în primul rând mulţumirilor: „Lucrarea de faţă este o formă mult mai apropiată de ceea ce a visat în 2004 regretatul meu tată, cărturarul Emil Satco, care a trudit peste 30 de ani la realizarea unei lucrări care să demonstreze bogăţia spirituală a Bucovinei. Având în vedere timpul relativ scurt pentru finalizarea ediţiei actuale a «Enciclopediei», am apelat la ajutorul nepreţuit al colaboratorilor: Elena Pintilei şi Adriana Chindriş – colegele de birou, precum şi la soţul meu, Bogdan Petru Niculică. Mulţumirile noastre se îndreaptă, firesc, şi spre managerii celor două instituţii de cultură sucevene, Biblioteca Bucovinei prin dr. Gheorghe Gabriel Cărăbuş, care ne-a asigurat tot sprijinul în finalizarea operei noastre, şi Muzeului Bucovinei, prin dr. Constantin-Emil Ursu care a asigurat suportul financiar, deloc de neglijat, pentru ca această lucrare să poată vedea lumina tiparului”.

Carte a valorilor din Bucovina istorică, din nordul şi sudul Bucovinei, carte reunificatoare – la prima sa ediţie fiind şi prima apariţie editorială majoră în acest sens -, „Enciclopedia Bucovinei” de Emil Satco şi Alis Niculică, Editura Karl A. Romstorfer, Suceava, 2018, este la rândul său o indiscutabilă valoare. Care ne solidarizează sub Tricolorul care o ocroteşte.

 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: