Ar fi împlinit 75 de ani…

Ar fi împlinit, la data de 29 noiembrie 2018, vârsta de 75 ani. I se pregătea sărbătorirea, dar nu a avut răbdarea să mai aştepte. A plecat cu două luni mai înainte, răpus de o boală nemiloasă, în plină putere de creaţie. Şi câte nu mai avea de spus! A plecat fără să apuce centenarul Unirii Bucovinei cu Ţara Mumă, Bucovina pe care a iubit-o atât de mult şi i-a cântat frumuseţile naturii şi „Legendele…” cu atâta căldură.

Cu o zi înainte i s-a acordat post-mortem Medalia Centenar. A ridicat-o una din fiicele lui, doctoriţa Georgiana Posa. Dar el a fost şi va rămâne mereu prezent printre noi.

Colegii de catedră, confraţi între ale scrisului, prietenii şi, desigur, familia l-au sărbătorit, la şcoala unde a funcţionat mulţi ani ca dascăl, Colegiul „Dragoş Vodă” din Câmpulung Moldovenesc, în cadrul unei dezbateri colocviale, iniţiată de scriitorii Ion Filipciuc şi Ion Popoiu, în colaborare cu Biblioteca şcolii şi profesoara Dorina Ghideon.

Manifestarea a început cu o slujbă religioasă oficiată de părintele profesor Alexandru Cojocaru.

Fără a-şi putea stăpâni tristeţea, cei prezenţi l-au evocat pe Dascălul, Scriitorul, pe Omul de cultură, George Bodea.

Eu l-am cunoscut pe când era copil, fiind coleg şi prieten cu fratele meu, Silvestru. Era vioi, jucăuş, ca toţi copiii. Se jucau, se tachinau, râdeau molipsitor, dar când devenea serios, Georgel demonstra că are o personalitate puternică. Cred că de pe atunci ştia ce vrea de la viaţă. Mi-a fost un preţios colaborator la Casa de Cultură şi îndrumător în calitate de vicepreşedinte al Comitetului Orăşenesc de Cultură.

Profesoara de română Do-rina Ghideon, care i-a fost şi elevă, şi colegă, a vorbit cu acest prilej cu multă admiraţie despre dascălul George Bodea, care se înscrie între personalităţile de elită ale Liceului „Dragoş Vodă”, din Câmpulung Moldovenesc, cum au fost: Ioan Bileţchi-Albescu, George Voevidca, Alexandru Bogza, Graţian Jucan şi alţii.

A fost respectat pentru integritatea lui morală, nefăcând compromisuri. George Bodea se număra printre oamenii care sfinţesc locul, era un dascăl de vocaţie. Lecţiile sale au rămas întipărite în inimile a generaţii de elevi cărora le-a predat limba şi literatura română, cu deosebită responsabilitate şi în acelaşi timp căldură umană, folosind reviste, cărţi, tot ce avea la îndemână, pentru ca elevii să înţeleagă şi să iubească limba noastră, pe creatorii săi, literatura care a dat-o acest neam. Putea oricând, aşa cum a subliniat şi profesorul şi scriitorul Ion Filipciuc, lucra în învăţământul universitar, dar George Bodea a ales să rămână acasă, alături de familia sa dragă.

Cu multă admiraţie a vorbit despre dispărut profesorul Petrică Ciocan. Şi acesta i-a fost elev. L-au numit întâi pe respectatul lor profesor dirigul, dar după ce le-a predat mai multe lecţii, pentru ei profesorul George Bodea a devenit şi a rămas Maestrul.

„Maestru” l-a numit şi sensibilul poet Tucu Moroşanu, căruia, ca şi altora, George Bodea i-a fost mentor, în calitate de conducător al Cenaclului Literar „Ţara de Sus”, al Casei de Cultură. În cadrul acestuia activau nume de prestigiu ca: Ion Filipciuc, Constantin Badersca, Horaţiu Stamatin, Graţian Jucan, Dragoş Nisioiu ş.a., care încă de la vremea aceea, publicau cărţi la editurile Junimea, Albatros şi alte edituri, dezbaterile din cadrul cenaclului condus de poetul şi prozatorul George Bodea fiind, desigur, benefice celor care îl frecventau.

Luminiţa Ignea, bibliotecară, istoricul Ion Popoiu, autor de cărţi de specialitate, cel care a şi moderat această acţiune, doctorul inginer Ion Barbu, sculptorul Ion Maftei, pictorul Vasile Hutopilă, Petrică Străjeru, un iubitor de literatură şi admirator al dispărutului şi alţii care au luat cuvântul, nu şi-au exprimat doar admiraţia pentru scriitor, prieten, om de cultură, ci şi recunoştinţa ca părinţi ai copiilor lor care au beneficiat de învăţătura dascălului George Bodea.

Ion Barbu i-a dedicat în cadrul acestei manifestări omagiale o frumoasă Baladă a lui François Villon.

Tânăra Ana-Maria Cojocar, în numele elevilor prezenţi, le-a mulţumit organizatorilor şi vorbitorilor pentru că i-au determinat pe cei din generaţia lor să-l cunoască mai bine pe cel omagiat.

Vădit emoţionat, scriitorul Ion Filipciuc, care i-a fost foarte apropiat ca prieten, confesor şi colaborator în dezbaterea unor lucrări profunde de critică literară, ne-a mărturisit că urmau să se întâlnească în chiar ziua când s-a stins din viaţă, să definitiveze titlul celui de-al treilea volum al „Secantelor”, în vederea publicării. N-a mai venit, dar a primit vestea tristă care l-a devastat. Vorbitorul n-a spus multe, dar, cei prezenţi au înţeles cât de mult l-a preţuit şi îl regretă pe George Bodea.

În memoria dispărutului, poeta Luminiţa Ignea a scris şi a publicat, în revista „Surâsul Bucovinei” al Cenaclului „Nectarie” din Vama, poezia „Poeţii nu mor”, din care spicuim: „poeţii nu mor, ei merg să se culce/toamna devreme, pe-o obcină dulce,/la umbra cuvântului răstignit peste fire,/obosiţi prematur de atâta jertfire.”

În numele familiei, doamna profesoară Ana Bodea, soţia defunctului, le-a mulţumit celor care nu l-au uitat pe cel ce va rămâne cu adevărat mereu prezent printre noi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: