Ca şi cărţile, sufletul ei rămâne definitiv în Bucovina

Profesoara Magda-Leocadia Blebea s-a născut şi a murit în Bucureşti. Ea a adunat într-o viaţă mii de volume – în jur de 5000 – în preţioasa ei bibliotecă, lăsându-i soţului, doctorul Dan Macovei, misiunea de a o dărui, după moartea ei, unei instituţii care să valorifice cu adevărat bogăţia de cunoştinţe şi înţelepciune adunată în aceste cărţi.

Am primit, la rându-mi, această misiune, astfel că cele peste 5000 de volume au fost donate, după ce reprezentanţii Universităţii au acceptat, bibliotecii Almei Mater Sucevensis. Cărţile se află deja în depozitele bibliotecii. Ele au fost inventariate şi predate în colete, lista lor fiind culeasă pe computer.

Destinaţia bibliotecii Magdei Beblea mi se datorează şi are în spate consistentul sprijin al prof. dr. Mircea A. Diaconu, prorectorul Universităţii. Vineri, la Universitate, o festivitate va marca gestul mărinimos al donatorului. Am ales Suceava şi gândindu-mă la destinul Magdei şi al soţului său.

Amândoi bucureştenii au legături cu Moldova. Bebe Macovei, pentru că a funcţionat o vreme ca medic stomatolog la Zvoriştea. Magda, pentru că a fost fiica Feliciei, nepoata bunicului, învăţătorul Dumitru Teodorescu, din Dealu-Zvoriştea. Felicia s-a căsătorit cu teleormăneanul Ion Balauru, ce se trăgea din Alexandria şi era patronul fabricii de lacuri şi vopseluri din Bucureşti. După război a fost arestat şi trimis în puşcărie. A stat trei ani, până comuniştii l-au scos de acolo şi l-au angajat muncitor în propria fabrică pentru a o putea repune în funcţiune. A fost până la moarte un neînduplecat duşman al comuniştilor.

Felicia a fost, până a se căsători cu Ion Balauru, administratorul unui spital privat din Iaşi. După dezastrul din casa lor provocat de noul regim, a clacat. Le-au dărâmat vila din centrul oraşului şi le-au dat un apartament cu două camere, pe la jumătatea unui bloc cu zece etaje, undeva, pe Şoseaua Giurgiului. Şi-au spart cu toporul pe un maidan mobila stil Ludovic. Felicia a trecut pe alcool, până într-o zi când, aşezată pe o bancă în cimitir, a avut revelaţia prăpastiei în care se pregătea să cadă. N-a mai pus alcool în gură toată viaţa ei.

Magda Blebea a urmat filologia la Universitatea din Bucureşti, secţia română-engleză. A fost asistentă universitară la ASE, apoi, din motive de dosar, doar colaboratoare externă a Universităţii.

Avea un grup de prieteni cu nume remarcabile pentru cultura românească: Nichita Stănescu, care scrisese şi versuri pentru ea, Sorin Dumitrescu, Şerban Gabrea, Andrei Pleşu. Andrei o şi cheamă în echipa sa la Administraţia Prezidenţială, când a fost numit consilier al lui Traian Băsescu.

Avea, ca şi tatăl ei, ferme vederi de dreapta. Din acest motiv a fost marginalizată. A avut o pensie de mizerie. O parte din sufletul său rămâne definitiv, împreună cu biblioteca, în Bucovina.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: