Dionisie Mazureac (1924-2018)

Ultimul veteran de război, din Măriţeia Mică – Suceava, a plecat la ceruri

Este vorba despre Dionisie Mazureac, din satul Măriţeia Mică, comuna Dărmăneşti, judeţul Suceava, care la o lună după împlinirea vârstei de 94 de ani a fost chemat la ceruri!

S-a căsătorit cu Lidia, cu care a avut 5 copii, i-a şcolit pe toţi.

Iată numele lor: Ioan, Maria, Artemizia, Viorel şi Violeta (gemeni), majoritatea au absolvit facultatea, iar ceilalţi liceul.

Au rămas să-l plângă soţia nonangenară, cei 5 copii, 11 nepoţi şi 9 strănepoţi. După război a lucrat în agricultură, apoi după cooperativizare s-a încadrat la I.R.I.C. După revoluţie, pensionar fiind, a lucrat iar numai în agricultură.

A fost un om dedicat bisericii, aşa se face că după demararea lucrărilor de construcţie a bisericii cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” din Măriţeia Mică (1994), a fost primul care a donat bani.

Apoi, împreună cu alţi consăteni, au format echipe care au umblat prin foarte multe localităţi să strângă bani pentru construirea bisericii.

După construirea bisericii era nelipsit de la slujbele religioase.

Prin părţile mele, la înmormântarea veteranilor de război, se mergea în faţă cu steagul veteranilor, pe care-l ducea un veteran.

Având în vedere că Dionizie Mazureac a fost ultimul veteran, s-a venit cu propunerea ca eu să duc steagul, deoarece sunt ofiţer de rezervă, mai ales că a fost unchiul meu, fratele mamei mele, Ecaterina, plecată de trei decenii la Domnul.

Ca să existe şi o legătură cu tatăl lui Dionizie Mazureac, Ion Mazureac, aşadar bunicul meu, la înmormântare eram încins cu centura pe care bunicul a purtat-o în Primul Război Mondial! Era născut în 1890.

Unchiule Dionizie, „Să vă fie ţărâna uşoară!”

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: