Exerciţiu naţional în cazul producerii unui seism major cu victime multiple

Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, a iniţiat, sâmbătă, un exerciţiu de alarmare a structurilor pentru situaţii de urgenţă, iar toate structurile responsabile din judeţul Suceava au fost implicate în acest exerciţiu.

Conform ISU Suceava, în cadrul acestui exerciţiu, pentru asigurarea intervenţiei în caz de cutremur, din cadrul acestei unităţi se deplasează la Bucureşti 158 de cadre şi mai multe mijloace de intervenţie, respectiv 6 autoturisme; o autospecială de prima intervenţie şi comandă + remorcă cu PMA 1, două autospeciale de stingere cu apă şi spumă; o autospecială de descarcerare grea; nouă ambulanţe SMURD; o autospeciala de transport personal şi victime multiple (ATPVM); un echipaj de căutare canină; o autospecială CBRN şi remorca de decontaminare; patru microbuze; două camioane de intervenţie; un punct de comandă mobil şi două autospeciale de lucru cu apă şi spumă.

Potrivit scenariului exerciţiului „Seism 2018”, sâmbătă dimineaţă, la ora 08.37, în zona Vrancea, s-a produs un cutremur major, cu magnitudinea de peste 7,5 grade pe scara Richter, unda seismică având ca axă de deplasare Bucureşti – Alexandria – Sofia şi Iaşi – Chişinău.

Seismul a dus la distrugerea şi avarierea a numeroase clădiri ale administraţiei publice centrale şi locale, unităţi medicale, clădiri de locuit, obiective sociale, precum şi a infrastructurii (reţele de alimentare cu energie electrică, gaze, staţii de tratare şi de epurare, sisteme de transport şi distribuţie carburanţi, căi de transport rutiere, feroviare).

Pentru asigurarea intervenţiei în zonele afectate, în sprijinul structurilor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au fost mobilizate şi efective ale Poliţiei, Jandarmeriei şi ale Inspectoratului General de Aviaţiei al MAI, precum şi forţe din cadrul Ministerului Apărării Naţionale.

Au fost alertate toate unităţile subordonate ale IGSU, iar mai multe echipaje de pompieri din ţară se deplasează spre Capitală.

Din primele informaţii colectate s-a estimat că seismul a dus la distrugerea şi avarierea a numeroase clădiri ale administraţiei publice centrale şi locale, unităţi medicale, clădiri de locuit, obiective sociale precum şi a infrastructurii (reţele de alimentare cu energie electrică, gaze, staţii de tratare şi de epurare, sisteme de transport şi distribuţie carburanţi, căi de transport rutiere, feroviare).

Imediat după declanşarea exerciţiului, a fost activat Centrul de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei de la Ciolpani, comanda acţiunii fiind asigurată de către şeful DSU dr. Raed Arafat. De asemenea, a fost solicitată asistenţă internaţională prin Mecanismul de Protecţie Civilă, precum şi înştiinţat Centrul Euroatlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre din cadrul NATO.

Exerciţiul SEISM 2018 şi-a propus antrenarea tuturor structurilor responsabile de conducere, coordonare şi răspuns, la nivel local, regional şi naţional, în cazul producerii unui seism major cu victime multiple.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: