Un punct de vedere

„Spun de la început că n-am venit aici să dau socoteală”

România, ţară europeană, este membră cu îndatoriri şi drepturi depline în Uniunea Europeană, fiind un partener important şi activ în această comunitate de ţări din Europa. Ţările membre ale UE au în viaţa lor politică partide politice cu orientări de dreapta, de stânga sau de centru şi în care cetăţenii care vor devin membri ai acestor formaţiuni politice. Exprimarea politică în cadrul formaţiunilor politice sau în afara acestora este o formă de deplină libertate.

Politica ţărilor membre în UE o fac în afara graniţelor europarlamentarii care împreună constituie Parlamentul European. România are 32 europarlamentari, iar pe patru dintre aceştia i-am cunoscut din activităţile parlamentare din Camera Deputaţilor în legislatura 1996 – 2000, când am fost şi eu deputat: Mircea Paşcu, Norica Nicolai, Dan Nica şi Victor Boştinaru. Rolul şi nivelul de reprezentare a intereselor ţării sunt bine delimitate şi în esenţă înseamnă reprezentarea României prin tot ce întreprind sau declară de dimineaţă până seara.

La Consiliul Europei a fost chemată spre a informa/ raporta despre presupuse nereguli cu privire la statul de drept doamna prim-ministru Viorica Dăncilă, fiind însoţită de Rovana Plumb, în prezent ministru interimar al Educaţiei, şi de Tudorel Toader, ministrul Justiţiei. Şedinţa de la Consiliul Europei a fost condusă de domnul Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene. De la tribuna Consiliului Europei, doamna Viorica Dăncilă, prim-ministru în Guvernul PSD – ALDE, a declarat la începutul expunerii domniei sale: „Spun de la început că nu am venit aici să dau socoteală” şi a continuat cu exprimări clare, demne şi la obiect privind realităţile din România şi privind raportul României cu celelalte ţări membre şi cu autorităţile Uniunii Europene de la Bruxelles şi Veneţia. Coborâtă până la a fi jenantă, poate chiar revoltătoare, a fost replica doamnei Monica Macovei, europarlamentar român din partea PNL, căreia i s-au adăugat Cristian Preda, Teodor Stolojan şi alţi „români” votaţi de noi să ne reprezinte! Cred că vinovăţia ne aparţine, deoarece astfel de oameni politici sunt europarlamentari prin votul românilor. Doamna Monica Macovei, europarlamentar PNL, a susţinut că în România sunt multe nereguli privind statul de drept, că actuala guvernare nu reprezintă interesele cetăţenilor români şi că se impun măsuri din partea autorităţilor Uniunii Europene.

La o dezbatere politică de-acasă, dezbatere transmisă pe un post tv., parlamentarul liberal Vrânceanu şi-a început intervenţia cu propoziţia potrivit căreia ceea ce a spus reprezentantul PSD sunt toate minciuni, ceea ce a revoltat auditoriul şi pe toţi cei prezenţi în platou, indiferent de apartenenţa lor politică. Presupunem că şi-a închipuit că este la Bruxelles sau că emisiunea este transmisă de un post de la Bruxelles. Această atitudine arată că politica liberală din interiorul ţării este transmisă şi la nivelul structurilor Uniunii Europene şi preluată de europarlamentarii populari şi socialişti. O astfel de politică o promovează insistent preşedintele PNL, domnul Ludovic Orban, susţinut şi de „mediatorul” Klaus Iohannis, preşedintele României. Să respingi sau să întârzii mereu promulgarea legilor votate în Parlamentul României, să acuzi mereu guvernarea legitimă a ţării, să ponegreşti autorităţile din România de la tribunele externe şi să susţii, fără criterii şi condiţii, politica PNL înseamnă greu de vorbit despre rolul preşedintelui României în slujba românilor.

Şi tot greu de explicat este liniştea care l-a cuprins pe domnul preşedinte în perioada campaniei pentru referendumul privind redefinirea familiei în Constituţia României. O măsură atât de importantă precum familia şi viitorul ei a rămas alături de preocupările prezidenţiale şi cu atât mai mult ale PNL. La votul pentru referendum domnul preşedinte a venit cu o oră înainte de închiderea urnelor, fără soţia domniei sale şi fără niciun fel de declaraţie, deşi a fost solicitat s-o facă la ieşirea din secţia de votare. Putem face o trimitere la ceea ce spunea cel mai mare om de ştiinţă în domeniul demografiei cu obârşia în Rădăuţi, prof. univ. dr. Vasile Gheţău, care ne-a vorbit despre scăderea dramatică a populaţiei în România. Să nu fi auzit domnul preşedinte sau aparatul de consultanţi de la Cotroceni despre acest adevăr fundamental şi deosebit de important pentru România? Se vede de la distanţă că Opoziţia, în care se include şi Preşedinţia, nu susţine şi nu promovează politici în favoarea românilor, ci numai orientări, demersuri şi politici pentru cel de-al doilea mandat al domnului preşedinte Klaus Iohannis. Şi reacţiile Coaliţiei PSD – ALDE sunt restrânse în proiecte şi în exprimare, de aceea socotim necesar acum a vorbi tot mai mult şi accentuat despre aplicarea programului de guvernare, ca exprimare publică, dar şi ca angajare a celui mai mare partid politic din România.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: