O carte „altfel”, cea semnată de arh. Ghiocel Olaş

> PS Damaschin Dorneanul: „Este o carte de nişă”

 La finele săptămânii trecute, la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” a avut loc lansarea cărţii „Universul creaţiei prin creator. Teoria universală: scenariu”, semnată de arhitectul Doru Ghiocel Olaş. Dincolo de numerosul public de la evenimentul prezentat de managerul bibliotecii, Gabriel Cărăbuş, o surpriză a fost invitatul special, PS Damaschin Dorneanul, episcopul vicar al Arhipiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, cel care a şi deschis seria prelegerilor, urmat fiind de scriitorul Ion Drăguşanul şi de conf. univ. dr. Vasile M. Demciuc, şeful Departamentului de Ştiinţe Umane şi Social-Politice din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare”.

„Cu ani în urmă, acad. Valeriu Anania (ulterior devenit mitropolitul Bartolomeu Anania – n.n.) îl vizitează, la Bucureşti, pe Tudor Arghezi, ei fiind buni prieteni. Acolo, în biblioteca vastă a poetului, Valeriu Anania, el însuşi scriitor, vede o carte semnată de Marin Preda. Valeriu Anania îi spune: «Văd că a apărut o carte!». Tudor Arghezi îi răspunde sec: «Nici să n-o citeşti!». Apoi, Tudor Arghezi adaugă: «Băiete, eu, când mă duc în piaţă, ridic capacul de la putină şi degust brânza, mai întâi. Din carte nu am citit decât o pagină!». Pe vremea aceea, cărţile aveau un format altfel. Ca să o poţi răsfoi, colile fiind lipite, trebuia să foloseşti un cuţit de tăiat filele. Se potriveşte exemplul de mai sus, deoarece am citit o mostră din carte. Paginile pe care le-am citit, de la un punct încolo m-au depăşit. Am descoperit un alt domn Olaş decât pe cel care-l ştiam din vizitele acestuia de la Mănăstirea «Sihăstria Putnei» în calitate de arhitect. Iubeşte arhitectura şi vede dincolo… Nu-i atent pe lucruri mărunte: este un vizionar care dă tonul, un visător, un inovator în arhitectură. El este un om cu o gândire mai profundă: nişte idei într-un limbaj ermetic. Aveţi nevoie de răbdare spre a citi această carte. Dl Olaş vine dintr-o altă epocă. El a scris o carte de nişă. Oamenii de astăzi, în veacul vitezei, al internetului, nu mai citesc decât «pastile», iar iniţiativa dlui arhitect trebuie lăudată!” a spus tânărul arhiereu vicar al Centrului Eparhial Suceava.

Fiind o carte destul de dificil de citit, atât scriitorul Ion Drăguşanul, cât şi teologul Vasile M. Demciuc au încercat să explice celor prezenţi că este o carte de ştiinţă, care foloseşte terminologie din fizica cuantică, terminologie newtoniană, „lumina cea necreată” etc. „Simt o bucurie aparte să vorbesc despre această carte. Sincer, ca dascăl de istorie am încercat să-mi aduc aminte de orele de fizică, ca fost elev al Liceului «Ştefan cel Mare», actualul colegiu naţional de renume al Sucevei. În urmă cu 6-7 ani, cred, Doru – şi-mi permit să-i spun aşa fiind vechi prieteni – a venit cu o lucrare, pe care o am în faţă, «Evoluţia spaţiului eclezial», prin care a încercat să explice ce înseamnă acesta: relaţia dintre materie şi spiritualitate în construcţia edificiilor bisericeşti, proporţiile existente ş.a.m.d. La cursul pe care-l ţin, «Istoria Bizanţului», discut cu studenţii mei pe baza lucrării despre care v-am spus, despre «Epoca ştefaniană». Ştefan cel Mare avertiza Europa creştină că «Dacă această poartă a creştinătăţii va cădea, Europa va dispărea». Noi, aici, în Moldova, am creat valori, monumente eclesiastice care au definit stilul arhitectonic moldav” a spus universitarul Vasile M. Demciuc, trecând apoi în revistă capitolele cărţii şi încercând să le explice „altfel”, pe înţelesul celor de faţă.

Despre carte a mai vorbit, nu în ultimul rând, autorul, ca şi un prieten al acestuia, Dan Cristurean.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: