Festivalul Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic” se va desfăşura în perioada 20 – 26 august

Timp de 7 zile, în perioada 20 – 26 august, la Fălticeni va avea loc a VIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic”. Festivalul se va desfăşura pe două secţiuni, Teatru şi Monolog/ Recitare, adresându-se elevilor sau tinerilor cu vârste cuprinse între 14 şi 25 de ani pentru secţiunea de trupe de teatru şi 7 – 25 de ani pentru secţiunea monolog şi recitare de poezie.

La ediţia din anul 2018, în urma preselecţiilor, vor participa în concurs 11 trupe de teatru formate din liceeni din ţară şi străinătate (120 de elevi), care vor concura pentru trofeul festivalului, teatre profesioniste şi de amatori, actori, regizori, scenarişti, muzicieni. Festivalul va avea două jurii, unul format din specialişti, Magda Catone, Brânduşa Novac, Ovidiu Cuncea, Lorette Enache şi Mihaela Acatrinei, actriţa Cezara Dafinescu fiind preşedintele juriului, şi juriul tinerilor, format din tineri actori sau studenţi la actorie care au fost actori în trupa de teatru „Birlic”: Ana-Maria Fasolă, Stela Cora, Daniel Popa, Cosmin Ştefan, Lorena Saviuc şi Răzvan Conţu.

Colaborări cu nume mari ale scenei româneşti şi cu instituţii de prestigiu

„Este un festival care durează o săptămână, care a crescut de la prima ediţie până la a VIII-a. Propunem nu numai teatru, propunem şi muzică, şi film, şi întâlniri de suflet cu mari personalităţi, film documentar, spectacole pentru copii. Este un eveniment de foarte mare amploare, în programul festivalului regăsindu-se colaborări cu nume mari ale scenei româneşti, cu instituţii de prestigiu. Ne-am fi dorit şi spectacole stradale, aşa cum sunt la Festivalul de teatru de la Sibiu, asta implică şi o parte financiară mai serioasă. Este important că avem sponsorii tradiţionali şi un sponsor principal şi, astfel, am reuşit să organizăm această ediţie.

Vom avea o conferinţă despre teatru cu actorul Dan Puric, printre invitaţii mei şi ai maestrului Dan Puric fiind dna Draga Olteanu Matei, care în acest an împlineşte 85 de ani, şi dna Cezara Dafinescu, care pe 4 august a împlinit 70 de ani şi ale cărei origini sunt din Fălticeni, tatăl său fiind generalul Dafinescu, un nume important istoria armatei de la Fălticeni. Cezara Dafinescu va fi şi în juriul festivalului, dar şi cu un spectacol, «Jumătatea mea, bărbatul», în care îşi va povesti viaţa.

Începând cu ediţia a III-a, în fiecare an avem cinemateca de noapte, de la ora 22.30. Continuăm proiectul cu câteva capodopere ale cinematografiei româneşti, în prima zi avem «Cel mai iubit dintre pământeni» cu Şerban Marinescu, care va fi prezent la festival.

Gala ne-am fi dorit să fie în aer liber; nu s-a putut. Avem ca invitaţi solişti de la Opera Naţională din Iaşi, pentru care îi mulţumesc dnei Beatrice Rancea, directoarea Operei Naţionale Române Iaşi. Anul acesta festivalul este realizat în cooperare cu «Ateneul din Iaşi», pentru care îi mulţumesc managerului Andrei Apreotesei şi lui Daniel Şandru, cel care conduce Departamentul Centenar la Primăria Iaşi.

Ca noutăţi, vor fi două jurii, juriul mare va fi format din actori şi regizori, oameni care ştiu ce să jurizeze, iar juriul tinerilor, format din tineri actori sau studenţi la actorie care au fost în trupa de teatru Birlic. Vor fi două săli de spectacole, cea Centrului Cultural «Grigore Vasiliu Birlic» şi sala «Draga Olteanu Matei», ceea ce a permis creşterea numărului de evenimente organizate.

Sunt 350 de tricouri personalizate, tricoul este un pic diferit faţă de ceilalţi ani. Am venit cu o carte de joc, cartea de B, o caricatură a lui Birlic cu o inimioară. Birlicul vine de la această carte, «B»-ul, birlic, era în vechime cartea cea mai mare dintr-un joc de cărţi, iar de acolo îi vine porecla maestrului, numele de acasă fiind Grigore Vasiliu.

 Intrarea la spectacole este gratuită, invitaţii şi locuri rezervate în primele rânduri fiind doar pentru personalităţile invitate şi sponsorii manifestării” ne-a spus pr. Liviu Mihăilă, preşedintele Asociaţiei „Fălticeni Cultural”, organizatorul manifestării.

În prima zi, expoziţii şi spectacolul „Steaua fără nume”

Festivalul va fi deschis luni, 20 august, la ora 12.30, la Sala „Aurel Băeşu”, cu vernisajul a două expoziţii. În prima, „Regina Maria – Regina Soldat”, vor fi prezentate publicului 24 exponate cu regina Maria, cea care a mers pe front, umăr la umăr cu soldaţii români, în Primul Război Mondial, pentru a le ridica moralul şi pentru a-i îngriji pe cei răniţi. Corespondenţii de război au surprins-o în imagini inedite pe cea care a crezut cel mai mult în visul românilor de a se uni într-o Românie Mare. O parte dintre aceste imagini vor putea fi văzute şi la Fălticeni. În cea de-a doua expoziţie, tulceanul Doru Axinte, născut la Fălticeni şi cunoscut în întreaga lume pentru premiile obţinute la saloanele internaţionale de grafică satirică, ne propune o întâlnire cu umorul prin mai multe lucrări reunite sub genericul „Unora le place… Hazul”. În aceeaşi zi, Radu Bercea, artistul plastic humorean care a dăruit Fălticeniului cele mai reuşite lucrări cu Birlic, expuse la loc de cinste la intrarea în Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic”, va vernisa la sala „Draga Olteanu Matei” o expoziţie de acuarelă.

După cele trei activităţi, pe aleea pietonală din centrul municipiului se va desfăşura parada costumelor de teatru, realizată de actorii de la „Ateneul din Iaşi”. De la ora 17, pe scena Centrului Cultural „Grigore Vasiliu Birlic”, actorii ieşeni propun spectacolul „Steaua fără nume”, în regia lui Andrei Ciobanu, urmat de o întâlnire de suflet cu maestrul Dan Puric. Cunoscutul actor va intra într-un dialog cu publicul, tinerii aspiranţi la actorie şi actori profesionişti pe tema „Teatrul şi jertfa unirii noastre”. De la ora 22.30, la Cinemateca de noapte, va putea fi urmărit filmul „Cel mai iubit dintre pământeni”, în regia lui Şerban Marinescu.

Lansări de carte, filme documentare şi concurs al trupelor de teatru

Marţi, 21 august, de la ora 9, la Sala „Draga Olteanu Matei” începe concursul de recitare poezie şi monolog, la ora 12, la Centrul Cultural „G.V. Birlic”, actorii „Ateneului din Iaşi” îi invită pe copii la piesa de teatru „Domnul Goe”. De la ora 16, la Sala „Draga Olteanu Matei” va putea fi vizionat documentarul TVR Iaşi „Măria Sa, Birlic” şi, de la aceeaşi oră, la Centrul Cultural „G.V. Birlic”, vor avea loc prezentarea festivalului „Folkever” şi lansarea cărţii „10 ani – antologie de poezie”, autor Ioan Mateiciuc. De la ora 19, actorii de la „Ateneul din Iaşi” vor prezenta „Comedie cu olteni”, regia Ovidiu Cuncea, iar de la ora 22.30, la Cinemateca de noapte, va fi proiectat filmul „Filantropia” în regia lui Nae Caranfil.

Miercuri, 22 august, de la ora 9, în prima zi a concursului de interpretare, pe scena Centrului Cultural „G.V. Birlic”, trupa „Phantasia”, din Craiova, va prezenta piesa „Şantaj”; trupa „Şapte” din Cluj-Napoca, piesa „Taxi vinil”; trupa „InVers” din Chişinău, „Romeo şi Julieta”. De la ora 12, trupa „Ghioceii” din Chişinău invită copiii la sala „Draga Olteanu Matei” pentru a viziona piesa „Transformările magice”. Aici, de la ora 16, proiecţia documentarului „In Memoriam Şerban Ionescu”. De la ora 19, la Centrul Cultural „G.V. Birlic”, Dana Săvuică va lansa cartea „Din călătoriile unei femei cu suflet de copil”, urmată de spectacolul „The Show must go on”, în regia Magdei Catone, având în rolurile principale pe Elena şi Vadim Rusu. Seara se va încheia cu vizionarea filmului „Octav”, în regia lui Serge Ioan Celibidachi.

Joi, de la ora 9, va continua concursul de teatru cu evoluţia trupelor „Victoria Art” din Bucureşti, care va prezenta piesa „Drum în jos cu înger”, „Cuibul Artiştilor Junior” din Bucureşti cu piesa „Criminalii” şi „Protha” din Panciu cu „Eşti un animal Viskovitz”.

 De la ora 12, trupa „Guguţă” din Chişinău invită copiii la sala „Draga Olteanu Matei” pentru a viziona piesa „Comoara tâlharului”. De la ora 16, la Sala „Aurel Băeşu” va avea loc lansarea cărţilor „Mihai I al României Regele nostru” şi „Regele, comuniştii şi coroana”, invitaţi fiind prof. univ. dr. Doru Tompea, conf. univ. dr. Dan Dascălu, dr. Alexandru Muraru, prof. univ. dr. Daniel Şandru. De la ora 18, trupa „Ghioceii” din Hânceşti, Basarabia, va prezenta, la Centrul Cultural „G.V. Birlic” spectacolul „Revizorul”; de la ora 20, Teatrul Municipal „Dan Alexandrescu” din Roman va prezenta spectacolul „D-ale carnavalului”, iar de la ora 22.30 cinemateca de noapte propune filmul „Ocolul Pământului în balon”, proiecţia având loc în prezenţa regizorului filmului, Brânduşa Novac.

Spectacol de gală cu invitaţi de la Opera Naţională din Iaşi

Vineri, 24 august, în concursul trupelor de teatru vor evolua, de la ora 9, trupele „Ten Act” din Piatra Neamţ, care va prezenta piesa „Nota vă rog”, „Difainii” din Iaşi, cu piesa „Five o clock”, „Luminătorul” din Focşani cu piesa „Nota zero la purtare”, „Gong cARTe” din Râmnicu Sărat cu „D-ale Carnavalului” şi „Masquerade” din Caransebeş cu „Doamna Ministru”. De la ora 12, la sala „Draga Olteanu Matei”, va avea loc Fun4Kid – Music & Face Painting, iar de la ora 16, în aceeaşi locaţie, vom descoperi România împreună cu irlandezul Peter Hurley.

De la ora 19, la Centrul Cultural „G.V. Birlic” va avea loc premiera spectacolului „Jocul de-a vacanţa” al trupei „Birlic” din Fălticeni, regia Andrei Ciobanu, urmat, de la ora 21, de gala decernării premiilor Festivalului „Birlic”. În recital vor fi soliştii Operei Naţionale din Iaşi Cristina Grigoraş (soprană), Andrei Fermeşanu (tenor), Jean Kristof Bouton (bariton) şi Adina Alupei (pian). Seara se va încheia cu spectacolul „Jazz pe înţelesul tuturor”.

În ziua a şasea, de la ora 16, la Sala „Draga Olteanu Matei”, vor avea loc proiecţia documentarului „Radu Bercea – un destin”, iar de la ora 19, la Centrul Cultural „G.V. Birlic”, spectacolul „Jumătatea mea, bărbatul” de George Arion, regia Toma Enache, în cadrul căruia iubitorii de teatru o vor revedea pe Cezara Dafinescu.

În ultima zi, duminică, 26 august, de la ora 16, la Centrul Cultural „G.V. Birlic”, mai tinerii actori ai trupei “Birlic”, vor prezenta spectacolul „Jocul de-a vacanţa”, iar, de la ora 18, „Ateneul din Iaşi” va încheia festivalul cu piesa „Măturător de praf de stele” în regia lui Andrei Ciobanu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: