Eclipsa totală de lună va putea fi urmărită la Observatorul USV

Vineri, 27 iulie, începând cu ora 21.14, va avea loc o eclipsă totală de lună, vizibilă din România.

Potrivit unui comunicat al USV, sucevenii sunt invitaţi să urmărească această eclipsă prin telescop, vineri seară, începând cu ora 21, la Observatorul Astronomic al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava.

„Această eclipsă este cea mai lungă din secolul 21, cu o durată a totalităţii de o oră şi 42 minute. În timpul unei eclipse totale de lună, aceasta intră în zona de umbră a Pământului şi capătă o culoare roşiatică, fiind cunoscută în popor ca luna sângerie” a menţionat sursa citată.

De asemenea, tot vineri, planeta Marte se va afla foarte aproape de Lună şi va fi la opoziţie. Astfel, se vor putea face observaţii şi asupra planetei Marte, dar şi asupra planetelor Saturn şi Jupiter, putându-se vedea sateliţii galileeni, marea pată roşie de pe Jupiter şi inelele lui Saturn.

„Când o planetă se află la opoziţie, o putem observa în cele mai bune condiţii, pe parcursul întregii nopţi, având maximul de strălucire şi diametrul aparent maxim vizibil prin telescop” au precizat reprezentanţii USV.

Ei au menţionat că observaţiile astronomice vor fi posibile dacă cerul nu va fi acoperit de nori. Pe lângă programul de observaţii, la Observatorul USV se vor purta discuţii despre eclipse şi vor fi proiectate filme documentare legate de Lună şi de producerea eclipselor de Lună. (M.T.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: