Gheorghe Flutur explică necesitatea prezenţei Sucevei la discuţii pentru autostrada est-carpatică

> Autorităţile locale ştiu situaţia mai bine. La Krynica, reprezentantul nostru în MAE spunea că noi nu suntem în Strategia Carpatică, ci în Strategia Dunării. I-am spus că în judeţul Suceava 80% sunt munţii Carpaţi şi nu Dunărea

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a explicat în plenul Consiliului Judeţean Suceava necesitatea prezenţei autorităţilor sucevene la Forumul Regional al Iniţiativei celor Trei Mări, unde să susţină finanţarea autostrăzii est-carpactice, arătând că devine din ce în ce mai importantă opinia autorităţilor regionale în adoptarea de decizii şi a subliniat că summitul din acest an al Iniţiativei celor Trei Mări se va organiza în 8 septembrie, la Bucureşti, sub patronajul Preşedinţiei României, unde judeţul nostru va prezenta argumentat acest proiect important de investiţii.

În cadrul şedinţei Consiliului Judeţean Suceava, liderul grupului PSD, Mihai Grozavu, a amintit că a participat la o discuţie asemănătoare privind un asemenea culoar rutier, dar că, la vremea respectivă, reprezentanţii ucraineni s-au pronunţat pentru un drum prin Satu Mare şi nu prin Suceava.

El a spus că ar trebui discutat şi cu Guvernul privind strategia pe care o susţine în acest sens.

„Noi, în 8 septembrie, va trebui să fim şi la Bucureşti, să susţinem, sub patronajul Preşedinţiei României, această variantă” a spus Flutur.

El a arătat că i-a fost dat să audă, când a fost la Forumul Econimic de la Krynica, din Polonia, din partea reprezentanţilor români ai Ministerului de Externe, că România nu are ce să ceară, întrucât nu este în Strategia Carpaţilor, ci în Strategia Dunării.

„I-am spus doamnei care reprezenta Ministerul de Externe că judeţul pe care îl reprezint are 80% Munţii Carpaţi şi nu are Dunăre. Cum puteţi să spuneţi (aşa ceva – n.red.) când Ungaria şi Polonia sunt în Strategia Carpaţilor şi noi nu? De aceea îmi dau seama că autorităţile locale trebuie să fie prezente, pentru că ştiu mai bine decât alţii ce ne doare. Că până la urmă ce e strategia asta? Se dau nişte fonduri pentru nişte proiecte pentru populaţia din zona montană. Cum să nu fim să dezbatem?” a întrebat Flutur.

El a arătat că ar trebui să fie o ofensivă acum, când românii din Ucraina au probleme şi trebuie să li se apere dreptul de a lega Cernăuţii de Bucureşti.

„Trebuie să continuăm această luptă cu argumente tehnice şi nu politice. Am văzut argumente tehnice la polonezi. E mult mai scurt drumul pe aici, dar e rău. Atunci nu trebuie să ne luptăm să facem acest coridor? Dacă ei vor merge pe partea cealaltă, prin Slovacia, prin Cehia, ocolesc partea de est a României şi nu e în regulă. Avem parteneriat şi cu Cernăuţii şi să mergem pe aceeaşi mână cu cei din Podkarpacie, din Polonia, care ne ajută” a spus Gheorghe Flutur. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: