Dezvăluirile în cazul lui Toni Greblă aduc lumină în cazul fostului şef antifraudă Suceava, Ionuţ Vartic

Dezvăluiri făcute luni de jurnalista Sorina Matei privind cazul fostului judecător constituţional Toni Greblă, care a fost achitat în prima instanţă pentru faptele de care era acuzat de procurorii DNA, au făcut lumină şi în cazul fostului şef antifraudă din Suceava, Ionuţ Vartic.

Ionul Vartic a confirmat pentru News Bucovina că, în ceea ce îl priveşte, dezvăluirile făcute de Sorina Matei se confirmă.

Vă prezentăm integral poziţia fostului şef Antifraudă Suceava, Ionuţ Vartic, despre acest caz, care spune că întreaga poveste a fost ciudată de la început

„În primul rând, ţin să precizez că nu cunosc aspecte legate de bucătăria internă a DNA, nu am discutat nici înainte şi nici după cu fratele meu probleme legate de serviciul fiecăruia, că am fost surprins când am citit articolul Sorinei Matei nu pentru că nu aş fi ştiut că totul este o făcătură, ci pentru ca nu am ştiut din ce direcţie vine.

Ceea ce însă ştiu şi pot să confirm este că întreaga poveste a fost ciudată de la început, de la ziua percheziţiei când a venit ditamai procurorul cu mascaţii la uşă, cu un mandat în care apăreau toate infracţiunile din Codul penal (în afară de crimă şi viol) din care nu a rămas mare lucru, dar suficient cât să fiu ridicat şi dus la Bucureşti. Ce-i drept, oamenii aceia mai mult au vorbit la telefon cu „cineva” decât au făcut percheziţie.

În motivarea arestului la domiciliu primit la Tribunalul Bucureşti se precizează clar că “nu există în acest moment probe, dar că pot apărea pe parcursul cercetării penale”.

Şi da, am fost reţinut în celulă cu oameni despre care am aflat acolo că erau în arest în cauze instrumentate de fratele meu.

Pe parcursul cercetării mele penale au fost audiaţi într-o manieră mai puţin ortodoxă, cu ameninţări directe sau voalate, inclusiv la familie, zeci de oameni, unii care, bieţii de ei, nici nu ştiau de ce sunt chemaţi sau chiar nu mă cunoşteau. Sunt lucruri care apar inclusiv în declaraţiile date la instanţele din Suceava, când unii dintre cei audiaţi au recunoscut că li s-a dat să semneze declaraţia cu „sugestii” sau chiar redactată anterior.

Mai pot confirma că atunci când procesul nu mergea în direcţia „dorită” de unii a apărut şi un al doilea dosar, la fel de forţat sau poate mult mai forţat ca primul.

Este evident pentru oricine vrea să citească rechizitoriile că sunt multe lucruri care nu se leagă, care nu sunt explicate, că sunt şi lucruri uşor de verificat, că totul este doar o interpretare personală, o poveste, o „deducţie juridică”, cum spunea cineva.

Despre toate aceste lucruri eu am vorbit în faţa completelor de judecată. Se pot găsi declaraţiile mele legate de aceste aspecte, dar şi despre mandatele de siguranţă naţională, despre transcrieri eronate ale convorbirilor sau care nu au continuitate, vădit scoase din context, şi multe altele pe care le-am contestat, dar nimeni nu m-a ascultat. Tot dosarul este plin de… SRI

Am fost condamnat pentru a fi dat de exemplu la Suceava, unde eram cunoscut ca un om profesionist, omul care nu distruge agenţii economici de dragul planului de amenzi, omul care nu răspundea comenzilor SRI, omul care încerca să aplice legea nu doar în litera, ci şi în spiritul ei.

În final nu s-a reţinut niciun prejudiciu în sarcina mea. E greu şi pentru judecători să mă judece pe baza unui rechizitoriu atât de prost făcut şi cu atât de puţină coerenţă.

În rest, fiecare răspunde pentru acţiunile lui şi îşi poartă crucea aşa cum poate. Nu m-am bucurat nici când procurorul meu de caz, Eugen Stoina, a plecat din DNA, nici când a căzut Florian Coldea, pentru că nu mai contează pentru mine de ce mi s-au întâmplat toate acestea. Important este că s-au întâmplat, că eu am trecut peste ele şi că mă pot uita în ochii oricui cu demnitate”, a menţionat Ionuţ Vartic. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Cu demnitate asa cum a ajuns sotia la Registrul Comertului ..

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: