Pe tema învăţământului în limba maternă pentru etnicii români din Ucraina

Ioan Bălan a avut convorbiri oficiale cu ambasadorul Ucrainei în România

>Diplomatul ucrainean a dat asigurări că situaţia va fi reglementată prin legislaţia secundară şi un protocol bilateral

Preşedintele Grupului parlamentar de prietenie cu Ucraina din Parlamentul României, deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan a avut, luni, la Camera Deputaţilor, convorbiri cu E.S. Oleksandr Bankov, ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, şi Paul Rohovei, consilier în cadrul Ambasadei.

Discuţiile s-au axat pe dialogul politic româno-ucrainean, dezvoltarea relaţiilor parlamentare bilaterale atât la nivelul grupurilor de prietenie, cât şi la nivelul comisiilor de specialitate din cele două foruri legislative, legăturile tradiţionale de prietenie existente între români şi ucraineni în zona Bucovinei, păstrarea drepturilor etnicilor români din Ucraina şi, implicit, ultimele evoluţii înregistrate după publicarea Opiniei Comisiei de la Veneţia privind Legea ucraineană a educaţiei.

Deputatul Ioan Balan şi-a exprimat întreaga deschidere pentru dezvoltarea contactelor parlamentare şi pentru susţinerea părţii ucrainene cu expertiza şi experienţa Parlamentului român, în domeniile de interes pentru autorităţile de la Kiev.

Totodată, Ioan Bălan a arătat că intensificarea dialogului la nivel de grupuri parlamentare de prietenie poate contribui inclusiv la soluţionarea problemelor de pe agenda bilaterală, printre care cea a învăţământului în limba maternă pentru etnicii români din Ucraina. Demnitarul român a reiterat principiul reciprocităţii, precum şi faptul că partea română nu solicită acordarea unor drepturi noi, ci doar păstrarea celor deja dobândite de către aceştia.

În cadrul convorbirilor, deputatul sucevean şi-a exprimat speranţa depăşirii blocajului actual printr-o aplecare reală asupra rezolvării problemelor generate de art.7 din Legea ucraineană a educaţiei, prin modificarea acestui articol de către factorii în drept de la Kiev.

El a solicitat ca aceste aspecte să facă parte din mesajul pe care îl transmite prin intermediul oficialului ucrainean alături de abordarea deschisă a părţii române pentru colaborarea parlamentară şi de continuare a strânselor relaţii de prietenie existente în zona Cernăuţi, pe parcursul convorbirilor fiind punctate bunele legături pe care autorităţile locale din judeţul Suceava le au cu minoritatea ucraineană din zonă, precum şi numeroasele contacte şi proiecte de colaborare transfrontalieră derulate cu omologii din zona Cernăuţi.

La rândul său, ambasadorul Ucrainei în România, Oleksandr Bankov, a mulţumit pentru disponibilitatea manifestată de partea română pentru realizarea, la Bucureşti, a unei vizite a grupului parlamentar de prietenie din Rada Supremă, cât şi pentru poziţia României de susţinere a independenţei şi suveranităţii Ucrainei şi de sprijinire a parcursului său euroatlantic.

Diplomatul a apreciat tradiţionalele relaţii de prietenie şi bună vecinătate existente la nivel local, în zona Cernăuţi, şi şi-a exprimat deschiderea pentru consultări în vederea continuării colaborării bilaterale româno-ucrainene.

Oficialul ucrainean a prezentat stadiul negocierilor pentru încheierea Protocolului de colaborare bilaterală în domeniul educaţiei, ce urmează a fi semnat cât mai curând posibil, în cadrul unei vizite în România a ministrului ucrainean al Educaţiei. Ambasadorul a mai precizat că, la momentul actual, a fost lansată în discuţie legislaţia secundară care să vină în completarea Legii-cadru a educaţiei, care va stabili formula prin care predarea în limba română se va putea face, în continuare, şi la celelalte niveluri, nu doar preşcolar şi primar.

El a subliniat importanţa dialogului în găsirea de soluţii la subiectele actuale aflate pe agenda bilaterală şi în reactivarea schimburilor parlamentare. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!