Dezbaterea bugetului CJ Suceava pentru 2018 a devenit dezbaterea situaţiei centrului medico-social Broşteni

 Consilierii judeţeni suceveni au adoptat, miercuri, cu unanimitate, bugetul instituţiei şi al unităţilor subordonate. Dar dezbaterea privind investiţiile pe care Consiliul Judeţean îşi doreşte să le realizeze a fost mutată pe problema centrului medico-social din Broşteni, care este în coordonarea primăriei din localitate, situaţie în care CJ Suceava poate să aloce fonduri doar în situaţii de urgenţă.

Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a început prezentarea bugetului care prevede venituri de 506,3 milioane de lei şi cheltuieli de 536,142 milioane de lei, cu precizarea că sumele în plus provin din excedentul anilor precedenţi. El a explicat care ar fi principalele direcţii de investiţii, respectiv 112 milioane de lei la drumuri judeţene, aproape 20 de milioane de lei la Spitalul Judeţean, fonduri pentru „Sala Unirii”, subliniind că dacă anul 2017 a fost anul proiectelor, anii 2018 şi 2019 vor fi ani „de dezvoltare”.

Consilierul judeţean PSD Gheorghe Apetrii i-a cerut însă preşedintelui CJ Suceava să aloce fonduri pentru centrul medico-social de la Broşteni, care, potrivit lui, este într-o situaţie disperată.

Intervenţia consilierului Gheorghe Apetrii a generat apoi dezbateri aprinse în plenul deliberativului sucevean privind situaţia centrelor medico-sociale din judeţ, iar preşedintele executivului, Gheorghe Flutur, a atras atenţia că acestea nu se află în coordonarea Consiliului Judeţean, ci a consiliilor locale, care trebuie să se preocupe de acestea.

Consilierul judeţean Radu Pentiuc a spus că problema centrelor medico-sociale trebuie să fie atent discutată şi a arătat că în ultimii 28 de ani s-a schimbat modul de viaţă al persoanelor ocupate astfel că, dacă înainte de 1989 acestea munceau în trei schimburi şi aveau timp să aibă grijă de persoanele vârstnice, acum lucrează de dimineaţă până seara şi nu au cum să se preocupe de bătrânii din familie. El a atras atenţia că din judeţ au plecat peste 100.000 de suceveni care şi-au lăsat acasă părinţii bătrâni care au nevoie de îngrijire. Radu Pentiuc este de părere că trebuie făcut un studiu prin care să se stabilească unde este nevoie de centre pentru îngrijirea persoanelor vârstnice.

Liderul consilierilor PSD, Mihai Grozavu, a spus că a fost personal la acel spital, unde a discutat cu angajaţii şi cu persoanele internate şi că a analizat că în judeţele Neamţ şi Botoşani funcţionează câte cinci astfel de centre medico-sociale, unde sunt îngrijite persoane în situaţii dificile şi care sunt în subordinea consiliilor judeţene respective. El a spus că spitalul din Broşteni „a rezistat” fără întrerupere de la Maria Tereza şi că ar trebui sprijinit.

Consilierul judeţean PNL Tudor Plăcintă a intervenit la rându-i în subiect spunând că centrele medico-sociale sunt în subordinea primăriilor; el consideră că pentru intervenţii de urgenţă ar trebui să fie înfiinţate puncte SMURD, cum este cel din Dolhasca.

Consilierul judeţean PNL Ioan Bădeliţă a făcut apel la raţiune şi a spus că este nevoie ca administraţiile locale să se axeze pe realizarea unui parteneriat public-privat pentru susţinerea acestor centre, apreciind că nu se poate ca tot timpul să fie alocaţi bani „de la centru” pentru orice activitate.

Consilierul judeţean PNL Vasile Tofan a atras atenţia că, dacă se doreşte o abordare spre viitor cu privire la acest centru social, ar trebui să se treacă „de la Maria Tereza la Angela Merkel” şi că trebuie să se discute situaţiile de interes judeţean şi nu cele punctuale.

Gheorghe Flutur a subliniat că centrul medico-social de la Broşteni nu se va închide şi i-a transmis lui Mihai Grozavu că, spre deosebire de alte judeţe, judeţul Suceava are particularităţi lăsate de amprenta administraţiei austriece, cu multe oraşe, mici burguri care au spitale. „Avem această infrastructură care ne ajută. Avem un avantaj de infrastructură în sănătate” a spus Flutur.

El consideră că este necesară o analiză aprofundată privind structura sanitară şi s-a întrebat dacă CJ Suceava va trebui să preia toată infrastructura de sănătate sau să rămână în coordonarea administraţiilor locale, subliniind că spitalul din Broşteni nu este al CJ Suceava, iar în dezbatere se afla, de fapt, bugetul judeţului… (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: