Lansare de carte

 Joi, februarie 2018, în Sala de conferinţe a Muzeului de Istorie din Suceava a avut loc lansarea lucrării Arhimandritul Cleopa Ilie – Predicator şi învăţător al Evangheliei, lucrare ce a constituit subiectul tezei de doctorat a părintelui arhim. Grichentie Natu de la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou din Suceava, teză susţinută la Facultatea de Teologie a Universităţii Aristotel din Tesalonic sub directa îndrumare a prof. univ. dr. Dimitra A. Koukoura, renumit profesor de omiletică şi catehetică. La manifestare au participat, pe lângă elevi de la Seminarul Teologic „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava, studenţi de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, cadre didactice, preoţi şi numeroşi iubitori ai învăţăturilor vrednicului de pomenire părinte arhim. Cleopa Ilie de la Mănăstirea Sihăstria – Neamţ.

Deşi au trecut mai bine de 19 ani de când părintele Cleopa a trecut la cele veşnice, duhul lui de rugăciune a unit şi continuă să unească pământul cu cerul şi adună laolaltă pe toţi cei care l-au cunoscut şi l-au iubit.

Astfel, în cuvântul de deschidere, moderatorul acestei acţiuni a explicat de ce a fost ales Muzeul de Istorie pentru lansarea acestei cărţi, punând accent deosebit pe relaţia dintre cult şi cultură, amintind de ceea ce spunea în vremea sa Fr. Rabelais că „Sufletul culturii este cultura sufletului”, menţionând că în limba latină şi în limba română cultul şi cultura au, din punct de vedere etimologic, o rădăcină comună, implicând ideea de cultivare, de relaţie cu ceva sau cu cineva.

Prezent la această acţiune, Înalpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, a vorbit despre importanţa ascultării – „ o virtute de care are nevoie orice om, iar părintele Cleopa a împlinit votul ascultării”, amintind de faptul că oameni de cultură din ţară şi din străinătate mergeau la Mănăstirea Sihăstria să se folosească de cuvintele părintelui Cleopa, cuvinte ce hrăneau sufletele celor ce doreau să se întâlnească cu iubirea lui Dumnezeu. „Câte lucruri frumoase se pot spune despre părintele Cleopa – a spus în încheiere Înaltpreasfinţitul părinte Pimen – multe, multe, şi cuvintele despre el ne zidesc sufleteşte” .

Cu adevărat un dar de la Dumnezeu pentru poporul român, după cum l-a numit Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, părintele Cleopa trăitor şi mărturisitor al credinţei, recunoscut în lumea ortodoxă, şi-a pus amprenta asupra spiritualităţii româneşti. În cuvântul său, părintele arhimandrit Grichentie, autorul acestei cărţi, a exemplificat cum opera de predicator şi învăţător al Evangheliei a părintelui Cleopa Ilie este cunoscută în lume, fiind tradusă o parte din aceasta în 12 limbi şi răspândită deopotrivă din Alaska şi California, Finlanda şi Serbia, până în îndepărtata Chină. Dacă în prima parte a cărţii insistă pe prezentarea unor aspecte legate de biografia părintelui Cleopa, în capitolul următor insistă pe Lucrarea omiletică a părintelui, Temelia biblică şi patristică a predicilor, încheind lucrarea cu o analiză după conţinut a predicilor, respectiv a predicilor duhovniceşti, a predicilor la Praznicele împărăteşti, la Sfinţii de peste an, la Duminicile de peste an.

Părintele protos. Varsanufie, egumenul Schitului Sf. Teodora din Codrii Paşcanilor, a arătat că în anul 2005, la Editura Trinitas apărea cartea părintelui Ieromonah Petru Bălan Credinţa ortodoxă în opera Părintelui Cleopa Ilie, prima prezentare sistematică a învăţăturii de credinţă ortodoxă conţinută în cărţile şi predicile Părintelui Cleopa, iar în Cuvânt înainte, Înaltpreasfinţitul Părinte Daniel, la acea vreme Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, îşi exprima speranţa că ea va fi urmată şi de alte lucrări de prezentare şi interpretare a operei teologice, duhovniceşti, pastorale şi misionare a acestui prieten al sfinţilor şi duhovnic al credincioşilor. Şi iată, spunea părintele protos Varsanufie, că a sosit acest moment şi apare această lucrare, rod al ostenelilor de peste 12 ani, ani pe care părintele arhim. Grichentie i-a dedicat cercetării şi aprofundării învăţăturilor Părintelui Cleopa.

Prezent la această lansare de carte, prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu, prorector al Universităţii Ştefan cel Mare Suceava, a afirmat în cuvântul său că este fascinat în primul rând că are în mână o carte tipărită la Tesalonic, în limba greacă dedicată Acelui Avvă unic al spiritualităţii româneşti, cum inspirat l-a portretizat pe părintele Cleopa părintele prof. dr. Dumitru Stăniloae, unul dintre eminenţii absolvenţi ai celei mai renumite Facultăţi de Teologie din SE Europei, de la Universitatea din Cernăuţi. Părintele Cleopa s-a izolat de lume – a spus prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu –, dar a trăit în mijlocul lumii.

În încheierea manifestării a fost prezentat un scurt film documentar despre Părintele Cleopa, după care autorul cărţii a oferit participanţilor câte un exemplar celor prezenţi.

 Dr. VASILE M. DEMCIUC

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: