Crăciun pe stil vechi la Brăteşti

Ansamblul „Romaşki” din Manolea (com. Forăşti)

Satul Brăteşti (com. Stolniceni-Prăjescu, jud. Iaşi), este situat la câţiva kilometri de municipiul Paşcani. La intrarea în sat, un indicator cu inscripţii bilingve româno-ruse ne anunţă că pătrundem într-o aşezare a ruşilor-lipoveni, împământeniţi pe aceste locuri din vremuri istorice. Acum, peste gospodăriile îngrijite, rânduite de o parte şi de alta a drumului asfaltat ce traversează satul, domneşte tihna sărbătorilor de iarnă.

Cele aproape 300 de familii de ruşi-lipoveni din satul Brăteşti şi-au păstrat de-a lungul timpului obiceiurile şi tradiţiile proprii, transmiţându-le din generaţie în generaţie aproape neschimbate. Crăciunul este sărbătorit aici pe 7 ianuarie, după tradiţia ortodoxă răsăriteană, iar limba maternă rusă se vorbeşte în sat de mai bine de două veacuri, în prezent copiii având posibilitatea s-o perfecţioneze la şcoală.

Din activitatea Comunităţii locale a ruşilor-lipoveni, al cărei preşedinte este Chirilă Moroi, evidentă este latura culturală, apreciată la nivel central, satul având acum un modern Centru cultural, construit din fonduri comunitare. Ansamblul local

(Sălciile) are deja un palmares bogat, iar ansamblul de copii (Trandafiraşii) a luat fiinţă ca urmare a implicării profesoarei de limba maternă rusă Galina Isaeva, de la şcoala locală. În sat a devenit un obicei ca în a treia zi de Crăciun să fie organizate manifestări artistice dedicate copiilor.

Ecoul acestor serbări a ajuns la Bucureşti, şi iată că Silviu Feodor, preşedintele Comunităţii centrale a ruşilor-lipoveni, a venit „călăuzit de steaua care a răsărit la naşterea Domnului”, împreună cu Moş Crăciun cel darnic. La eveniment au fost invitaţi şi copiii care învaţă limba maternă rusă din comunităţile apropiate (Tg. Frumos, Manolea, Suceava).

Sala Centrului cultural s-a dovedit neîncăpătoare pentru publicul prezent în număr neaşteptat de mare. Oficialităţile locale, reprezentate de primarul comunei (Costel Hugianu), directorul şcolii (Ovidiu Olar), părintele paroh (Tit Ţapoc) au avut doar cuvinte de apreciere pentru copiii din Brăteşti. Odată cu urările tradiţionale de sărbători, preşedintele CRLR, Silviu Feodor, a transmis copiilor care învaţă limba maternă rusă un mesaj de suflet, o frumoasă poezie rusească, din care redăm un fragment:

Ce zi frumoasă, ger şi soare,

Iubita mea, mai dormi tu

oare ?

Deschide ochii larg şi sari

Din somnul dulce. Iată zorii.

Acum în calea Aurorii

Ca steaua Nordului răsari…

(Dimineaţă de iarnă, A. Puşkin)

Încântaţi de costumele cu elemente tradiţionale ruseşti, muzica şi dansurile deosebit de ritmate, spectatorii i-au răsplătit pe micii artişti cu ropote de aplauze. După încheierea spectacolului, aceştia au avut parte de surprize: un tort festiv luminat de artificii, daruri pregătite de Moş Crăciun şi o masă sărbătorească, încărcată cu bucate apreciate. O zi de aleasă sărbătoare la Brăteşti !

  TATIANA TIMOFEIOV

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: