În judeţul Suceava

Tăierile abuzive masive, vinovate de apariţia sau accelerarea fenomenelor de alunecare şi eroziune

> Calitatea solului este afectată de deşeuri lemnoase, miniere şi menajere, de reziduuri din industriile alimentară şi uşoară, precum şi de scurgeri accidentale de produse petroliere şi substanţe chimice

 Judeţul Suceava ocupă un loc distinct în economia românească datorită diversităţii şi, în unele cazuri, bogăţiei resurselor sale naturale, se arată în Raportul privind starea mediului al Agenţiei pentru Protecţia Mediului. Potrivit acestuia, circa 53% din suprafaţa judeţului aparţine fondului forestier, adică aproximativ 7% din cea a ţării.

Pe de altă parte, în subsol se găsesc zăcăminte de mangan, minereuri de cupru, sulf, barită, sare, gaze naturale, ape minerale, precum şi minereu de uraniu. De asemenea 42% din suprafaţa judeţului este reprezentată de terenuri arabile, majoritatea fiind situate de-a lungul văilor Siretului, Moldovei şi Sucevei. Judeţul se poate mândri cu ramuri industriale reprezentative precum industria lemnului, dezvoltată în corelaţie directă cu suprafaţa fondului forestier şi industria alimentară, favorizată de agricultură şi bazându-se, în principal, pe prelucrarea laptelui şi a cărnii. Industria uşoară este reprezentată de societăţi de confecţii şi tricotaje, pielărie şi încălţăminte, iar industria construcţiilor de maşini se remarcă prin producătorii de scule şi rulmenţi. Nu în cele din urmă, menţionată este industria minieră, identificată prin exploatarea şi prelucrarea minereurilor polimetalice, de cupru, de mangan, de uraniu, dar şi a sării, „industrie aflată în declin în ultimele două decenii”.

„Toate aceste activităţi au condus la afectarea calităţii solului prin depozitarea de deşeuri lemnoase, deşeuri din industria minieră, menajere, la poluarea solului cu reziduuri şi deşeuri din industriile alimentară şi uşoară, dar la poluarea cu scurgeri accidentale de produse petroliere, substanţe chimice utilizate în fluxurile tehnologice” precizează Raportul privind starea mediului al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava, în care se accentuează că tăierile abuzive masive au favorizat apariţia sau accentuarea fenomenelor de alunecare, eroziune şi acidificare.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: