Motive de îndoială

Toată lumea se pricepe la toate. Chiar şi ştiinţa s-a „democratizat” astăzi, încât au apărut destui nătărăi care îşi dau cu presupusul mai întâi, apoi dacă apar semne de aprobare de la alţii asemenea, îşi susţin teoriile cu un aplomb care ar trebui să pună pe gânduri omul cu ceva minte. Iar cum internetul difuzează fără oprelişte şi gogomăniile, cei ce le acordă credit devin susţinătorii unor asemenea enormităţi.

Suspectez că ar fi asemenea colportori de basme şi pe „specialiştii” care, când vorbesc despre otrăvirea prin intermediul mâncărurilor de ciuperci culese din pădure sau de pe câmp, iau în calcul şi posibila contaminare a ciupercilor comestibile cu spori de la cele otrăvitoare.

Ei, aş! Păi, dacă-i aşa, ciupercile s-ar transforma în fiecare vară, în măsura în care sporii celor otrăvitoare deformează caracteristicile ciupercilor comestibile. Ori, culeg hribi sau hulubiţe de când eram copil şi n-am fost vreodată „otrăvit”.

Cred mai degrabă că s-a… „democratizat” şi alesul ciupercilor, astfel că orice nepriceput crede că le cunoaşte pe cele bune. Crede. Hulubiţa bej-cafenie, foarte gustoasă de altfel, are un corespondent „nebun”, foarte periculos. Cine ştie, verifică dacă pieliţa de pe pălăria ciupercii se desprinde, ceea ce înseamnă că ce-ai cules e comestibil. Cealaltă, pe lângă faptul că este băloasă, nu se lasă cojită. E de aruncat. Este suficient să ai două-trei asemenea exemplare care să ajungă în cratiţa de gătit ca să ai ulterior probleme.

Aşadar, boala nu-i la ciuperci, ci în mintea celor care cred că ştiu care sunt bune şi care nu dintre ciuperci, fără să fi cules vreodată bureţi alături de un cunoscător. Boala secolului e că suntem convinşi fără putinţă de îndoială că ştim totul despre toate. Ori, ştim cine nu se îndoieşte…

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI