Cărţi din Regiunea Cernăuţi în limba română

În imagine: Elena Mihai la Salonul Literaturii Române din Bucovina 2017, de la Biblioteca Bucovinei “I. G. Sbiera” Suceava, unde a prezentat această comunicare

Apariţia oricărei cărţi, fie ea de proză, poezie, folclor, memorii, monografie a vreunei localităţi româneşti din Regiunea Cernăuţi constituie întotdeauna un adevărat eveniment editorial, un prilej de bucurie şi un nou pas făcut spre afirmarea identităţii şi spiritualităţii noastre naţionale din această zonă.

 În noua sa carte de versuri, „Umbra lacrimii”, Mircea Lutic, poet, prozator, publicist şi traducător, apărută în anul 2016 la Editura „Misto” din Cernăuţi, îşi continuă sonetariul – structura sa cristaloformă predilectă, prin care pune în termeni lirici complexe probleme de viaţă, trece prin retortele inspiraţiei motive ţinând de tematica sacral-filosofică. Cartea este ilustrată cu reproduceri ale unor picturi de E.Matveiev şi E.Popov.

În anul 2016, la prestigioasa Editură TipoMoldova din Iaşi, România, în Colecţia „Opera omnia – Poezie contemporană” a văzut lumina tiparului volumul de versuri „Ireversibila trecere”, semnat de poetul şi publicistul Simion Gociu. Din volumele deja apărute, „La ţărmure de suflet”, „Oul gastronomic”, „Lacrima toamnei”, „Ambasadorul luminii”, „Bună dimineaţa, septembrie”, „Curcubeu răstignit”, editorul împreună cu autorul a făcut o selecţie pe care a adunat-o între copertele acestui volum antologic. Poemele vin şi demonstrează încă o dată că Simion Gociu este, vorba criticului Marius Sârbu: „Un romantic apărător al românismului, un poet adevărat, născut, nu făcut, din vocaţie şi nu din improvizaţie, inerţie sau cârciumi literare.”

Un alt volum, „Cartea zoriştilor”, apărut în 2016 şi semnat de cunoscutul publicist şi prozator Grigore Crigan, prezintă o serie de profiluri, portrete, schiţe ale unor ziarişti care ani de zile au ostenit la apariţia publicaţiei „Zorile Bucovinei”. Toate personajele sunt abordate de către autor din interior, din birourile redacţiei. Evident, autorul nu a reuşit să-i cuprindă în paginile cărţii pe toţi cei care au colaborat la ziar în diferite perioade istorice şi sub diferite regimuri. Cert este faptul că volumul reprezintă o lucrare fără asemănare în Patria istorică şi cu atât mai mult în mediul literar din nordul Bucovinei.

La începutul anului 2016 a ieşit de sub tipar volumul jubiliar – al XXV-lea – al Almanahului cultural-literar „Ţara Fagilor”, iniţiat, alcătuit şi îngrijit de publicistul şi scriitorul, bun cunoscător al istoriei neamului românesc din Bucovina, Dumitru Covalciuc. De data aceasta, sprijinit de Fundaţia Culturală „Vasile Netea” din România. Actualul număr se impune prin materiale bine documentate ca: „Situaţia bisericii şi a clerului din actuala regiune Cernăuţi: în perioada anilor 1944-1952”; „Refugiul polonejilor în România”; „Construcţia interbelică în Cernăuţi” ; „Senatul Academic al Universităţii din Cernăuţi (1875-1919)”. Ca şi celelalte numere apărute până în prezent, şi acest număr al Almanahului „Ţara Fagilor” inserează pagini importante şi revelatorii din istoria, cultura şi tradiţiile populare ale românilor din regiunea Cernăuţi.

Tot în anul 2016 a văzut lumina tiparului o nouă carte (volumul II), îngrijită de Octavian Bivolaru, preşedintele Societăţii „Golgota” a românilor din Ucraina. Titlul este acelaşi ca şi la primul volum –„Durerea memoriei”, susţinerea financiară aparţinând românului Corneliu Constantinescu, savant matematician cu renume mondial, stabilit cu traiul în Elveţia. Volumul „Durerea memoriei” înmănunchează o serie de articole, documente, liste date publicităţii în perioada 2010-2016, reproduse de Octavian Bivolaru din presa românească din regiunea Cernăuţi, cele mai multe fiind selectate din colecţiile ziarului „Zorile Bucovinei”, dar şi din alte publicaţii. E o carte ce trebuie neapărat citită, trecută prin inima fiecărui cititor. Respectivul volum este în primul rând o cronică a mişcării pentru restabilirea adevărului despre crimele din perioada sovietică de ocupaţie. Totodată, reprezintă şi o reabilitate a jertfelor regimului stalinist. Această carte, care readuce în prezent trecutul tragic, are o importanţă deosebită pentru viitor, fiind destinată în primul rând tinerei generaţii. Este o carte de referinţă pentru românii din actuala regiune Cernăuţi, care au conştiinţa naţională, sunt preocupaţi de destinul lor istoric.

Editura Bukrek, din Cernăuţi, în 2016, a editat un studiu istorico-documentar intitulat „Nesecat izvor al ştiinţei de carte. Şcoala Nr.10 din Cernăuţi la 200 de ani de la întemeiere”, avându-i ca autori pe Teofil Rendiuc şi Domnica Gorduna-Svijynsca. Primul, originar din ţinutul Herţa. Al doilea coautor este o cunoscută profesoară şi fostă directoare a acestei instituţii. În acest studiu istorico-documentar şi memorialistic ilustrat, elaborat pe baza unui larg spectru de surse, cercetări proprii şi amintiri ale profesorilor şi absolvenţilor acestei prestigioase instituţii de învăţământ, autorii aduc la cunoştinţa cititorilor aspecte mai puţin cunoscute privind condiţiile inaugurării, istoria şi dezvoltarea uneia dintre primele şcoli din oraşul Cernăuţi şi din Bucovina în ansamblu. Cartea este interesantă şi atractivă şi prin faptul că nu are precedent şi că este editată în limba română şi ucrainenă.

La finele anului 2016, Tudor Nicolaevici, originar din pitorescul sat Suceveni, raionul Hliboca, vine către toţi cei interesaţi de istoria ţinutului bucovinean şi a localităţilor lui cu ultima sa carte „Suceveniul între trecut şi prezent”. Această lucrare monografică compartimentată şi bogat ilustrată, a fost elaborată pe temeiul documentelor de arhivă, al informaţiilor publicate în presa vremii, al cercetării minuţioase a numeroaselor izvoare care s-au derulat pe teritoriul acestui sat în ultimele patru veacuri şi ceva. Volumul aduce la cunoştinţa cititorului date referitoare la formarea poporului român, despre originea şi prima atestare documentară a satului, aşezarea geografică, dezvoltarea social-economică şi spirituală a localităţii, dezvoltarea învăţământului, despre traiul de zi cu zi al consătenilor şi intelectualii de vază ai satului.

Volumul „Folclor din Voloca pe Derelui”, semnată de Nicolae Mintencu, pedagog, rapsod popular, poet şi, în ultimă ipostază, folclorist, a văzut lumina tiparului în anul 2016 la Cernăuţi. Prin acest volum, autorul caută să scoată în lume cântecele învăţate de la consăteni şi de la rapsozii satului Voloca, raionul Adâncata (Hliboca).

„Pagini despre absolvenţii Catedrei de filologie română şi clasică a Universităţii din Cernăuţi”- autor doctor docent Ilie Popescu, apărută de curând, cuprinde perioada anilor 1959-2013. În carte sunt incluşi 177 de absolvenţi din peste 1000 de absolvenţi de la secţiile de zi şi fără frecvenţă. Volumul cuprinde 3 capitole: Capitolul I: şefii catedrei; Capitolul II conţine materiale despre profesorii care au ţinut cursuri teoretice şi practice în perioada postbelică; Capitolul III este dedicat absolvenţilor promoţiilor 1959-2013 şi albumului sentimental, cu un şir de fotografii cu absolvenţi, profesori etc. Autorul a scos în relief activitatea tuturor celor care au nimerit în carte, activitatea didactico-ştiinţifică şi obştească la locul de muncă.

Vasile Bâcu, ziarist, poet, preşedinte al Societăţii pentru Cultură Românească „M.Eminescu” din regiunea Cernăuţi, la începutul anului 2017 a scos de sub tipar, la Editura „Misto”, Cernăuţi, volumul de versuri „Motiv de toamnă”. Între copertele acestei cărţi, autorul a selectat din propria creaţie de pe parcursul ultimelor trei decenii, începând de la primele încercări, continuând cu lirica din perioada adolescenţei şi tinereţii, ca să încheie cu texte mai recente, constând mai ales în epigrame. Câteva poezii au fost puse pe note. O mare parte din versuri au fost publicate anterior în diverse ziare, reviste, culegeri colective.

Tot în anul 2017 a avut loc apariţia unei plachete de versuri, „Evocări din satul natal” semnate de Ioan Ţârdea, la Editura „Cuvântul” din Herţa, Ucraina. Versurile din acest volum oglindesc drama istorică a romînilor din satul Tîrnauca, Ţinutul Herţa. Autorul a reuşit să ne lase o pagină tristă din istoria meleagului natal. Versurile sale sunt o expresie sinceră şi directă a trăirilor şi sentimentelor, dragostei pentru locurile natale.

ELENA MIHAI, directoarea

 Bibliotecii Raionale Herţa

* Sursele de informare au fost selectate din ediţiile periodice „Zorile Bucovinei”, „Concordia”, „Libertatea cuvîntului” şi „Gazeta de Herţa” din Regiunea Cernăuţi, Ucraina.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: