George Tofan: Publicistica (vol. III)

– note de lector –

La Editura „George Tofan” Suceava a apărut al treilea volum din lucrările omului de cultură din Bucovina istorică George Tofan, ediţie îngrijită de profesorii Gheorghe Giurcă, Gavril Irimescu şi Traian Duminică. Cartea cuprinde mai multe capitole, în care sunt grupate articolele publicate de George Tofan după tematică şi cronologic aşa cum urmează: Nicolae Iorga, Învăţământul în Bucovina, Literatura în Bucovina, Economia, Istoria şi Politica în Bucovina şi Basarabia. Fiecare articol cuprins în acest volum are menţionat ziarul sau revista în care a fost publicat şi datele de identificare (numele ziarului sau a revistei, data apariţiei şi paginile). Cartea începe cu Nicolae Iorga şi aduce în paginile ei o mare bogăţie de date, care se termină cu enumerarea scrierilor lui Nicolae Iorga (p. 50-71).

În primul capitol, după prezentarea unor cărţi sau articole semnate de George Codrean, vin articolele semnate de George Tofan, începând cu articolul intitulat semnificativ „Noi şi Ei” şi publicat în „Revista Bucovinei”. Aici autorul face o frumoasă şi reală prezentare a românilor din Bucovina şi din Regat, adică „Noi şi Ei”, fraţii noştri. Iată ce clară descriere face pedagogul bucovinean George Tofan: …„Noi şi Ei avem acelaşi trecut, când plin de lumina şi bucuria faptelor mari a unui popor mic, dar viteaz, harnic, cinstit şi muncitor, având în fruntea sa bărbaţi cu sufletul mare, voinţa oţelită şi mintea trează… Noi şi ei luptăm în prezent să învingem sumedenie de greutăţi de tot felul, ca să fim un popor vrednic, în tot înţelesul cuvântului… Cât priveşte dificultăţile comunicării şi înfrăţirii românilor, autorul ne spune: …„Între Iaşi şi Cernăuţi sau Bucureşti şi Suceava, depărtarea era mai mare decât între Bucureşti şi Paris sau Iaşi şi Berlin”. În acest cadru este prezentată ridicarea „din mijlocul românilor a unui om, un bărbat, despre care puţini specialişti aflaseră că ar fi un bun cercetător istoric” – Nicolae Iorga. În continuare autorul vorbeşte, cum era şi firesc, despre rolul şi contribuţia istoricului Nicolae Iorga pentru „Bucovina cea pierdută pentru români”.

La Editura „Junimea literară” a apărut cartea „Nicolae Iorga – Oameni cari au fost”, volum care grupează articole despre românii din Regat, Bucovina, Basarabia, Ardeal şi Macedonia şi anume despre personalităţi consacrate: Mihai Teliman, Simion Florea Marian, Tudor de Flondor, Nicolae Hurmuzachi, Teofil Frâncu, Andrei Şaguna, Gheorghe Bariţiu, S. Bărnuţ, Aurel Mureşianu, Ion Lepădatu, C. Stamati şi Apostol Mărgărit. George Tofan subliniază şi caracteristicile culturale ale vremii, dar şi valoarea efortului istoricului Nicolae Iorga, care a adunat în acest volum de 500 de pagini 113 articole cu „ideile, convingerile, credinţele şi impresiile unui om care stă în mijlocul celui mai aspru război literar, cultural şi politic”…

Un alt capitol în care George Tofan s-a mişcat mai activ şi productiv a fost învăţământul din Bucovina şi din care, citind cu atenţie articolele cuprinse, vom înţelege pasiunea, competenţele şi capacitatea de a privi în viitor şi mai cu seamă de a oferi soluţii pentru ceea ce înseamnă educaţie în societatea din Bucovina istorică. Aici a fost cuprins şi articolul privind aniversarea a 50 de ani de la înfiinţarea Universităţii din Iaşi.

Un capitol cu mai mare extindere şi deci cu o mare bogăţie de date, fapte, oameni de cultură şi realităţi culturale ale vremii se numeşte „Literatura în Bucovina”. Este suficient să enumerăm o parte dintre oamenii de cultură prezenţi în aceste pagini spre a demonstra valoarea acestui capitol al volumului de faţă: I. Constantinescu-Stans, N.I. Basilescu, N. Papa-Hagi, Constantin Sandu-Aldea, Maria Mavrodin, Alexandru Antemireanu, George Orleanu, Şt.O. Iosif, Henric Sanielevici, Samson Bodnărescu, Alexandru Vlăhuţă, Virgil Oniţiu, Thomas Carlyle, Ilarie Chendi ş.a.

Despre economia, istoria şi politica în Bucovina şi Basarabia au fost cuprinse mai puţine articole, dar cu relatări importante pentru cititori. În articolul semnat de Aurel Onciul apărut şi în limba română în „Voinţa Poporului” din Cernăuţi găsim aprecieri privind şi problema naţională. „Rezolvarea complicatei probleme nu se poate face pe baza principiului teritorial, ci numai luând în considerare şi principiul naţional şi organizându-se popoarele în asociaţii naţionale… Problema naţională este totodată şi problema austriacă”. În următoarele pagini este evocată personalitatea lui Nicolae Densuşeanu la moartea acestuia în anul 1911, despre care în finalul articolului se spune: „În timpul din urmă a lucrat la opera sa principală Istoria poporului românesc de la originile sale până la întemeierea noilor principate româneşti”. În articolul „Basarabia”, George Tofan scrie adevăruri fundamentale şi de mare profunzime afectivă, între care: „Pelivan, Halippa, Cazaclin şi Buzdugan sunt solii iubiţi ai fraţilor basarabeni, numele lor e înscris pentru vecie pe foile indestructibile ale istoriei naţionale. Basarabia, mândra ţară dintre Prut şi Nistru, pământul clasic pe care s-au petrecut măreţele fapte ale trecutului moldovenesc cu falnicile cetăţi Cetatea Albă şi Chilia, porţile creştinătăţii, cari la Mare şi Dunăre vegheau liniştea şi înflorirea ţării, cu Tighina, Orheiul şi Soroca de zidurile cărora se frângeau valurile furioase ale neastâmpăratelor oarde tătare…”.

Stăruinţa profesorilor Gheorghe Giurcă, Gavril Irimescu şi Traian Duminică este meritorie prin iniţiativa şi, cu deosebire, pentru truda de a căuta prin arhive, biblioteci şi alte rafturi date, fapte şi nume de români şi a edita volumul III din publicistica lui George Tofan – un desăvârşit om al şcolii româneşti.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: