La mulţi ani, 2017 !

Mic ghiduleţ de comportare prudentă

În noaptea dintre ani umblă creanga-teleleu nu numai primarii pupători de prezumtivi votanţi în stare deocamdată latentă, pe lângă puradeii folclorici (care amestecă „Trei păstori” cu „Ia mai mânaţi, măi!”), nu doar chercheliţii de la revelioanele all inclusive (nu-s incluse chiar toate, cei mai mulţi combatanţi au venit cu nevestele), ci şi feluriţi spiriduşi, felurite izme (duhuri, iele, năluci), bine cunoscute doamnelor bogate în ani şi meştere în făcături (de împreunare, de mana vacilor, de afurisenie, de deochi şi de orice), versate – că e cam tot aia – şi în problematica politică a timpului care ne rabdă. De la una dintre acestea, altminteri matroană la locul ei (posedă două pisici tărcate, un canar cântător când nu le observă pe mâţe şi proteză auditivă cu ţâmburuc, ceea ce n-o împiedică la supranaturale), am aflat că respectivele arătări te mănâncă nefript dacă le superi cu neatenţia şi te giugiulesc la noroace dacă le gâdili, de preferinţă cu chipurile cultural-istorice de pe hârtiile vesel foşnitoare iscălite de domnul guvernator.

Cerând amănunte, mi s-a recomandat să nu pălăvrăgesc ideologie înainte de miezul nopţii, că deranjează la artificii, şi să nu sorb din şampanie în timp ce vorbesc despre aleşii locali neaflaţi în conflicte de interese, că risc să mă înec. Să mă bat peste gură de trei ori dacă mi-a scăpat vreo părere de caracterizare despre şeful în momentul când eram întrebat dacă friptura o vreau de viţel sau de porc şi să-mi muşc limba de nouă ori în eventualitatea că amanta şoferului aduce vorba despre secretara şefului ocolit anterior, după ce mi-am făcut datoria de angajat pe durată nedeterminată şi am învârtit-o pe oficiala. Şi să-mi iau catrafusele fără întârziere dacă nu numai că m-am grăbit să o invit la damen-vals (eu pe ea), dar m-am şi aventurat să-i omagiez aspectele – de la boieli la părerea de rochiţă – tocmai când se manifestau aceia cu sorcova.

 – Ai grijă la cum te uiţi pe pereţi, să nu fi rămas lipită vreo stea, vreun ciot de săgeată, vreun cotor de trandafir, vreun măr muşcat (poate de Eva) sau mai ştiu eu ce simbolizare (horoscopică sau nu), că prin sala aceea s-au perindat mai toţi însemnaţii, însă nu poţi să ştii dacă s-au păstrat la acelaşi semn. Iar la tăiatul tortului, dacă mai ajungi până acolo, nu cumva să te îndeşi în faţă, că are cine. Şi dacă dimineaţa nu-ţi mai aduci nici tu aminte cu ce partid ai votat, să nu te miri de ce mergi din gard în gard şi te cârâie ciorile: se zice că în ele sălăşluieşte spiritul adevărului ciugulit.

Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI