Lecţii de viaţă

Primită cu bucurie de Societatea Scriitorilor Bucovineni în noiembrie 2015, doamna Artemisia Ignătescu ne-a bucurat cu o nouă carte, după ce a publicat deja Bună ziua, tinereţe!, 2012, Frânturi de viaţă, 2013, şi Amintiri cu oameni deosebiţi, 2014.

artemisia-ignatescu-lectii-de-viataNoua sa carte, Lecţii de viaţă (Biblioteca „Mioriţa”, Câmpulung Moldovenesc, 2016), lansată în faţa unui auditoriu ales, al oamenilor de cultură ai Câmpulungului, în 22 octombrie 2016, completează personalitatea complexă a autoarei. Cu rădăcinile în Păltinoasa, sat natal pe care îl evocă cu căldură şi har, Artemisia Ignătescu s-a integrat bogat şi luminos în viaţa Câmpulungului timp de jumătate de veac.

Intitulat Lecţii de viaţă, volumul nu are ca notă distinctivă didacticismul, ci este dovada unui scriitor atent, receptiv, bucuros de oameni deosebiţi şi îngăduitor cu uşoare abateri de la normele vieţii sociale pe care o comunitate le are vrând-nevrând. A publicat în acest volum tablete, povestiri şi relatări despre evenimente culturale în ordinea în care le-a trimis ziarului „Crai nou”, ţinând cont de îndemnul „distinsei jurnaliste şi scriitoare, Doina Cernica: Nu lăsaţi materialele publicate în presă să aibă viaţă de o zi, ci, dacă merită, publicaţi-le într-o carte.”(pag. 9)

Cartea este structurată în trei capitole distincte: O altfel de monografie a Câmpulungului Moldovenesc, Lecţii de viaţă şi Călătorind prin lume.

Se citesc cu încântare şi cu zâmbet paginile în care autoarea evocă chipuri luminoase de personalităţi ale oraşului: scriitori, preoţi parohi, gospodari, cercetători, cântăreţi sau oameni simpli care au avut un rol în viaţa urbei.

Scriitoarea se bucură de toate faptele relatate, la unele fiind chiar organizatoare şi participantă activă, dar nu trece cu vederea şi întâmplări care i-au lăsat un uşor gust amar. Sugestivă pentru această afirmaţie este povestirea Mi-am găsit naşul. Călătorind spre Cluj are colegă de compartiment o doamnă cu care începe o conversaţie. Tema este referitoare la cei care scriu cărţi. Autoarea pledează că scriitorul „Trebuie să aibă în primul rând har de la Dumnezeu. […] Chiar şi un simplu muncitor, dacă este talentat”, poate să scrie. Reacţia interlocutoarei este acidă, dar doamna Artemisia Ignătescu nu o mai redă, ci o rezolvă printr-un proverb din care cititorul înţelege ce trebuie: „Bună ziua ţi-am dat, belea mi-am căpătat”. (pag. 92)

Ultimul capitol al cărţii este dedicat călătoriilor autoarei prin lumea largă. Astfel vorbeşte cu echilibru, cu calm, despre locurile, frumuseţile şi valorile materiale şi spirituale ale ţărilor pe care le-a vizitat: Statele Unite, Elveţia, Germania, Austria, Franţa, dar şi locuri din România.

Spirit generos, trece cu vederea unele stângăcii ale gazdelor unde a fost poftită, însă comparându-le cu atitudini ale gospodinelor din România. În Franţa, mergând cu membri ai familie sale, ei pentru un congres ştiinţific, ea pentru a vedea ţara, este poftită la o familie de români stabiliţi acolo. Cu simţul umorului, scriitoarea relatează primirea pe care le-au făcut-o românii, în grădina vecinului, cu bucate cumpărate de la market şi cu invitaţia: „Luaţi ce doriţi”(pag. 136). „Nu ca reproş la adresa gazdei (ne-am simţi bine aici) am descris acest meniu, ci mai ales ca o ironie la adresa româncelor, care atunci când primesc musafiri se zbat, muncesc pe rupte, să pregătească cât mai multe feluri de mâncare, se complică, se obosesc şi nu întotdeauna efortul lor este apreciat” (pag. 137).

Întreaga carte, scrisă într-un stil sobru, elegant, cu uşoară ironie şi umor de bun gust, dovedeşte că doamna Artemisia Ignătescu este un autor al cărui nume se poate aşeza cu cinste în rândul scriitorilor bucovineni.

Monahia ELENA SIMIONOVICI

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI