Spectacol caritabil la Rădăuţi

„Hurmuzachi ascultă, înţelege, ajută”

La Casa de Cultură din municipiul Rădăuţi, miercuri, 16 decembrie a.c., a avut loc spectacolul de caritate „Hurmuzachi ascultă, înţelege, ajută”, un moment de bilanţ al unei campanii umanitare aflate, în acest an, la cea de-a IV-a ediţie. Fideli convingerii că educaţia presupune, pe lângă cunoştinţe, competenţe şi abilităţi, empatie şi generozitate, elevii instituţiei rădăuţene s-au mobilizat din nou pentru a veni în ajutorul colegilor aflaţi în dificultate. „Hurmuzachi ascultă, înţelege, ajută” reprezintă un apel la înţelegere şi sensibilitate, o iniţiativă ce-şi propune să aducă un zâmbet pe chipul celor aflaţi în nevoie.

Timp de două ore, pe scenă au evoluat tineri înzestraţi cu talente artistice deosebite, protagonişti ai unor calităţi vocale ce au reuşit să însufleţească publicul numeros, provocând avalanşe prelungite de aplauze. Reţeta spectacolului s-a îmbogăţit cu virtuozităţile instrumentale executate impecabil la vioară, violoncel, pian, chitară, cajon şi fluier. Audienţa a savurat fiecare detaliu, de la elementele decorative armonios articulate, până la succesiunea inspirată şi elegantă a melodiilor cunoscute din repertoriul românesc şi internaţional, aparţinând genurilor rock, folk şi pop. Frumuseţea colindului şi a dansului tradiţional românesc a intensificat semnificativ amplitudinea trăirilor tuturor celor prezenţi. Exerciţiul coregrafic sincronic, plin de graţie şi sensibilitate, a însoţit acordurile de pian şi chitară, într-o complementaritate indisolubilă. Protagonista unui moment cu totul şi cu totul special a fost cunoscuta interpretă de muzică populară Adriana Bucevschi, care a transmis publicului energia cântecului popular, alături de trupa de dansatori coordonată de dl prof. Radu Pomohaci.

Reuşind să orchestreze cu rigurozitate evenimentul, dna prof. Angelica Popovici şi-a exprimat gratitudinea faţă de cei care au ales să se implice în mod voluntar în reuşita proiectului, care au conştientizat relevanţa unei astfel de campanii pentru desăvârşirea caracterului. „Am avut privilegiul de a lucra cu tineri înzestraţi cu talente de excepţie, tineri care şi-au dăruit din timpul lor, muncind ore în şir, care au pus în joc emoţii şi resorturi sufleteşti nebănuite pentru a dărui acestui spectacol o formă desăvârşită. Mulţumesc tuturor celor care au avut încredere în reuşita campaniei”.

Directorul instituţiei, dna prof. Carmen Andronachi, ne-a declarat că „spectacolul a reuşit să îmbine virtuţile tradiţiei cu avântul tineresc şi energia modernităţii, fără niciun fel de artificii nepotrivite, dimpotrivă, cu eleganţă, sensibilitate şi stil”. „Am asistat astăzi la un eveniment care vădeşte faptul că elevii Colegiului Naţional «Eudoxiu Hurmuzachi» formează o comunitate educaţională bazată pe valori perene, pe respectul faţă de celălalt, o comunitate în care nevoile şi suferinţele semenilor provoacă implicare, înţelegere, dăruire şi ajutor.”

Directorul adjunct al colegiului, dna prof. Luminiţa Lăzărescu, un susţinător fervent al campaniei, ne-a declarat: „Timp de două ore am asistat la un spectacol de calitate şi de o înaltă ţinută estetică şi artistică, prin care cei implicaţi ne-au oferit o veritabilă lecţie de dăruire. Asta îmi spune că tinerii de la Hurmuzachi sunt sensibili, dar, mai ales, ştiu să îşi transforme talentul în momente de preţ: sinceritate, empatie, altruism”.

„Hurmuzachi ascultă, înţelege, ajută” a fost mai mult decât un spectacol, a fost o succesiune de momente încărcate de magia sărbătorilor, un eveniment de un rafinament incontestabil, în care creativitatea s-a aşezat în slujba unui scop nobil, admirabil. Campania desfăşurată de instituţia rădăuţeană probează faptul că educaţia angajează capacitatea de a rezona afectiv, atenţia sinceră faţă de nevoile celuilalt, sprijin dezinteresat. O echipă de tineri remarcabili a reuşit, sub coordonarea atentă a unui cadru didactic dăruit profesiei, să ofere publicului un regal artistic, o prestaţie de calitate, marca implicării şi a angajamentului.

Cea de-a IV-a ediţie a campaniei „Hurmuzachi ascultă, înţelege, ajută” s-a încheiat cu o manifestare de nota 10, ce va rămâne cu siguranţă întipărită în memoria tuturor celor prezenţi.

Prof. FLORIN GEORGE POPOVICI

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: