De la începutul acestui an şcolar

Peste 120 de cazuri de oreion la elevi din 4 colegii sucevene

Peste 120 cazuri de oreion au fost depistate în 4 colegii sucevene, printre elevi de clasa a XI-a şi a XII-a, de la începutul acestui an şcolar, din care 10 cazuri au fost internate. Numărul cazurilor este destul de mare, luând în considerare că, anul trecut, au fost doar 14 cazuri în judeţul Suceava, iar de regulă sunt raportate la Direcţia de Sănătate Publică până în 20 de cazuri pe an. Directorul adjunct de la DSP Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a precizat că îmbolnăvirea s-a produs la elevi nevaccinaţi, imunizarea împotriva acestei boli fiind efectuată abia din anul 2006. Cazurile menţionate au fost depistate în colegiile „Eugen Lovinescu” şi „Nicu Gane” din Fălticeni, respectiv „Dragoş Vodă” şi Colegiul Silvic, din Câmpulung Moldovenesc.

Zece dintre cazurile menţionate au fost internate în spitale, două prezentând drept complicaţie meningo-encefalita. Unul dintre aceste două cazuri a fost confirmat prin investigaţie de laborator.

„Fiind o infecţie aerogenă, boala se transmite foarte uşor, de aceea am luat anumite măsuri: triajul zilnic al elevilor, dezinfecţie, aerisirea sălilor de clasă”, a spus dr. Zorescu.

Oreionul sau parotidita epidemică este o boala infecţioasă acută şi transmisibilă, produsă de virusul urlian, care determină o inflamaţie a glandelor salivare, dar şi a pancreasului, sistemului nervos sau testiculului. Oreionul apare, în principal, în a doua copilărie, la adolescenţi şi adulţi tineri, iar virusul se transmite direct prin salivă – prin strănut sau tuse.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: