„Drumul lemnului“ şi „Târgul lăptarilor“

Aurul Bucovinei încă există. Dar ştim oare să-l preţuim îndeajuns ?

campulung 2015Pe 27 septembrie am avut bucuria de a participa, pe stadionul din Câmpulung Moldovenesc, la o nouă ediţie a unei manifestări devenite de tradiţie şi de mare audienţă: „Drumul lemnului” şi „Târgul lăptarilor” . Trebuie să spunem de la bun început că organizarea a fost foarte bună, Consiliul Local şi dl primar Mihăiţă Negură asigurând cadrul optim pentru tot genul de manifestări. La stadionul local (care tot nu mai are nici o treabă cu fotbalul, mutat mai la… vest, la Pojorâta!…) existând de câţiva ani un „cadru fix” cu tot ce este necesar festivalului: mici şi cochete construcţii din lemn rotund, specifice zonei, şi chiar câteva „ministâne” la care trebuie aduse doar… animalele!

Şi au fost. Am putut vedea toată „elita” şeptelului din zona Câmpulungului şi din împrejurimi. Ne-am propus să nu dăm nume fiindcă nu publicitatea este scopul. Şi fiindcă strădania tuturor este egală şi notabilă. Am văzut vaci pentru lapte şi tauri din toate rasele crescute în zonă, dar şi unele „exotice”, oi şi berbeci, dar şi superbi câini ciobăneşti, câteva splendide exemplare de cai de munte…

Stânele „artizanale” au oferit toate bunătăţile tradiţionale, balmoşul, caşul proaspăt şi laptele fiind din belşug pentru toţi „pofticioşii”… Nu numai lactatele au fost la loc de cinste. Mierea de munte, dulceţurile din fructe de pădure, siropurile, afinatele…

Comercianţii locali s-au întrecut în a oferi „efluvii” de mirosuri îmbietoare de la… grătarele încinse. Iar seara, excelent „condusă” de poetul şi omul de teatru Constantin Tiron, având ca vedetă pe Nicoleta Hafiuc, au făcut deliciile gastronomice să fie însoţite şi de cele ale… sufletului.

Am lăsat (intenţionat!) la urmă bucuriile ochiului. În micile standuri am putut vedea extraordinarele produse artistice ale mâinilor magice ale artiştilor bucovineni de ieri şi de azi. De la „juniorii” de la Clubul Copiilor la expozanţi de icoane pe lemn şi sculpturi cu teme laice şi religioase la produse de rotărie, obiecte de mobilier de mare rafinament până la buciumele care au făcut faima obcinilor Bucovinei!

Şi cum „cei din urmă sunt cei dintâi”, Muzeul Lemnului a fost, fireşte, în centrul atenţiei iubitorilor de frumos. Membrii echipei muzeografice au prezentat, cum era şi firesc, sinteza acestui festival, mărturii vii legate de prelucrarea brută: de la tăiat, tăiat în traşcă, cioplit, confecţionarea draniţei şi a solzilor până la rafinamentul şi eleganţa pieselor realizate la Şcoala de Arte şi Meserii în anii 1900-1948. Expoziţia muzeului a reliefat legătura dintre vechi şi nou, aducând „pe viu” dovada unei autentice şi străvechi civilizaţii a lemnului din Bucovina, cu accente speciale pentru zona Câmpulungului. Toţi vizitatorii standurilor artistice ale festivalului au putut vedea ce a fost, ce este şi (de ce nu?…) ce ar putea fi „zona” tradiţiilor, ocupaţiilor şi meşteşugurilor „aurului verde” (atât cât a mai rămas…).

La sediul Muzeului Lemnului a fost organizată, ca o „prelungire” a festivalului, o importantă expoziţie de fotografii artistice aparţinând artistului fotograf Victor Rusu din Suceava. Lucrările, grupate sub genericul „Arta lemnului”, reprezintă o rafinată sinteză de simboluri şi ornamente ale unei zone artistice de înaltă spiritualitate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: