Performanţă româno-turcă la Spitalul Judeţean Suceava

Şapte dificile cazuri de ortopedie au fost rezolvate chirurgical

cooperare sanatatePrimele intervenţii chirurgicale în domeniul ortopediei, în colaborare româno-turcă, au fost realizate luni, la Spitalul Judeţean Suceava, de medicul specialist în chirurgia mâinii prof. dr. Aydin Yuceturk, din Turcia, şi o echipă de medici de la Secţia Ortopedie a Spitalului Judeţean Suceava. Este prima experienţă de acest gen după încheierea parteneriatului de colaborare internaţională pentru bune practici medicale între Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, grupul de clinici Acibadem şi Universitatea Acibadem din Turcia şi WorldMed International Services, partener oficial al Acibadem Hospitals Group.

Au fost realizate şapte intervenţii chirurgicale în două săli ale blocului operator, două dintre cazuri fiind din domeniul chirurgiei infantile, mai dificile şi mai rar întâlnite, unul din patologia şoldului şi celălalt a fost un caz de malformaţie congenitală. Am fost informaţi că aceste cazuri au fost selectate după evaluarea a 15 cazuri de pacienţi cu probleme ortopedice deosebite.

Dr. Aydin Yuceturk a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că în timpul intervenţiilor chirurgicale a lucrat împreună cu „colegi” ortopezi şi specialişti de chirurgie pediatrică, care au format echipe mixte. Medicul turc a apreciat calitatea deosebită a pregătirii medicilor suceveni, chiar a remarcat că dr. Răzvan Bandac, şeful Secţiei Ortopedie, are multă experienţă în traumatologie. De asemenea, dr. Aydin Yuceturk a scos în evidenţă dotarea deosebită şi condiţiile de lucru din spital, acestea fiind, potrivit lui, „ca la sala de operaţii de acasă”. El s-a arătat „foarte mulţumit” de evoluţia postoperatorie bună a pacienţilor, pe care i-a revăzut în cadrul vizitei medicale de ieri dimineaţă.

Referitor la cele două cazuri de chirurgie infantilă – doi copii de 5, respectiv 13 ani – la care a participat, dr. Florin Filip a precizat că au fost intervenţii dificile, care necesită multă experienţă, dar totul s-a desfăşurat fără probleme, începând de la anestezie şi până la supravegherea intra- şi postoperatorie. „Rezultatele sunt foarte bune şi mă bucur de colaborarea dr. Yuceturk şi a celorlaţi colegi” a spus medicul.

La rândul său, dr. Răzvan Bandac a mulţumit profesorului din Turcia pentru „dăruirea” arătată, ca şi întregii echipe, precizând că „toate intervenţiile au fost realizate la ultimele standarde de calitate, din punctul de vedere al intervenţiilor chirurgicale şi al materialelor folosite”. În acest context, medicul a mulţumit întregii echipe manageriale a spitalului sucevean, pentru condiţiile foarte bune în care s-au desfăşurat intervenţiile, care au necesitat multe şi complexe echipamente şi materiale sanitare. El a explicat că intervenţiile la cele cinci cazuri de adulţi au decurs bine, două fiind selectate încă din luna martie, când s-a încheiat parteneriatul cu Acibaden, fiind vorba de afecţiuni tumorale la nivelul membrelor inferioare. Celelalte trei cazuri au fost selectate pe parcurs, fiind vorba despre malformaţii ale mâinilor, care necesită tehnici chirurgicale mai complexe.

Dr. Bandac a spus că, prin colaborarea cu Turcia, se doreşte crearea unui centru de perfecţionare în chirurgia mâinii, pentru a putea fi implementate şi la Suceava anumite tehnici chirurgicale.

Medicul a mai spus că o echipă formată din medici de la spital, împreună cu dr. Yuciturk, a efectuat, ieri, 15 consultaţii de specialitate ortopedică, la adulţi şi copii, pacienţi care au fost examinaţi clinic şi imagistic în scopul stabilirii unor diagnostice şi aplicării unor proceduri terapeutice în raport cu fiecare afecţiune în parte. Copiii prezentau afecţiuni congenitale ale extremităţilor, sechele după boli neurologice sau infecţioase ale copilăriei, iar adulţii – afecţiuni degenerative sau inflamatorii la nivelul extremităţilor şi ale bazinului. Împreună cu dr. Yuceturk s-au stabilit „conduitele terapeutice cele mai benefice” şi s-au recomandat anumite tehnici, mai subtile.

În acelaşi cadru, managerul Spitalului Judeţean, Vasile Râmbu, a precizat că, după semnarea parteneriatului cu Acibadem, opt medici din spitalul sucevean şi directorul de îngrijiri s-au deplasat în Turcia, unde au vizitat spitalul şi universitatea Acibadem, au urmărit activitatea de acolo şi au participat la operaţii.

La întâlnirea de ieri a participat şi reprezentantul World Med International Services, partener oficial al Acibadem Hospitals Group, Daniela Macovei, care a mulţumit directorului Vasile Râmbu pentru că a crezut în proiectul cu Acibadem.

„Azi am demonstrat că se poate şi că medicina performantă înseamnă legătura între medici şi o atenţie minuţioasă pentru pacienţi”, a spus ea.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, a afirmat „categoric” că, în România astfel de proiecte de colaborare nu sunt foarte multe, mai ales că este vorba de un parteneriat cu un spital judeţean. „Am demonstrat că avem deschidere şi putem privi către viitor, iar viitorul înseamnă cooperare” a spus Cătălin Nechifor.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI