Judeţul Suceava are salariaţi mai mulţi şi mai bine plătiţi

> Într-un an, numărul salariaţilor suceveni a crescut cu 1.013 persoane, respectiv cu 1,1% > Câştigul salarial mediu net din judeţ s-a remarcat, în aceeaşi perioadă, cu un spor mediu de 30 lei, adică de 2,5%

Numărul salariaţilor din judeţul Suceava creşte de la o lună la alta. Cel puţin aşa reliefează informarea lunară a Direcţiei Judeţene pentru Statistică, conform căreia la finele lui aprilie 2015, efectivul judeţean de salariaţi era de 96.702 persoane, mai mare cu 240 persoane faţă de luna martie, reprezentând o creştere de 0,2%. Comparativ cu luna aprilie 2014, numărul salariaţilor suceveni a sporit cu 1.013 persoane, respectiv cu 1,1 puncte procentuale. Conform datelor Direcţiei Judeţene de Statistică, efectivul de salariaţi este concentrat, în proporţie de 65,9%, în sectorul prestărilor de servicii, 30,9% lucrează în industrie şi construcţii, iar 3,2% este cuprins în agricultură, vânătoare şi servicii anexe, silvicultură şi piscicultură. Judeţul Suceava deţinea, la începutul lunii aprilie 2015, 18% din efectivul de salariaţi din cadrul Regiunii de Dezvoltare Nord-Est şi 2% din cel înregistrat la nivel naţional.

Pe de altă parte, sucevenii au avut, în luna aprilie 2015, un câştig salarial mediu net de 1.234 de lei de persoană, cu o creştere de 2 de lei faţă de luna precedentă, respectiv cu una de 0,2%.

Direcţia Judeţeană de Statistică Suceava, prin informaţiile făcute publice zilele trecute, evidenţiază că, pe sectoare de activitate, comparativ cu luna martie 2015, câştigul salarial mediu net a crescut cu 0,4% în industrie şi construcţii şi cu 7,3% în agricultură, vânătoare şi servicii anexe, silvicultură şi piscicultură. În schimb, conform DJS, sectorul serviciilor a consemnat, din acest punct de vedere, o stagnare. Conform statisticii, raportat la luna aprilie a anului precedent, câştigul salarial mediu net din judeţul Suceava s-a remarcat printr-un spor de 30 de lei, adică de 2,5%. În perioada aprilie 2014-aprilie 2015, câştigul salarial mediu net a scăzut cu 6,6% în agricultură, vânătoare şi servicii anexe, silvicultură şi piscicultură, a crescut cu 3% în sectorul serviciilor şi, de asemenea, a fost mai mare cu 4,3% în industrie şi construcţii.

Informarea lunară a Direcţiei Judeţene de Statistică evidenţiază că indicele câştigului salarial real, calculat ca raport între indicele câştigului salarial mediu net şi indicele preţurilor de consum, în judeţul Suceava, în luna aprilie 2015, a fost de 100,03%, comparativ cu luna precedentă, şi de 101,8%, în raport cu luna corespunzătoare a anului 2014. Câştigul salarial mediu net în luna aprilie 2015, în judeţul Suceava, a fost cu 33,5% sub nivelul celui mediu naţional, acesta din urmă fiind de 1.857 de lei de persoană.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: