La patru ani de la clasificarea injustă a Universităţii Suceava

Finanţarea infrastructurii de cercetare este serios ameninţată

Clasificarea injustă a Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava în categoria universităţilor axate numai pe educaţie produce efecte negative asupra finanţării infrastructurii de cercetare a USV şi acum, după patru ani.

Reamintim că, prin Ordinul 5262 din 2011, emis de ministrul Daniel Funeriu, Universitatea Suceava a fost inclusă în categoria unor universităţi centrate pe educaţie, deşi instituţia academică suceveană desfăşoară o intensă activitate de cercetare ştiinţifică, pe care o poate proba oricând.

Ordinul a fost contestat, în ultimii ani, de comunitatea academică românească, inclusiv de USV, care l-a atacat în instanţă. Acest ordin a fost anulat în primă instanţă de Curtea de Apel Suceava, urmat apoi de admiterea recursului MEN de către ICCJ, fără ca motivarea sentinţei să fie emisă până la această dată.

Rectorul USV, prof. univ. dr. Valentin Popa a informat că Agenţia Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare (ANCSI) a publicat recent un ghid privind „Proiecte de investiţii pentru instituţii publice de CD şi universităţi”, ale cărui prevederi au ca efect „interzicerea accesului la finanţarea publică a infrastructurii de cercetare” pentru universităţile din categoria în care este inclusă şi USV. Rectorul spune că la universitatea suceveană nu s-a mai efectuat nicio evaluare anuală şi nicio evaluare instituţională, aşa cum impune metodologia de aplicare a ordinului respectiv. Efectele ordinului încetează de drept la data de 9.09.2015, dată când se împlinesc patru ani de la publicarea în Monitorul Oficial şi s-ar impune, totuşi, o nouă evaluare.

În aceste condiţii, conducerea USV a înaintat o adresă către Ministerul Educaţiei, considerând că este „inadmisibil ca, în situaţia în care nu se organizează evaluări instituţionale, prevederile unui ordin să fie extinse fără limită de timp, statuând o clasificare cel puţin dubios efectuată şi privând de finanţare o serie mare de universităţi”.

Universitatea Suceava solicită ministrului Sorin Câmpeanu eliminarea din „Ghidul solicitantului” a oricăror referinţe la clasificarea stabilită prin ordin de ministrul Funeriu, deoarece ghidul de finanţare menţionat mai sus se referă la competiţii care se vor derula ulterior datei de încetare a valabilităţii acestuia. Totodată, rectorul Popa atrage atenţia că sunt două secţiuni din ghidul respectiv care se referă la finanţarea aceluiaşi tip de entităţi: Secţiunea B, care precizează că se asigură finanţare exclusiv pentru „Clustere de inovare”, şi Secţiunea F, în care apare obligaţia apartenenţei oricărei universităţi la un cluster, parc sau pol de dezvoltare, fiind de fapt tot o linie de finanţare clusterelor.

„Considerăm imperios necesar să evităm ca două programe, gestionate de ANCSI, să asigure finanţare exclusiv pentru acelaşi tip de entităţi, în timp ce se interzice accesul la finanţarea infrastructurii de cercetare pentru programele de excelenţă din universităţi. O astfel de politică nu poate să fie, în niciun caz, izvorâtă dintr-o cerinţă a Comisiei Europene care, prin programele sale, urmăreşte situarea Europei pe poziţia de lider mondial în domeniul educaţiei şi cercetării, precum şi eliminarea dezechilibrelor regionale. Astfel, ne exprimam îndoiala că vreun document al Comisiei poate stipula dubla finanţare şi discriminarea”, se precizează în adresa trimisă către minister.

Conducerea USV este de acord că „finanţarea infrastructurii de cercetare din universităţi trebuie să urmărească finanţarea excelenţei”, care să fie „probată prin mijloacele consacrate”, dar solicită schimbarea condiţiilor de eligibilitate a universităţilor în ce priveşte finanţarea cercetării de excelenţă, cu condiţia ca aceasta să fie probată.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: