Uniunea Europeană trebuie să aibă o armată proprie, este de părere preşedintele Comisiei Europene

junkerPreşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a îndemnat ieri la crearea unei armate europene, în special în contextul relaţiilor tot mai tensionate cu Rusia legat de Ucraina. O asemenea forţă i-ar permite UE atât să facă faţă noilor ameninţări de lângă frontierele sale, cât să şi apere valorile europene, a subliniat Juncker, într-un interviu publicat ieri de Welt am Sonntag, informează AFP. „Nu vom crea o armată europeană pentru a o utiliza imediat. Însă o armată comună a tuturor europenilor îi va da de înţeles Rusiei că vorbim foarte serios atunci când este vorba de a apăra valorile UE”, a spus Juncker, adăugând că o forţă comună pentru cei 28 de membri ai UE va permite raţionalizarea cheltuielilor militare şi favorizarea integrării militare dintre aceste ţări. „O asemenea armată ne va ajuta să punem la punct o politică externă şi de securitate comună”, a subliniat preşedintele Comisiei Europene, subliniind că nu se intenţionează diminuarea rolului NATO. „Imaginea Europei a suferit într-un mod dramatic. În termeni de politică externă, se pare că nu prea suntem luaţi în serios”, a mai spus Juncker.

Această propunere riscă să nu fie pe gustul celor care se opun unei mai mari integrări europene, începând cu Marea Britanie, dar a găsit deja oarece sprijin din partea Germaniei. Ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, a declarat luna trecută că este sigură că dacă nu copiii ei, atunci cel puţin nepoţii ei „vor cunoaşte Statele Unite ale Europei”, cu propria lor armată.

Welt am Sonntag îl cita ieri şi pe şeful Comisiei pentru politică externă din parlamentul german, Norbert Roettgen, potrivit căruia ideea unei armate a UE este „o viziune europeană căreia i-a sosit vremea”.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI