Ovidiu Donţu s-a ţinut de cuvânt

> Senatorul PSD a înregistrat iniţiativa de reducere a TVA la 20% şi 9% la carne, legume şi fructe

Preşedintele executiv al PSD Suceava, senatorul Ovidiu Donţu, a înregistrat la Biroul Permanent al Senatului iniţiativa legislativă de reducere a TVA, începând cu 1 ianuarie 2016, la 20%, dar şi la 9% pentru carne, produse din carne, legume şi fructe.

Donţu a explicat că nivelul actual ridicat al cotei de TVA de 24% influenţează coşul de cheltuieli al cetăţeanului român.

El arată că în majoritatea ţărilor UE cota de TVA este în jurul baremului de 20%, cu excepţia Marii Britanii şi Luxemburgului, cu 15%.

„Cota de 24% s-a imprimat cu greutate în memoria cetăţenilor, aceştia fiind obişnuiţi cu cota de 19%. Propunerea mea se referă la o cotă de 20%, anvelopa de 1% considerând că poate fi alocată pentru suportarea impactului financiar generat de a doua propunere, respectiv o cotă de 9% la carne, legume şi fructe” arată Donţu.

Senatorul PSD exemplifică în expunerea de motive că, la o achiziţie de 1.240 de lei, valoarea bunurilor cumpărate este de 1000 de lei, iar TVA de 240 de lei. În cazul adoptării proiectului său, TVA ar fi de 200 de lei la această achiziţie, iar diferenţa de 40 de lei în favoarea cetăţeanului se concretizează în asigurarea pâinii pentru o lună de zile.

El a mai arătat că reducerea cotei de TVA la 9% la pâine şi produse de panificaţie a fost un real succes şi că propune reducerea la 9% a cotei de TVA la carne, produse din carne, legume şi fructe, subliniind că, pentru acoperirea diferenţei sumei de încasat, este nevoie de creşterea eficienţei încasărilor de TVA, fiind necesară scăderea cu doar un punct procentual a evaziunii fiscale.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: