Iniţiativă a unui parlamentar PSD Suceava

Alegeri în şcoli pentru desemnarea directorilor

Directorii de şcoli, dar şi directorii adjuncţi din unităţi de învăţământul preuniversitar ar putea să fie numiţi în funcţie în urma unor alegeri la care să participe corpul profesoral din şcolile respective, dacă se aprobă iniţiativa legislativă a unui parlamentar PSD Suceava.

Senatorul Ovidiu Donţu a depus o iniţiativă legislativă prin care propune ca directorii şi directorii adjuncţi ai şcolilor să nu mai fie numiţi în baza unui concurs, ci prin votul colegilor din corpul profesoral.

În expunerea de motive, Donţu explică iniţierea acestui demers legislativ prin dorinţa de a pune directorii de şcoli la adăpost de orice ingerinţă care s-ar putea exercita în privinţa numirii sau a menţinerii în funcţie. Astfel, potrivit lui, alegerea directorului şi a directorului adjunct de către corpul profesoral ar asigura mecanismul desemnării celui mai bun candidat dintre profesorii care predau la şcoala respectivă, dar şi instituirea nelimitării numărului de mandate, cu scopul de a asigura posibilitatea ca aceia care au rezultate bune să rămână în funcţie.

„Până la urmă trebuie să primeze asigurarea celor mai bune condiţii de învăţare pentru copiii acestei ţări” susţine senatorul PSD Ovidiu Donţu.

Iniţiativa legislativă prevede modificarea articolului 257 al Legii educaţiei naţionale 1/2011 şi stabileşte că funcţia de director şi director adjunct al unităţilor şcolare poate fi ocupată de cadre didactice titulare membre ale Corpului naţional de experţi în managementul educaţional, „în urma alegerii acestora de către membrii corpului profesoral al respectivei unităţi de învăţământ, pentru un mandat de patru ani”, numărul mandatelor fiind nelimitat.

În această iniţiativă legislativă se menţionează că alegerile pentru ocuparea funcţiei de director sau director adjunct se organizează de unitatea de învăţământ, prin consiliul de administraţie, iar directorul ales încheie contract de management cu primarul unităţii administrativ-teritoriale sau cu preşedintele consiliului judeţean pe raza căruia se află şcoala.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: