Făurar, Luna „Petru Sandovici” la Dolheşti

Diriguitorii publicaţiei de folclor şi informare locală „Erupţii dolheştene” au fost onoraţi ca duminică, 22 februarie a.c., să erupă din nou, frumos, împreună cu membrii cenaclului, şi să transforme cumva întâlnirea aceasta într-o şezătoare de altădată, în care participanţii să se informeze sau să înveţe unii de la alţii…

Colectivul de conducere şi-a propus ca şedinţa de lucru din luna februarie 2015 să se desfăşoare având la bază o „sugestie de suflet” sosită la redacţia revistei: „Scrisoare deschisă: «Sugestie de suflet la… Erupţii…»”.

„În luna februarie a fiecărui an totul gravitează în jurul datei de douăzeci şi cinci, când cel ce a fost profesorul Petru Sandovici a păşit în lungul, dar totuşi scurtul drum al vieţii pământene, cel ce a deschis ochii asupra acestei lumi mul-tor dolheşteni…

Ne întrebăm «Ce-aş putea deveni eu într-o zi» Şi… «Ce suntem noi astăzi, dolheştenii?» Oameni de ispravă cu şanse reale de a însemna ceva, acolo unde te afli!

Aşadar, generaţii de elevi, părinţi şi copii au găsit puterea de a spera la lumina distinsului dascăl Petru Sandovici.

Tocmai de aceea consider că lucrările cenaclului din data de 22 februarie 2015, care se vor desfăşura în preajma zilei când deschizătorul pârtiilor în iernile reci şi imaculate ale culturii locale ar fi împlinit 104 ani, să poarte amprenta personalităţii lui, iar revista din februarie să accentueze acest eveniment.

Consider că este încă un semn de preţuire ce-l putem aduce înaintaşilor care şi-au pus pecetea în modelarea noastră în decursul timpului.

O poezie, o floare, un cântec, o amintire depănată cu sensibilitate, toate la ceas aniversar…”

Aşa ni s-a destăinuit dolheşteanca noastră din Fălticeni, doamna Mariana Mitocaru, cea care a şi patronat această acţiune, cea care şi-a propus atunci, la plecarea în lumea făr’ de dor a domnului profesor Petru Sandovici, ca în fiecare an, sub mottoul „o floare, la fiecare 25 februarie!” să-i aducă un pios omagiu.

A făcut-o şi în acest an, cu inima şi cu toată plăcerea.

Acele flori de un alb imaculat sunt precum sufletul dumneaei. Cei din Dolheşti, toţi, i-au mulţumit pentru sprijinul şi întreaga zbatere de a perpetua proiectele ce le-au lansat împreună, cel al publicaţiei şi al cenaclului.

Desfăşurându-se în incinta Căminului Cultural „Petru Sandovici”, şedinţa din luna februarie a cenaclului s-a derulat conform tipicului împământenit: > în prima parte, prezentarea ultimului număr al revistei, apariţii editoriale ale colaboratorilor şi probleme organizatorice; > în a doua parte, după câteva aspecte legate de viaţa cenaclului, s-a intrat în miezul problemei, iar participanţii şi-au pus pe tavă sufletul pentru a-l omagia pe cel ce a fost şi este dintotdeauna „luminatorul dolheştenilor”.

Au participat foşti colegi ai distinsului dascăl, foşti învăţăcei, elevi şi copii ce-nvaţă dragostea faţă de tot ce este sfânt.

Într-o notă distinsă s-a propus ca luna lui Făurar din fiecare an, atâta timp cât cele două forme de dialog cu consătenii vor dăinui, să poarte denumirea de Luna „Petru Sandovici”.

O nouă iniţiativă, un nou imbold pentru a înţelege că viaţă este şi dincolo de noi… (COSTEL BPHU, Dolheşti)

 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: