Mii de abonamente de călătorie cu reducere sau gratuite pentru transportul sucevean de persoane

autobuz-Bilete-1010287Elevii cu domiciliul în municipiul Suceava vor achita 15 lei pe lună pentru abonamentul social nominal de călătorie pe mijloacele de transport ale TPL, acest tarif fiind valabil pe toată durata anului calendaristic, nu doar a anului şcolar. Abonamentele – valabile pentru toate liniile – vor putea fi procurate de vineri, după ce, în şedinţa de pe 29 ianuarie, Consiliului Local va aproba bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2015 şi, respectiv, proiectul de hotărâre privind subvenţia acordată, în acest sens, societăţii de transport public local.

Pentru studenţii în vârstă de până la 26 de ani, cu domiciliul în Suceava, înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ acreditate din reşedinţa de judeţ, abonamentul social nominal este de 30 de lei. Acesta se va elibera doar pe durata anului universitar, iar studenţii vor trebui să scoată din buzunar tot 15 lei, întrucât, din informaţiile pe care le avem, diferenţa de 15 lei va fi asigurată din bugetul unităţii de învăţământ superior. Elevii şi studenţii orfani, cei cu cerinţe educaţionale speciale, precum şi cei în cazul cărora a fost stabilită o măsură de protecţie socială sau tutela beneficiază de gratuitate la călătoriile pe mijloacele de transport în comun de persoane. De aceeaşi facilitate vor avea parte şi elevii şi studenţii care, în ultimii trei ani, au participat cel puţin o dată la faza naţională/internaţională a unei olimpiade şcolare, au obţinut premii sau menţiuni la faza finală a concursurilor cu participare internaţională sau sunt beneficiari ai bursei integrale de merit.

Abonamentul social nominal pentru pensionarii cu domiciliul în Suceava este propus la valoarea de 33 de lei, acordarea urmând a se face pe baza cuponului de pensie, pe tot parcursul anului calendaristic.

Pe baza actelor doveditoare, donatorii de sânge beneficiază, pentru fiecare donare, de o reducere de 50% pe o lună a abonamentului de călătorie. Cetăţenii de onoare ai municipiului Suceava primesc abonamente de călătorie gratuite. Potrivit Legii nr. 448/2006, persoanele cu handicap, cât şi însoţitorii acestora, vor circula gratuit, în baza legitimaţiilor eliberate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului.

Valoarea integrală a abonamentului de călătorie pe mijloacele de transport ale societăţii TPL, la care acţionar unic este municipiul Suceava, este de 66 de lei pe lună, pe toate liniile.

Reamintim că, anul trecut, în luna februarie, după aprobarea bugetului, amatoare de abonamente cu 50% reducere s-au arătat doar 969 de persoane de vârsta a treia. Dintre cei 800 de studenţi aşteptaţi să ridice taloane de călătorie subvenţionate, la punctele specializate ale TPL s-au prezentat numai 364. În schimb, elevii, al căror număr a fost aproximat la 2.000 de doritori, au solicitat eliberarea a 2.207 abonamente subvenţionate.

În ianuarie 2014, lună în care nu au operat reducerile, abonamente la valoarea integrală au ridicat 6.800 de suceveni, pentru ca în februarie numărul solicitanţilor să scadă la 5.395, iar în martie, la 4.641.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: